https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Kolesarji bodo julija tekmovali na SLO24ULTRA dirki v Dobrovniku

Dobrovnik, 22.05.2016 ob 7:05  

Včeraj je potekala tiskovna konferenca na osnovni šoli v Dobrovniku na kateri sta ekstremni kolesar in svetovni rekorder na 24-urni vožnji iz leta 2008 Marko Baloh in Marjan Kardinar župan občine Dobrovnik predstavila mednarodno kolesarsko dirko SLO24ULTRA. Slednja bo potekala 9. julija na 11-kilometerski progi Dobrovnik-Turnišče.

 

Ideja za organizacijo mednarodne kolesarske dirke v Sloveniji se je porodila ekstremnemu kolesarju Marko Balohu. Slednji je pri iskanju ustrezne proge in lokalnega okolja, ki bo podprlo njegovo idejo našel somišljenike v občini Dobrovnik. Po ogledu terena so začrtali enajst kilometrsko ravninsko progo, ki bo potekala znotraj občin Dobrovnik in Turnišče. Kolesarji bodo poskusili v 24 urah prevoziti čim več krogov – torej prekolesariti čim več kilometrov. Organizatorji pričakujejo tekmovalce iz Anglije, Italije, Avstrije, Hrvaške in širše. Zaradi ostalih obveznosti bo Baloh v glavnem v organizacijski vlogi. V kolikor pa se bo našla kakšna ekipa, ki bo potrebovala kolesarja pa tudi ni v celoti izključeno, da se bo s kolesom podal tudi sam na stezo. Na dirki pričakujejo okoli trideset kolesarjev.

Po besedah dobrovniškega župana Marjana Kardinarja želijo v prihodnje več pozornosti posvetiti razvoju in promociji kolesarstva v občini. Zato se bodo pripravili različne projekte in aktivnosti s katerimi bodo ljudi spodbudili h gibanju, kolesarjenju in zdravemu načinu življenja. Organizacija mednarodne dirke SLO24ULTRA je tako samo prvi korak k temu cilju. Dolgoročno želijo postati kolesarjem prijazna občina in dvigniti raven kolesarskega zavedanja občanov tako skozi različne prireditve, aktivnosti, kakor tudi mednarodno obarvane dirke.

V drugem delu je Baloh v besedi in sliki predstavil eno največjih svetovnih kolesarskih prireditev v Ameriki – RAAM. Kljub začetnim težavam in prekinitvam dirk zaradi zdravstvenih težav in večkratni obljubi »Nikoli več«, je vseeno vztrajal. Samo tako je lahko dosegel in nanizal izjemne uspehe na RAAMu:

-          RAAM 2008 – zmago v konkurenci moških dvojic s Tomažem Perčičem

-          RAAM 2009 – solo 3. mesto

-          RAAM 2011 – solo 3. mesto

-          RAAM 2013 – solo 5. mesto

Kot je povedal je udeležba na tovrstni dirki v glavnem borba samega s seboj in velika preizkušnja tako fizične, kakor tudi psihične pripravljenosti tekmovalca. Te preizkušnje so ga naučile, da si moraš cilje zastaviti dovolj visoko, da te jih bo malce strah. Nadalje ne smeš nikoli pred očmi izgubiti cilja ali se predati. Potrebno je izbrati ekipo, ki ji lahko zaupaš svoje življenje in brez podpore družine in domačih ne gre. Baloh nam je zaupal, da so njegovi cilji vezani na RAAM še prebitje magične meje pod 9 dni in zmaga. Prav tako pa si želi zmagati še na nekaterih drugih velikih kolesarskih preizkušnjah.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.