https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Bo moral radio Romic, ki je unikat celo v evropskem prostoru, res prenehati oddajati?

Murska Sobota, 10.05.2016 ob 10:00  

Radio Romic, ki je znan predvsem po dobri in malce drugačni glasbi kot smo jo vajeni na drugih radijskih postajah, bo morda zaradi spremenjenega načina financiranja kmalu prenehal z oddajanjem. Radio je posebnost celo v evropskem prostoru. Pri nas pa Zvezi Romov Slovenije, v sklopu katere radio deluje, Urad za narodnosti manjša financiranje, ki je bistveno za njegov obstoj in s tem onemogoča delovanje. Romski informativni center Romic, v okviru katerega deluje radio, je bil ustanovljen leta 2003. Leta 2008 so dobili svojo frekvenco (97,6 MHz). Vsak dan zagotavljajo šest ur neposrednega programa.

 

Zveza Romov Slovenije je letos za delovanje celotnega zavoda prejela od Urada za narodnosti le 60 tisoč evrov, leto prej pa 123 tisoč evrov

»Zveza Romov Slovenije je za svoje dejavnosti od Urada za narodnosti dobivala sredstva preko razpisa. Letos pa so pripravili razpis za projekte, kamor pa dejavnost radia ne moremo uvrstiti. Kot prvo smo prejeli petdeset odstotkov manj sredstev kot prejšnja leta, kot drugo pa iz teh sredstev ne moremo plačevati stroške za radio Romic. Trenutno nekako še »krpamo« z drugimi zadevami, a dolgo ne bo šlo,« pravi Jožek Horvat Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije. 

Na težave so opozorili politični vrh

»Težko je, ko enkrat dobiš frekvenco, če ga ukineš, je to potrebno zopet dobiti manj. Na težave smo  že opozorili predsednika vlade, predsednika državnega zbora in Urad za narodnosti. Predlagali smo tudi možne rešitve. Vendar odgovora še vedno nismo prejeli,« še dodaja Horvat Muc. Na uradu po njegovih besedah pravijo, da naj se prijavijo na druge razpise, čeprav ima vsak razpis svoje področje. »Ne moremo se prijaviti na nek razpis in potem koristito sredstva za radio. Za informativno dejavnost romske skupnosti je zadolžena tudi državo. Enako kot financirajo Nepujsak za madžarsko narodno skupnost ali recimo stroške dejavnosti italijanske manjšine v Rijeki. Za njihove potrebe pa sredstva so,« še pravi Horvat Muc.

»Če odgovora ne bo, smo naslednji mesec brez denarja. Tako delati ne moremo.«

Naj poudarimo, da gre za edini romski radio v Evropi. Drugje po Evropi imajo le za romske oddaje v sklopu določenega radia. Radio Romic pa je kot tak unikat. »Koliko truda in dela je v to vloženega! Sedaj pa več za njegovo delovanje ni denarja. Mediji so mediji, če pomagamo, moramo vsem,« pravi Horvat Muc.

Dodaja pa tudi, da »poznamo tudi medije, ki so bili na račun manjšin financirani brez kakršnega koli problema. Ko je treba financirati Romic, pa ni odgovora. Občutek imam, da je to namensko ali pa nekdo želi, da se ta medij uniči.« Obvestili so tudi poslance, ki iščejo rešitve, vendar so te lahko le dolgoročne. Radio Romic pa potrebuje pomoč sedaj, takojšnjo rešitev. 

Foto: arhiv pomurec.com, FB Zveza Romov Slovenije

    Fotogalerija