https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Sezonsko delo v Pomurju skozi oči nabiralke jagod

18.05.2016 ob 11:00  

Objavljamo prispevek društva Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, v katerem so predstavljene situacije, s katerimi se soočajo sezonski delavci v kmetijstvu v Sloveniji ter nekatera pravna določila njihovega položaja in dela.

 

Za izhodišče našega potovanja si zamislimo, kako izgleda delo sezonskega delavca v kmetijstvu. Za primer vzemimo nabiralko jagod, ki rastejo v rastlinjaku nekje v Pomurju. Njeno delo se začne ob petih ali prej, ko zrak diši po svežem, jagodah in blatu. Takrat se začne med sklanjanjem in klečanjem polnjenje posodic z eno po eno jagodo. Ko posoda tehta en kilogram zanjo dobi 0,35 evra.

Recimo, da je danes za pobiralko dober dan - pobira se še posebej velika in debela sorta jagod, zato bo lahko v tem dnevu zaslužila 20 evrov ali okoli 2,2 evra na uro. Če bi bilo dobrih dni za cel mesec, bi ob koncu meseca zaslužila 400 evrov. Seveda pa se tudi zgodijo dnevi, ko ji je dodeljen tunel, v katerem je pridelek bolj klavrn. V tem primeru do konca dneva nabere kvečjemu za eno »gajbo« jagod, kar je vredno 1,7 evra. Takrat lahko, če hiti in izpušča malico, ostane dlje kot do dveh popoldne in morda izmakne kako jagodo še sosedu, zasluži tudi nekoliko več. Po nekaj urah polnjenja posodic z jagodami je v tunelu vedno bolj vroče, poza v kateri je potrebno ob tem držati telo, pa vedno bolj nevzdržna. Po pripovedovanjih delavcev je za telo najhuje prve tri dni, ko to še ni vajeno napora: »Sama sem še mlada in vajena dela, pa sem si morala prve tri dni noge na postelji premikati z rokami, tako me je vse bolelo. Sploh nisem upala pomisliti na vse ostale mnogo starejše od mene, kako se oni soočajo z bolečinami. Med delavci je namreč bilo veliko starejših ljudi, predvsem žensk, nekatere tudi stare nad 60.«

Delo, ki zahteva krepkega in vzdržljivega človeka

Sezonski delavci v kmetijstvu so vzdržljivi ljudje, vajeni trdega dela v težkih vremenskih okoliščinah. Pridno, težko in trdo delo je vsekakor vredno spoštovanja. Vendar moramo biti pozorni na to, da pridnost dela ne prestopi meje, kjer se spremeni v grožnjo zdravju nabiralk in nabiralcev ter razvrednotenje njihovih življenj. Kajti premnogokrat se dogaja, da se težko delo prekarnih delavcev, ki v času od aprila pa do konca novembra skušajo s sezonskimi deli v kmetijstvu zaslužiti za golo preživetje, dodatno otežuje oz. lahko kar rečemo, spreminja v bedo. Poleg že omenjenega mizernega plačila, v primeru nekega podjetja, ki se ukvarja z vzgojo jagod, ni bilo poskrbljeno niti za primerne sanitarije in pitno vodo.

Foto: splet

Vode in mila je ob prenosnih wc-kabinah pogosto zmanjkalo in ju ni bilo tudi po več dni. Prav tako je zmanjkovalo toaletnega papirja, ob tem pa so bili dixiji po večini tako daleč od samih tunelov, da se nabiralcem in nabiralkam enostavno ni splačalo iti na stranišče, saj bi s tem zapravljali dragocene minute, ki bi jih lahko porabili za nabiranje. Da bi prihranili na času, so zato pogosto pili zelo malo, kar je posledično vodilo v dehidracijo. Tudi sicer voda, kljub zagotovilom nadrejenih na uvodnem sestanku, ni bila zagotovljena:»Na približno 60 delavcev sta bila ob kontrolnih točkah po navadi samo 2 paketa po 6 plastenk vode, ki se je pogosto tudi cel dan segrevala na soncu. Bil je tudi primer, ko je eni gospe zraven mojega tunela postalo slabo in ni bilo niti ene plastenke vode, da bi ji bilo boljše. Kontrolorke so tako klicale nadrejeno, da je pripeljala vodo iz trgovine, saj je na sami parceli ni bilo nič.«

Vode in sanitarij ne bi smelo manjkati

Delodajalec je pri opravljanju sezonskih del dolžan zagotoviti dostop do vode in sanitarij. Opravljanje dela brez dostopa do vode, mil in celo sanitarij je v nasprotju s sanitarno-higienskimi standardi in omogoča razvoj ter širjenje raznih bolezni. Pravica do sanitarij je zagotovljena že na mednarodni ravni, in sicer je zapisana v Konvenciji o odpravi vseh oblik diskriminacije žensk in Konvenciji o otrokovih pravicah. Generalna skupščina OZN je leta 2010 sprejela resolucijo, s katero je izrecno priznala človekovo pravico do varne in čiste vode in sanitarij. Uresničitev te pravice je pogoj za zagotavljanje drugih pravic, kot so pravica do življenja, zdravja in ustreznega življenjskega standarda, ki so pri nas varovane na ustavni ravni.

Pristojnosti Zavoda RS za zaposlovanje pri sezonskem delu

Neka druga zgodba se prične na Zavodu RS za zaposlovanje, kjer svetovalka, ker trenutno pač ni nobenega drugega dela, primernega izobrazbi diplomantke, le-to napoti na sezonsko delo obiranja jagod. Ob tem je seveda ne pozabi opozoriti, da jo v primeru, da delo zavrne, čaka izbris iz evidence brezposelnih oseb in posledično izguba edinega dohodka – denarne socialne pomoči. Zavod si namreč po besedah svetovalke ne more privoščiti, da ne bi podjetjem zagotovil zadostnega števila delavcev. Pa čeprav z grožnjo, ki pravzaprav nima nobene podlage ...

Zavod brezposelne osebe ne more izbrisati iz evidence brezposelnih oseb, če odkloni sezonsko delo, saj se to navadno ne opravlja preko pogodbe o zaposlitvi.Razloge za prenehanje vodenja v evidenci brezposelnih oseb navaja Zakon o urejanju trga dela v 129. členu. Eden izmed razlogov je tudi, če oseba odkloni ustrezno ali primerno zaposlitev ali si pri razgovoru za zaposlitev ne prizadeva za pridobitev zaposlitve. Ustrezna zaposlitev (12. člen) je zaposlitev za nedoločen ali določen čas s polnim delovnim časom oz. krajšim delovnim časom od polnega.

Ustrezati mora vrsti in ravni dokončane izobrazbe osebe, če je iskalec prve zaposlitve oz. ponovno išče zaposlitev po prekinitvi zaposlitve za najmanj dve leti ali ki ustreza vrsti in ravni zahtevane izobrazbe za opravljanje dela na delovnem mestu, ki ga je oseba opravljala večino časa v zadnjih 12 mesecih pred nastankom brezposelnosti, in se določi z zaposlitvenimi cilji v zaposlitvenem načrtu. Primerna zaposlitev (13. člen) je zaposlitev za nedoločen ali določen čas z najmanj polovičnim delovnim časom. Ustrezati mora vrsti in največ eno raven nižji izobrazbi osebe glede na ustrezno zaposlitev, in se določi z zaposlitvenimi cilji v zaposlitvenem načrtu. Brezposelni osebi se lahko ponudi primerna zaposlitev po treh mesecih od prijave v evidenco brezposelnih oseb, če ni brezposelnih oseb, za katere bi bila ta zaposlitev ustrezna.

Aktivnosti, ki so opredeljene z zaposlitvenim načrtom, delavci praviloma ne morejo odkloniti, vendar pa, kot že zapisano, so v zaposlitvenem načrtu lahko opredeljene samo ustrezne in primerne zaposlitve.

Kaj pa se zgodi, če zavrnem ustrezno in primerno zaposlitev, ki mi jo ponudi zavod? V primeru, da jo kot brezposelna oseba neutemeljeno odklonite ali s svojim ravnanjem povzročite, da vas delodajalec ne zaposli, vas Zavod RS za zaposlovanje preneha voditi v evidenci brezposelnih oseb. V evidenco brezposelnih oseb se ne morete ponovno prijaviti šest mesecev po prenehanju vodenja v evidenci. Če ste prejemnik denarnega nadomestila in odklonite zaposlitev, vam preneha tudi pravica do denarnega nadomestila.

O delu po podjemni pogodbi

Sezonsko delo se najpogosteje opravlja preko podjemne pogodbe, v kateri je pogosto določena visoka norma in nizko plačilo za opravljeno delo – npr. 0.35 evra za kilogram jagod, ter da si stroške prevoza in malice krije vsak delavec sam.

Podjemna pogodba (po 619. členu Obligacijskega zakonika) je pogodba, s katero se podjemnik zavezuje opraviti določen posel, kot je izdelava ali popravilo kakšne stvari, kakšno telesno ali umsko delo ipd., naročnik pa zavezuje, da mu bo za to plačal. Postavlja se vprašanje, ali je taka vrsta pogodbe primerna, saj je v konkretnih okoliščinah izpolnjenih več elementov delovnega razmerja (vzpostavitev podrejenosti med delavcem in delodajalcem, delo se mora opraviti osebno, vključenost v organiziran delovni proces) in bi bila z vidika pravic delavca boljša oblika pogodba o zaposlitvi za določen čas. Sklenitev podjemne pogodbe v primeru opravljanja sezonskega dela je v praksi nekaj običajnega in inšpektorji sprejemajo to obliko kot primerno, saj gre za kratkotrajno delo.

 

Dobro je vedeti ...

Ali lahko zahtevam povračilo stroškov za malico in prevoz? V primeru sklenitve podjemne pogodbe sta tudi vprašanji morebitnega plačila ali organiziranosti malice ter prevoza dogovorjeni in določeni v njej. Praksa podjetij, ki najemajo obiralce sadja, je zelo različna, nekateri povrnejo tako stroške prevoza kot malice, nekateri sami zagotovijo obrok ali organizirajo prevoz, pri drugih pa nosijo stroške delavci. Pri podjemni pogodbi ni potrebno povračilo stroškov, temveč je vse skupaj določeno v ceni za storitev, zato ravnanje delodajalca ne predstavlja kršitve, v kolikor ne izhaja obveznost plačila oz. organiziranje malice in/ali prevoza iz pogodbe.

Ali mi pripada pravica do odmora v času delovnega časa? Šlo bi za poseg v človekove pravice, v kolikor bi bil odmor onemogočen. Delavec se lahko samoiniciativno odloči, da odmora ne bo izkoristil in nadaljuje z opravljanjem dela, kar ne predstavlja kršitve pravice do odmora s strani delodajalca. Delodajalec ni dolžan zagotoviti, da bi imeli vsi delavci odmor ob isti uri, saj bi to včasih otežilo ali celo onemogočilo nemoteno izvajanje dela.

Ali mi je delodajalec v primeru opravljanja dela na podlagi podjemne pogodbe dolžan izplačati vsaj znesek minimalne plače? Višina zaslužka pri podjemni pogodbi ni omejena v nobeno smer in je odvisna od dogovora v pogodbi. Delodajalca ne vežejo pravila o zagotovitvi minimalne plače delavcu.

 

Prispevek je nastal na Gibanju za dostojno delo in socialno družbo, ki se kot nevladna organizacija z bojem za dostojno delo ukvarja že vrsto let. Vsebinsko delovanje Gibanja je v prvi vrsti usmerjeno na področja dostojnega dela, aktivnega državljanstva ter iskanja drugačnih poti, ki delujejo povezovalno in so alternative na trgu delovne sile.

Najobsežnejše so aktivnosti na področju dostojnega dela, borbe za izboljšanje pravic predvsem prekarnih delavcev, prizadevanje za večje osveščanje le-teh, aktivno sodelovanje s političnimi akterji kot so Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Inšpektoratom RS za delo, Zavodom RS za zaposlovanje, Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije. Aktivnosti potekajo tudi skozi stalne in tradicionalne projekte kot so Obrazi prekarnega dela, Nacionalna konferenca "proti novodobnemu suženjstvu", Peticija "Postani ambasador dostojnega dela", Foto-kampanja "Proti novodobnemu suženjstvu". 

Na področju aktivnega državljanstva aktivno podpiramo protestne shode, ki so usmerjeni na področje ohranjanja delavskih pravic ali borbi za le-te. V preteklih letih smo se pridružili aktivnostim v podporo stavkajočim delavcem Rudnika Trbovlje-Hrastnik in Nafte Petrochem ter v podporo delavcem Termoelektrarne Trbovlje. Z Gibanjem Kričač smo sodelovali pri Shodu soočenja v Ljubljani. Iskanje alternativ vzgajamo z organizacijo predavanj pod imenom "Alternative". Ob tem aktivno podpiramo tudi organiziranje delavcev v zadruge, socialna podjetja ter ustanavljanja/prestrukturiranja podjetij v podjetja z delavskim lastništvom.

www.socialna-druzba.si

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.05.2016 ob 11:12 ms gost

      Ti ljudje ki pobirajo jagode so zaničevani ter SUŽNJI .Kot beremo ni mrzle vode ,wc-ji oddaljeni toaletnega papirja ni delajo pripognjeni pa tudi po kolenih in to za uboga 2,2 € na uro .To gibanje za dostojno delo je čista brezi veze saj nič ne naredijo za delavca .Lastniki nasadov jagod izkoriščajo delavce do zadnjega diha .Noben ne bi smel iti pobirat jagod in po tem bi prosili ljudi in plačali sigurno več .Ni sramota teh lopovov ki tako ponižujejo delavca ?Tito to ne bi dopustil

      45 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.05.2016 ob 15:26 boxmarkt gost

        Idite delat v Boxmarkt na Otiški vrh , tam niti srati nemrete nej pa še kaj drugoga . Glavno ka je dobiček !

        8 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.05.2016 ob 12:23 gost

      Avstrija je blizu.

      10 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.05.2016 ob 12:42 gost gost

      Mah...naj delavci povejo kolk zasluzijo! Katastrofa....plus tega da spricajo a strupi jagode, da je v enem dnevu zrela jagoda! Otrokom smo kupili njihove jagode, drug dan pa so vsi bli v bolnici...zakaj? Ker so postali celi gobavi in flekasti...odkrili so da niso krive jagode ampak tisti zadnji strup ki ga spricajo en dan pred obiranjem! Mislim, sramota!

      23 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.05.2016 ob 12:53 gost gost

      v avstriji dobio pomočniki pobiralci najmanj 6evrov ,ljudje svetujem vam ne delat za ta denar ,pa bodo pobirali sami ali pa jim bo šlo vse k vragu ,poglejmo košarico jagod prodajajo 2,80evra,to se pravi kg jagod 5,60evra za kg plačajo 0,35centa .TO JE HUJŠE KOT JE BILO ZA ČASA FEVDALIZMA kje to živimo se fprašajmo na eni swtrani ti država pobere 40%tvojega zasluška po drugi strani pa je plčilo sramotno. NE HODIT DELAT ZA TAK DENAR NIKOMUR NI POTREBNO DA SLUŽI BOGATIM .SAJ SMO VSI LJUDJE ,TI BOGATINI SO TAK ALI TAK VSE KUPILI ZA DENAR KI SO GA DELAVCI PRISLUŽILI TAKO ČE POGLEDAMO STVAR Z DRUGE STRANI VIDIMO DA TISTO KI SO NAŠI STARŠI Z ODPOVEDOVNJEM ZGRADILI SO BNOGATINI POKRADLI IN ZDAJ NAM DAJEJO MEZDO ZA DELO. DELU ČAST IN OBLAST

      24 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.05.2016 ob 12:57 analitik gost

      Zakaj smo Prekmurci tako poniževalen narod, da nas lopovski vodji firm tako drkajo? A je suženjstvo več nredno od življenja, dostojanstva trpinčenja, a so res javni uslužbenci in lopovski tajkuni v firmah več vredni? Tega si ne dajmo več dopuščat, koga se bojimo, dokler bo tako smo pač ničvredni SUŽNJI, ponavljajo se plantaže kot za časa ameriških kolonij, le BIČ IN MANGUPA Z OKOVJEM ŠE TREBA, da nas priganja. Sami si pomagajmo in Bog nam bo pomagal. Ljubi Tito, oh da bi ti živel, bi vodstvena drhal preštevala kamne na Golem otoku. Takrat so se tovarne postavljale, sedaj jih država podira. Poglejte Muro, morala je propasti, da v Singapurju delajo 10 letniki!!!!. Kdo je temu kriv, POLITIKA DRŽAVE OB vstopu Slovenije v E. unijo, potem pa se je zarukana Evropa prodala Aziji za zamenjavo drugih pizdarij. Tako bo sedaj z Ameriko, ko bomo jedli plastične piščance.

      23 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.05.2016 ob 13:12 giza gost

      Poglejte, kaj dela z ljudmi zavod za zaposlovanje, kam pošilja ljudi, v suženjstvo. To pa zato, ker ste nekateri delali 35 let za njih, ostali ste brez službe(Mura in drugi isti lopovi, s pomočjo državnega aparata), sedaj vas pa terajo na plantažne nasade!!!!Stari ste pa od 45 - 60 let za te pa poslanci iz NAŠE POKRAJINE NISO SPOSOBNI DATI PREDLOGA, KAKO NAPREJ Z VAMI??? Ali suženjstvo ali grob?????? Res enkratna država, vsak dan pa Evropa pošilja opomine politični bagri. Na žalost to smo hoteli, samostojno deželico Švicarsko, sedaj pa imamo DEŽELICO SUŽENJSKO.

      27 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      18.05.2016 ob 13:13 gostja 2 gost

      Tak promovirate Avstrijo, a sploh veste kako je tam? Tam si šele suženj, mogoče ne povsod, vendar te gledajo kot drugorazredno bitje za katero je vse dobro. Hrano so prinesli v vedrah za Jupol, ljudje niti jesti niso upali. Na minuto si moral vstati, četudi nisi tisti sendvič pojedel do konca. Ženske so prinesle s sabo domači kruh, pa še kaj ,pa so še čakali, ka gazdi daš itd. Mogoče je res bolše plačano, si pa tan suženj in manjvreden. Mogoče ne povsod, so pa na žalost tudi takšne izkušnje.

      12 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.05.2016 ob 13:32 pf gost

        gostja 2..... Še vse eno bi raj tam obiral kak doma ka je še hujše ka te naš domači človek ma za drugorazrednega .Za Avstrijce tak znamo kakšni so ampak ko te domači zasužnji za 2,2 € na uro .

        17 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.05.2016 ob 20:04 gost

        v življenju sem menjal štiri passporte-potni list -ker so se mi napolnili.Torej govorim iz lastnih izkušenj,na koncu vedno šteje le denar .1500-ali pa 1800 eurov v primerjavi z 700 euri,čisto enostavno ,kaj je več ???? Razumeš poanto ??? Na leto je to 8 jurjev več, torej kako se boš odločil ???

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      18.05.2016 ob 13:31 gost

      naši pa doma sedijo in velke podpore in doklade socijalno jim vse plačuje položnice zakaj njih nedajo pobirat jagode saj so državi na plečih in država smo mi ki delamo za njih in plačujemo davke zavod njih ščiti

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      18.05.2016 ob 13:53 24 ur brezposeln gost

      gostu 13:31, delal boš za nas če hočeš ali ne. Mi doma ubijamo 24 ur, ti švicaj do onemoglosti, trpi delaj, saj take potrebujemo. Kje si bil ti p. ti materina, ko smo mi delali za to drhal 34 let, in mogoče tudi zate, ko si dobival otroške. Zakaj pa delaš za nas, pa vprašaj predsednike slovenskih vlad, ki so nam ukradli kruh, sedaj pa ti siromaček trpiš za nas. Delaj, trpi, uživaj, saj itak delaš za sebe in še enega Slovenca (mene), tako je tudi prav. Mogoče pa dobiš medaljo za požrtvovalnost, ali pa počakaj, da boš delal zase in še 2 Slovenca, takrat boš pa postal heroj ljubljene Slovenije.

      8 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      18.05.2016 ob 14:11 gost

      gost13:31, a veš, da vsak, ki dela v gospodarstvu(če seveda delaš tam) DELA ZA USLUŽBENCE JAVNEGA SEKTORJA, ti namreč ne Prodajajo nič, KAR BI PRINESLO DRŽAVI EUR. Tako pač je, doklr jih bo tam toliko, da ne vedo kaj početi, tudi na zavodu, delaš pač za njih, opkojence brezposelne itd. Taka je kruta realnost države, na koncu pa dobiš 300EUR penzije. Ta iz zavoda bo imel 700EUR penzije, pa kaj mu moreš. le naprej kar pridno delaj in ob tem uživaj, oni z zavoda ti ploskajo, posebej še, če si v kaki izvozno usmerjeni firmi. Živeližo delo, imaš pravico do njega, nam je država to pravico ukradla.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      18.05.2016 ob 16:44 gostja 1 gost

      Gost p.f. s svojim pisanjem si pokazal, da so prekmurci res suženjski narod in z vsem kar je tuje zadovoljni. Tako je od pamtiveka in bo tudi ostalo dokler bodo taki kot si ti. Sprijazniti se s tem, da so avstrijci pač taki, da se norčujejo iz nas je poniževalno. Vsakl, ki ima vsaj malo ponosa se ne bo pustil tako zaničevati, četudi za kakšen evro več.

      4 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.05.2016 ob 19:38 jure gost

        gostja 1--- Če je v Avstriji tak slabo zakaj pa jih vsaki dan tisoče odide tja delat ?Sužnji nismo bili za Jugoslavije sužnji smo postali po razpadu države ker je tako naredil in dovolil državni aparat .Mogoče ne veš kak je bilo za časa Jugoslavije .Ne palamudi če ne vejš .

        12 1 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      18.05.2016 ob 17:51 gost

      Bolje umreti stoje, kot živete na kolenah.

      15 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      18.05.2016 ob 17:54 giza gost

      Zakaj pa smo suženjski narod, generacije umirajo, ali se prihodnje tudi S TEM POISTOVETIJO, škoda, če je tako, res škoda, smo pač nesposobni to spremeniti!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      18.05.2016 ob 18:11 Stewen gost

      JAGODE - Z vsem, kar so napisali zgornji komentarorji, se strinjam. Me pa zanima, po kakšni ceni pridelovalci prodajajo jagode trgovinam? Slutim, da za polovico nižji kot je cena v trgovini. Trgovci služijo, trgovci.... Veliko manj pridelovalci in najmanj pobiralci. Resnica je tudi, da, ko je človek brez zaposlitve, mora prijeti za vsako delo, četudi je morda "umazano" in slabo plačano.

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      18.05.2016 ob 20:27 gost

      gost Jure, tako je Jugoslavija je lopove zapirala, tem izkoriščevalcem pa prisluhne slovenski državni aparat z inšpekcijo za delo na čelu.Ti ne vedo svojih problemov reševati, kako bodo druge, glavno, da se drma pa prijateljuje z šefovi, kak jih bodo polj kaznovali

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      18.05.2016 ob 21:16 gost

      to je kriva naša vlada ki gleda samo za svojo rit in jo briga za svoje ljudi kako bodo preživeli

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      18.05.2016 ob 21:52 mnm gost

      meni je pa ob prebiranju članka padlo v oči to, da nekdo gre lulat nima ne paipra ne vode da bi si roke opral in gre dalje nabirat jagode. to je v praksi tak ali ni tak?

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      19.05.2016 ob 0:46 helena gost

      Ljudje opravljajo potrebo nekje med jagodami, ker je do stranišča predaleč ali ga sploh ni. Vode in mila tako ni, da bi si umili roke. Jagode nabirajo naprej. In te jagode so v trgovini po višji ceni, kot Španske, ker je pač Slovensko in zato dražje. Hvala lepa za te jagode! Lahko je biti "uspešen" "biznismen", ko imaš ljudi na minimalcu in še manj in do minimalca primakne država. Sezonci so pa itak na slabšem, kot živina, ker delajo za mini mini od minimalca. Država pa vse to podpira. Na zavodu grozijo z brisanjem iz evidence. Tiste, ki se ne znajdejo in ne vedo, da jih ne smejo prisilno dati na pobiranje pač vzamejo to suženjsko delo. Problem nastane še pozneje, ko je oseba spet na zavodu in ji še teh nekaj krvavo zasluženih EUROV štejejo tri mesece kot dohodek in morajo na CSD biti bitko z uslužbenkami in jim dokazovati, da pač z 400 EUR ne moreš živeti 3 mesece!!! Še za tiste, ki se ustijo okrog denarne socialne pomoči. Vsem, ki lapate okrog tega priporočam, da pustite službo, se prijavite na zavodu in date vlogo na CSD. Če izpolnjujete vse pogoje boste dobili 260 EUR mesečno podpore. Pa lepo življenje s tem denarjem vam želim!

      23 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      19.05.2016 ob 14:33 febo gost

      Nekaj se gučij ka bi naj delavcon ponüjali pleničke ka ne bi šli niti v klozet srat več .Takšen primer je bil danes objavljen že na interneti v enii državi nosijo delavci plenice .Poserem se v prgijščo in glavnomi v obraz vržen .

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      19.05.2016 ob 15:01 giza gost

      Če imaš doma dedeka pa mamco z mure, ki sta pred leti šla v penzijo(bomba penzije), živiš z 260eur mesečno bogovsko, za potroš maš. jesti pa ostali preskrbijo, pa plačajo položnice. Super život, jebeš jagode za400 eur. PREVOZ,MALICO KREJ, PA SI ISTO NA 260, GE JE LOGIKA -delo?

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.05.2016 ob 21:07 Stewen gost

        DEDEK IN BABICA - Giz(dav)a, očitno ti dobro gre, ker imaš dedeka in babico, zato živiš "bogovsko". Verjamem. Nisi edina,ki živite od (ob) pomoči dedkov in babic. Ti so radodarni, zato sebi privoščijo le golo življenje. Ampak (kot vsi drugi) bosta dedek in babica umrla in penzije ne bo. In kako potem? Bo 260 evrov dovolj za "bogovsko" življenje? Seveda ne! ----- Moje osebno življenjsko geslo je UZDAJ SE USE I U SVOJE KLJUSE. Po slovensko: POMAGAJ SI SAM! ---- Torej: prijeti je treba za kakršnkoli delo, četudi na samem začetku ne zaslužiš "bogovsko", izkušnje pa povsod pridejo prav. Še to: morda pa boš potem, ko boš več zdoma, celo našla simpatijo.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.05.2016 ob 23:03 gost

        Zaradi takšij kak si tij bi jes socialno ukinil. Ka si gamad iskoriščevalska. Nešče more tej 260€ zaslužiti ka ti je dajo.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      19.05.2016 ob 20:20 Stewen gost

      POLJSKI WC - Po tem,kar pišete komentatorji,sklepam,da je "v prvem planu", kje in kako opraviti malo in veliko "potrebo". Izpostavili ste obiralce jagod. Ne samo oni, v podobnem "položaju" so tudi kmetijski delavci na večjih državnih in zasebnih posestvih. Nikjer med njivami in travniki še nisem videl "kemičnega veceja". Znajdi se,kako veš in znaš.------- Plenice?------- Prehitro bo prišel čas (bolezen,starost...),ko jih bomo vsi nosili. Na žalost je tako, razen seveda tedaj, ko matilda udari na mah (kap). Vse to je del našega življenja in - minevanja.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      20.05.2016 ob 11:44 pištek gost

      Kaj se bunite?! Glavno, da je Slovensko. Glavno, da imajo eni velke dobičke, ka se hvalijo z uspešnim poslovanjem. Lahko uspešno posluješ, če imaš ljudi na minimalcu, ko jim še država mora zraven plačati. In sposojene delavce, ki delajo kot sužnji.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      27.05.2016 ob 9:44 Pišta gost

      Smodič z jagod nadaljuje na križevski zadrugi, tudi tam je treba trdo roko, bravo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.