https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Tudi moški imajo svoj praznik – spomin 40. mučenikov

10.03.2011 ob 0:17  

Kot imajo ženske svoj praznik 8. marca,  tako imajo tudi moški, da ne bodo izpostavljeni, in sicer dva dni kasneje, 10. marca kot spomin 40. mučenikov, ki so umrli strašne smrti. Nekateri v tem vidijo celo nekakšno parodijo na praznike, ki jih praznujejo ženske.

Mučenci odgovorni za vreme

Ljudska modrost pravi, da ta dan mučencev napoveduje vreme, saj, če na ta dan ni lepega vremena, tudi 40 dni pozneje ne moremo pričakovati drugače. Po dolgoletnih izkušnjah so ljudje sklepali, da se marčevsko vreme rado drži kar nekaj časa. In prav mučenci so primerni, da prevzamejo vso odgovornost za vreme.

Rimskokatoliška cerkev se spominja svojih prvih mučencev, ki so umrli strašne smrti

Obstaja zgodba, ki govori o izvoru dneva spomina 40. mučenikov, o tem, da je bila krščanska vera v svojih začetkih zaznamovana z mučenci, med njimi tudi številnimi vojaki. Krščanska vera je bila priznana leta 313 pod cesarjem Konstantinom, in sicer najprej v vojski, zato je bilo v četah precej krščanskih vojakov. Konstantinov sovladar Licinij je bil sprva strpen do kristjanov, potem pa si je s Konstantinom skočil v lase in začela se je prava kalvarija za kristjane, saj je v njih videl sovražnike.

Foto: Rts.rs

Na podlagi odloka, po katerem bi se moral vsak kristjan pod smrtno kaznijo odreči veri, ki ga je v Kapadokiji razglasil Licinij, je bilo na smrt obsojenih 40 vojakov sloveče 12. rimske legije. Legenda pravi, da je cesarski namestnik sam prišel k "bliskoviti vojski", da bi izpolnil cesarjev ukaz. 40 vojakov je stopilo iz vrste in so neustrašno priznali, da so kristjani ter da ni muke, ki bi jih odvrnila od Kristusa. Namestnik jih je skušal pridobiti k odpadu z obljubami o odlikovanju in denarnih nagradah. Vojaki so mu odgovorili v Jezusovem stilu: "Kaj nam hočeš dati takega, kar bi moglo nadomestit ono, kar nam hočeš vzeti? Predlagati nas hočeš v odlikovanje cesarju, izneveriti po njemu, ki je resnično vladar. Iz ljubezni do Boga smo pripravljeni pretrpeti kakršnekoli muke."

Zaradi njihove trdnosti so trpeli v kruti smrti – počasi, brez oblačil so umirali na zamrznjenem ribniku v mrzli  Armeniji. Tisti, ki so se spreobrnili so imeli pripravljeno kopališče s toplo vodo, kar je enega premamilo, pa vendar ga je zadela kap preden je prišel na toplo. Njegovo mesto je zasedel tako vojak, ki je stražil kopališče, in junaških pričevalcev je bilo spet 40. Zjutraj so še živim polomili roke in noge, jih sežgali na grmadi, pepel pa stresli v reko. Na Vzhodu so bili ti neustrašeni vojaki čaščeni, medtem ko se na Zahodu praznik ni povsem prijel.

Občudovanja vreden pogum mučencev

Spomin 40. mučenikov je krščanski praznik in se ateistov oziroma pripadnikov druge vere nekako ne zadeva. Vendar je pa dejstvo, da praznik je, če ga vzamemo na splošno za vse moške. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.