https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: PGD Skakovci že 80 let skrbi za sovaščane

Skakovci, 29.05.2016 ob 7:00  

PDG Skakovci je v soboto obeležilo 80 let delovanja. Ob tej priložnosti so povabili na svečano prireditev, na kateri so se spomnili, kako je pri njih gasilstvo potekalo nekoč in kako je s tem danes. Med prireditvijo je nastopila godba veteranov Velenje, kasneje pa so se vsi zbrani zabavali ob zvokih Weekend banda.

Sobotni dan je v Skakovcih bil namenjen temu, da se zberejo in se s hvaležnostjo ozrejo v bogato zgodovino delovanja njihovega prostovoljnega gasilskega društva. Povedali so, da začetki prostovoljnega gasilskega društva Skakovci segajo v čas pred drugo svetovno vojno, saj je bilo prvo gasilsko društvo ustanovljeno 15. 3. 1936. Pobudo za ustanovitev sta dala Anton Čahuk in Franc Gomboc. Prvi predsednik društva je bil Karel Jauk, poveljnik društva pa Franc Gomboc. Po osvoboditvi, med leti 1945 in 1948, so za požarno varnost v vasi skrbeli vsi vaščani. Leta 1948 pa je bilo ponovno ustanovljeno gasilsko društvo, ki pa je uspešno delovalo le nekaj let in je zaradi nesoglasij v društvu leta 1955 ponovno razpadlo. Za požarno varnost v vasi je skrbel vaški odbor, nato gasilsko-tehnična ekipa pri KS in GD Cankova.

Za PGD Skakovci pa je bilo pomembno in prelomno leto 1975, kajti 19. januarja je bil sprejet sklep, da se nabavi motorna brizgalna in ustanovi gasilsko društvo. 24. 1. 1975 je bilo gasilsko društvo tudi ustanovljeno in to je prineslo vasi tudi napredek, kajti življenje in delo se je začelo premikati tudi na področju gasilstva. Predsednik ob ponovni ustanovitvi je bil Ščančar Štefan, poveljnik pa Pintarič Jože.  Leta 1990 so razvili prapor, leto kasneje nabavili novo gasilsko vozilo. V vseh letih so skrbeli tudi za urejeno okolico, opravljali so vzdrževalna dela in nabavili nekaj gasilske opreme. V letu 2006 pa so v celoti obnovili dom: prebarvali so mize in klopi, opravili pleskarska dela notranjih zidov, polepšali pa so tudi zunanjost doma in uredili okolico. Pred gasilskim domom so postavili maketo gasilca.

Hvaležni so za tako bogato zgodovino, je v nagovoru povedal sedanji predsednik PGD Skakovci Miholič Matej, župan občine Cankova Drago Vogrinčič je temu dodal, da so poleg tega v občini tudi ponosni na PGD Skakovci, saj le to spada med najuspešnejša gasilska društva v njihovi občini. Oba sta se pa strinjala, da so dandanes prostovoljna gasilska društva tista, ki na prvo mesto postavljajo skrb za človeka in njegovo življenje. Je organizacija, v kateri se združujejo ljudje, ki želijo pomagati sočloveku, kjer se ne postavljajo meje in kjer se odpravljajo ovire. Povedanemu sta pritrdila tudi predsednik GZS Dušan Utroša in Martin Smodiš , vodja izpostave URSZR Murska Sobota. Številnim gasilskim društvom, občini Cnkova in sponzorjem so v sklopu prireditve podelili tudi zahvale in priznanja.

Prostovoljno gasilsko društvo Skakovci danes sestavlja ekipa gasilcev, ki se tudi udeležuje vseh tekmovanj in sodeluje na raznih prireditvah. Poleg tega veliko število članov gasilskega društva ne deluje v redni sestavi, a v primeru nesreč oz. ob večjih prireditvah vedno priskočijo na pomoč. V prejšnjih letih se je društvo ponašalo z več ekipami gasilk in gasilcev, ki pa zaradi objektivnih razlogov ne delujejo več. Predvsem mladi se šolajo po raznih krajih in zato je delovanje teh ekip onemogočeno. V vseh teh letih so v PGD Skakovci opravili veliko dela. Pravijo, da, čeprav je včasih bilo težko, pa so s skupnimi močmi in z veliko volje nekako vedno uspeli. Pri tem pa poudarjajo, da zahvala ne gre samo gasilcem, ampak tudi vsem vaščanom. V prihodnosti pa si želijo, da bi se njihove vrste še naprej izpopolnjevale z mladimi močmi.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.06.2016 ob 11:03 folklora gost

      ka si nouri kakšna fešta je bijla....še župan je plejso!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.06.2016 ob 12:59 drugiliter gost

      samo je san toga precednika nikaj nej razmo

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.