https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Pomurski študenti sodelovali na pomladnih igrah

Maribor, 13.05.2016 ob 7:05  

Pomurski študenti so sodelovali pri »Pomladnih igrah«, ki potekajo v okviru Študentskih domov Univerze v Mariboru. Poleg sodelovanja na igrah, so se tudi aktivno vključili v ureditev permakulturnih vrtičkov, ki so jih postavili v študentskem naselju in katerih ureditev je potekala v sklopu pomladnih iger. Pomladnih iger se je udeležilo okoli 150 študentov.

 

Študentje so spet dokazali, da niso »iz cukra« in so se kljub dežju udeležili Pomladnih iger. Pomladne igre so športno obarvan projekt, ki so ga izvedli v torek, 10. maja 2016 v študentskem kampusu »Gosposvetska«. Namen Pomladnih iger je bil, da so študente preko druženja in zabave spodbudili h gibanju in tako združili prijetno s koristnim. Organizatorji projektov »Pomladnih iger« in ureditve permakulturnih vrtov so študentski svet stanovalcev študentskih domov UM, študentski svet Fakultete za zdravstvene vede UM, študentski svet fakultete za energetiko UM, študentski svet pedagoške fakultete UM in študentski svet fakultete za strojništvo UM.

Študentje so se tako lahko preizkusili v različnih športnih disciplinah, kot so »futsal«, vleka vrvi, »body zorbing« ter v še vedno priljubljeni otroški igri »med dvema ognjema«. Organizatorji se trudijo povečati zanimanje mladih za lastno pridelavo vrtnin v posodah, gredah, terasah, balkonih in na zidovih, zato so ob študentskem domu 7 v sklopu Pomladnih iger na novo uredili t.i. permakulturne vrtičke. Permakulturne grede ne zahtevajo veliko fizičnega dela, obenem pa polepšajo bivalno okolje. Na tak način poskrbijo zase, za živali in rastline, saj ni potrebna uporaba škropiv in gnojil.

Dogodka se je udeležila direktorica direktorica ŠD Lidija Divjak Mirnik. Permakulturni vrtički so nastali ob pomoči ddr Ane Vovk Korže, doktorice geografije in varstva okolja. Slednja je študentom podrobneje predstavila namen in podala informacije, kako urediti permakulturni vrt. Je univerzitetna profesorica za fizično in regionalno geografijo na Filozofski fakulteti UM in ustanoviteljica Mednarodnega centra za ekoremediacije ter Inštituta za promocijo varstva okolja. Ima pa tudi lasten učni poligon za samooskrbo Dole v občini Poljčane.

Pozornost mimoidočih so pritegnili s hitrim vprašalnikom (t.i. Speed Quiz) na temo sodelujočih fakultet, športa in zdravja, za pravilen odgovor pa so sodelujoče nagradili s sponzorskimi  nagradami. Študentje so se zabavali ob zvokih glasbe, hkrati pa so naredili nekaj dobrega za svoje telo. Dokazali so, da jim, študentom, rek »zdrav duh v zdravem telesu« ni tuj. Pri izvedbi projekta so sodelovale in pomagale Fakulteta za zdravstvene vede, Fakulteta za strojništvo, Pedagoška fakulteta in Fakulteta za energetiko. Pomladnih iger se je udeležilo okoli 150 študentov.

Izvedbo pomladnih iger in ureditev permakulturnih vrtov so omogočili Flaška, Vzajemna, Aop 090, računovodski servis d.o.o., Deltakom, storitve in trgovina, Makoter d.o.o., Radenska, Cockta, Radio 1, Študentski domovi Univerze v Mariboru, Fuego - Latino club, Restavracija Al Pachino, BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje, Mississippi BBQ - žar omaka, Mango, Collegium Mondial Travel, Slikoplast-Čeh d.o.o., Vinska klet Zorenč - Hohnjec, Vinska klet Krško.

Foto: Lidija Divjak Mirnik in Polona Petrej

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.