https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Gerlince po novem krasi kip »Deček miru«

23.05.2016 ob 11:00  

Minule dni je občina Cankova obeležila 12. občinski praznik. V sklopu tega so po krajih v občini potekale številne prireditve. Med drugim so v Gerlincih postavili tudi kip »Deček miru«.

Cankova je že leta 2002 sprejela Odlok o istovetnostnih simbolih in priznanjih Občine Cankova, na podlagi katerega so bili opravljeni postopki zaščite in pravilne uporabe občinskih simbolov. Kot izhodišče za določitev uporabljenih barv (heraldika pozna šest barv in dve kovini; zlato in srebro, s prepovedjo stikanja zlate in srebrne barve - zavarovana barva Vatikana  in prepoved stikanja zelene in modre - mednarodno priznana zastava Romov) so bile zaradi zgodovinskih okoliščin (Cankova je bila skozi svojo zgodovino zmeraj obmejno območje in na prepihu raznarodovalnih političnih teženj)  izbrane vse tri barve nacionalne zastave in zlata barva iz grba Republike Slovenije.

Za atribut je bila izbrana ozkolistna narcisa (Narcissus stellaris), ki je v Občini Cankova naravovarstveno zaščitena rastlina, vendar je žal ustrezno ne varujemo. Heraldično je modificirana tako, da ima namesto šest listov osem listov, kar simbolizira, da je Občino Cankova ustanovilo osem naselij. Listi so različnih velikosti, kar predstavlja razlike v velikosti med naselji.

Foto: cankova.si

V občini Cankova, točneje v Gerlincih, pa so te dni odkrili še en simbol: kip Deček miru. Le ta stoji pri Mostu harmonije v Gerlincih. Kip simbolizira prizadevanje za mir in povezovanje med sosednjimi narodi. V okviru fundacije Beli golob, ki jo je ustanovil Gianni Rijavec, je na prizorišče prispela tudi plamenica Ogenj miru in ljubezni. Ultramaratonka Sonja Leskovar pa je pretekla kar 300 kilometrov od Trnovega pri Novi Gorici do Gerlinec.  Z akcijo so zbirali denar za materinski dom Škofijske karitas Murska Sobota

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.05.2016 ob 12:59 Buda gost

      Deček miru? Navaden kič. Kip rajverja.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.05.2016 ob 13:59 Ledavščar gost

      .. ultramaratonko, gospo Sonjo Leskovar smo iz Nove Gorice na samem štartu na njeno dolgo pot, pospremili tudi Prekmurci, Goričanci, upokojenci iz DU Rogašovci, ki smo se ravno nahajali na izletu v tem delu naše lepe domovine, čestitke za premagane kilometre in seveda županu za vzgledno in pohvalno predstavitev tega dela Goričkega in sodelovanje z fundacijo "Beli golob", Gerlinčanom pa: "Čuvajte maloga pojba"...

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.05.2016 ob 15:26 golobič gost

      no, lepa gesta, lepe besede, to pa je tudi vse. Me pa zanima, ge je tej Gianni glij toga Vogrinčiča najšo, pa njegovo občino. Drugi ga verjetno ne šmerglajo, pa bi tej mir bole nucali....! Gianni in vogrinčič sta toliko uspela, ka se o njiju piše, to pa je tudi celi izkupiček toga. Glede na obisk je že tak, zadeva se, kot zgleda, v Sloveniji nej prijela.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.