https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Med zmagovalci Regijskega BioCampa 2016 tudi dva Pomurca

03.06.2016 ob 7:45  

Lek, član skupine Sandoz, je z razglasitvijo zmagovalcev že šesto leto zapored uspešno zaključil vrhunski znanstveni dogodek za najboljše študente naravoslovnih ved iz regije, poimenovan Regijski BioCamp 2016. Udeleženci so s predavatelji in z mentorji razpravljali o naprednih načinih zdravljenja bolezni dihal, ki so v zadnjem desetletju vse bolj v porastu. Med zmagovalci sta tudi dva Pomurca: Filip Cvetko iz Murske Sobote in Klavdija Glavač iz Melinec.

Te dni je Lek, član skupine Sandoz, z razglasitvijo zmagovalcev zaključil Regijski BioCamp 2016. Krovna tematika letošnjega Regijskega BioCampa je bila napredni načini zdravljenja bolezni dihal za boljšo kakovost življenja bolnikov. Pomemben del dogodka je študija primera, kjer se udeleženci pomerijo v prenosu usvojenega znanja v praktično delo. Izbor najboljših treh posameznikov in tima je potekal na osnovi sodelovanja udeležencev v timski nalogi, v kateri so izdelali in predstavili primer poslovnega načrta, kako na trg vpeljati novo odkrito zdravilo za zdravljenje bolezni dihal.

Dr. Darja Ferčej Temeljotov, vodja strateških programov v Leku, članu skupine Sandoz in predsednica organizacijskega odbora Regijskega BioCampa 2016 je ob razglasitvi dejala, da je Regijski BioCamp v šestih letih prerasel v resnično izjemen dogodek ter odličen primer povezovanja akademske sfere in industrije. Pravi, da je navdihujoč od začetka do konca–od spoznavanja udeležencev, ki si prvi dan v sproščenem vzdušju že tradicionalno ogledajo Ljubljano, predavanj skrbno izbranih strokovnjakov iz različnih področij in ogleda njihovih razvojnih laboratorijev, do študije primera, kjer udeleženci delajo v skupinah in jih vsako leto znova navdušijo z inovativnostjo.

Cvetko med najboljšimi tremi posamezniki, Glavačeva pa v najboljšem timu

Med trojico posameznikov, ki so jih letos najbolj navdušili, je tudi Filip Cvetko iz Murske Sobote. Cvetko je srednjo šolo obiskoval GFML in bil leta 2010 tudi zlati maturant občine Murska Sobota. Danes je na Univerzi v Oxfordu v Veliki Britaniji. Med 35 najperspektivnejšimi študenti naravoslovnih ved iz regije sta se pri prenosu usvojenega znanja v praktično delo, poleg Cvetka, najbolj izkazala še Nika Anžiček z Univerze v Cambridgeu, Velika Britanija in Ognen Jakasanovski z Univerze Svetega Cirila in Metoda v Skopju, Makedonija.

Cvetko je ob razglasitvi dejal, da je delo v timu bila zanj zelo zanimiva izkušnja, saj je prvič sodeloval v timu, kjer so prihajali s tako različnih strokovnih področij. Dodal je, da je bilo zelo zanimivo videti, kako lahko različni pogledi in ideje tvorijo tako enovit poslovni načrt, kot so ga na koncu ustvarili. Pri tem je bilo ključno sodelovanje in upoštevanje idej vseh članov tima in po njegovem mnenju so res vsi prispevali. Največji izziv pa jim je predstavljala izbira poslovnega modela in odločitev o tem, komu želijo prodati storitev, ki so jo razvili. Seveda pa je izjemno vesel, da je imel priložnost sodelovati na Regijskem BioCampu. In še bolj je vesel zmage.

Za najboljši tim je bila izbrana skupina, v kateri se prav tako nahaja Pomurka, in sicer Klavdija Glavač iz Melinec. Glavačeva je srednjo šolo prav tako kot Cvetko, obiskovala GFML. Danes je na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. V zmagovalnem timu so se ji pridružili: Nicola Cornella, Ognen Jakasanovski, Urška Jelerčič, Anja Mejač, Nicolas Spreitzer in Luka Šrot.

Foto: lek.si

Zmagovalci se bodo za nagrado avgusta udeležili svetovnega Novartisovega BioCampa 2016 v Baslu v Švici.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.06.2016 ob 9:31 K S. Melinci gost

      Čestitamo na doseženem uspehu ! Ponosni smo nate Klavdija Glavač.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.