https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Račkem vrhu so prenovili kapelico

Rački vrh, 27.05.2016 ob 8:00  

Na Račkem vrhu, ki se nahaja v Občini Radenci, bo to nedeljo, 29. maja, ob 15. uri posebna slovesnost z blagoslovom prenovljene kapelice pri tamkajšnji domačiji Berdenovih.

Po pripovedovanju svoje tašče Matilde Berden je o tej kapelici lahko snaha Bojana Berden zapisala naslednje: »Kapelica je bila zgrajena leta 1935, o čemer zatrjuje vklesana letnica v betonskem  okviru. Ta betonski okvir je tudi še edini originalni del, ki se je ohranil vse do danes. V samem začetku je bila kapelica vgrajena v sredini zunanje stene stanovanjske hiše, v nje sta bila kipa Jezusa in Marije. V stanovanjski hiši so skupaj stanovali sorojenci: dve sestri – nuni in njun brat. Kapelica bi naj bila zgrajena po nekakšni zaobljubi.

V tej hiši je vsekakor bila doma božja beseda, o čemer je pričalo veliko število božjih podob, križev, Jezusi in Marije ter kipci iz lesa skoraj vseh svetnikov. Kam so odšle sestri – nuni ni podatka, njun brat pa je hišo s celotnim posestvom podaril svoji nečakinji Frančki Lah, le-ta pa je leta 1963 hišo prodala družini Berden (Vladimir st. in Matilda ter otroci Marjan, Vladimir in Miran). Nekaj let je družina Berden stanovala v tej hiši, nato pa so se odločili, da staro hišo porušijo in zgradijo novo. Kapelico, ki je bila sredi stanovanjske stavbe, so želeli ohraniti, zato so jo v času gradnje skrbno shranili. Leta 1970, ko je bila nova hiša dograjena, so kapelico obnovili in jo postavili ob novi stavbi, kjer stoji še danes. V kapelici sta kipa Jezusa (letnica izdelave ni znana) in Marije (letnica izdelave 1872), ki ju je pa že precej načel zob časa. Leta so minevala, v hiši je živela mama Matilda Berden s sinom Vladimirjem in pred 10-imi leti se je v hišo priselila snaha Bojana.

Družina se je leta 2011 odločila prenoviti zunanjo podobo hiše in obenem tudi kapelico, ki bi naj služila še naslednjim rodovom. Za prenovo zunanje podobe kapelice se je zadolžil Mitja Stanek, ki je vso delo opravil prostovoljno, kot donator pa je prispeval tudi vsa potrebna materialna sredstva. Kipa Jezusa in Marije pa je obnovila restavratorka Marija Markuš Šaruga, ki je opravila neverjetno delo, saj sta bila kipa v izredno slabem stanju. Za njuno ohranitev je sedaj kapelica zaprta z oknom oziroma posebnim steklom. Svetnika bosta tako sedaj nedosegljiva vremenskim razmeram, pa tudi nepooblaščenim rokam.«

Lipe Juhart

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.