https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PROFIL

Mateja Bagari - predsednica mariborskih študentov prava iz Filovcev

9.3.2011  

Mateja Bagari iz Filovcev je študentka 3. letnika prava v Mariboru. V svojem prostem času, ki ga ob zahtevnem študiju ni veliko, je zelo aktivna, saj je predsednica Društva študentov Pravne fakultete Univerze v Mariboru, kjer trenutno pripravljajo gledališko predstavo, ki bo marca doživela premiero.

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako sredo, v njej pa predstavljamo mlade, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Že v otroštvu je bila Matejina želja, da bi postala pravnica. Tako se je po končani osnovni šoli v Bogojini po nasvetu pedagoginje vpisala na Ekonomsko gimnazijo v Murski Soboti, kjer je dobila dobro podlago za svojo nadaljnjo odločitev – mariborsko Pravno fakulteto. "Na študij prava sem se vpisala tudi zaradi tega, ker me veseli delo z ljudmi in reševanje njihovih problemov," pojasnjuje bodoča pravnica, ki jo najbolj zanima področje civilnega prava.

Delo za študente prinaša izzive in veliko izkušenj

V študijskem letu 2010/2011 je Mateja nastopila funkcijo predsednice Društva študentov Pravne fakultete Univerze v Mariboru (DŠPFUM), kjer skrbijo za obštudijske dejavnosti na fakulteti. Leto prej je namreč opravljala funkcijo podpredsednice in zaradi izzivov, ki jih je videla v tem delu, se je odločila, da prevzame večjo vlogo. "Na začetku sem v tem videla predvsem eno novo izkušnjo in referenco za prihodnost, kjer se bom ogromno naučila, ter odgovornost, sedaj pa najdem v tem delu predvsem veselje in osebno zadovoljstvo," pravi Mateja. Ob svojem delu naleti včasih tudi na nevšečnosti in konfliktne situacije: »Seveda jih je potrebno čim prej odpraviti, so pa dober učitelj za v bodoče, da se več ne ponovijo. Potrebna je dobra organizacija in prilagodljivost različnim situacijam, predvsem pa volja do dela," dodaja.

V društvu organizirajo razne okrogle mize (npr. okrogla miza v počastitev dneva človekovih pravic »Kršitev človekovih pravic v času gospodarske krize«), družabna srečanja (npr. brucovanja), mednarodne in strokovne ekskurzije (npr. Ekskurzija v Državni zbor in Ustavno sodišče), pravniški vikend na Pohorju, kjer študentom in vsem zaposlenim na fakulteti omogočijo prijetno druženje, in drugo. Izdajajo tudi glasilo študentov prava "Iusto Iure".

"Ko bom velik, bom pravnik"

Z namenom, da bi študentom prava ponudili čim večjo in pestro izbiro obštudijskih dejavnosti poleg projektov, ki jih izvajajo že vrsto let, trenutno pripravljajo nekaj novega, in sicer gledališko predstavo z naslovom Ko bom velik, bom pravnik. Zgodba, ki je sicer izmišljena, uprizarja študente prava in njihovo pot do pravne kariere, kjer je vključeno tudi razmišljanje o pravu v današnjem času nasploh.

Spodbuda za ta projekt je bil Teden umetnosti, ki so ga izvedli v letu 2010. Pripravili so razstavo slik, kipcev in drugih umetnin ter literarni večer, kjer so študentje predstavili svoja pesniška in pisateljska dela. Ker je projekt študente pritegnil, so se odločili, da bodo organizirali gledališko predstavo in tako dali možnost vsem tistim študentom, ki imajo pevske ali igralske sposobnosti, da jih pokažejo širši množici. "S tem hočemo pokazati, da se ne ukvarjamo samo s pravom, ampak imamo tudi druge talente," ustvarjalnost bodočih pravnikov pojasnjuje Mateja.

V gledališki igri nastopa sedem študentov prava, od tega dve študentki in pet študentov. V okviru predstave bosta nastopila tudi dva benda (rock in metal band), kjer so v zasedbi tudi pravniki, pevka in dve plesalki, povabili pa so tudi plesno skupino All That, finaliste šova Slovenija ima talent.

Premiera gledališke predstave "Ko bom velik, bom pravnik" se bo odvijala 22. marca v SNG Maribor. V prvi vrsti so vabljeni študentje in zaposleni mariborske Pravne fakultete, pridružijo se lahko tudi drugi.

Pravo ni le učenje zakonov, ampak veliko več

Mnogi ljudje so prepričani, da študij prava zajema le učenje oziroma "piflanje" zakonov iz debelih knjig. Kot pravi Mateja, je študij res natrpan z veliko količino snovi, ki jo je potrebno zelo dobro obvladati. Kot primer navaja predmet Rimsko pravo, kjer je potrebno večmesečno intenzivno učenje. "Objektivno gledano se je zares potrebno veliko učiti, saj študij prava zahteva veliko volje, potrpežljivosti in vztrajnosti, predvsem pa sprotnega učenja, torej delovnih navad. Sama gledam na pravo kot na veliko več, in sicer iz enostavnega razloga: ker me pravo veseli. Vedno bolj spoznavam, da je pravo tisto, s čimer se želim ukvarjati celo življenje, saj se na drugih področjih v prihodnosti enostavno ne vidim," pripoveduje Mateja.

Prihodnost bodoče pravnice 

In kakšni so Matejini načrti za prihodnost? Njeno vodilo je, da si cilje postavlja sproti – ko enega uresniči, si zastavi novega, zato točno začrtanih ciljev še nima. Najprej si želi diplomirati, opraviti pripravništvo in tudi pravniški državni izpit. "Zadnje čase razmišljam tudi o tem, da bi se po končanem šolanju vpisala na podiplomski študij, s čemer bi povečala svojo strokovnost in možnost v kariernem napredovanju," ob koncu doda Mateja.

Matejinih NAJ 5:

Svetovni voditelj: Marija Terezija

Glasbenik: Tony Cetinski

Knjiga: Neznosna lahkost bivanja (Milan Kundera)

Kraj v Pomurju: rojstna vas Filovci

Želja v življenju: sreča in osebno zadovoljstvo

------------------------------------------------------------

PRIPOROČAMO:

VSI PROFILI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Sunce
      10.03.2011 ob 17:40 Sunce

      Samo tak dale!:)

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.