https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

»Drotmantraši« proslavili dvajsetletnico

Radenci, 07.06.2016 ob 15:00  

Svoj dvajseti jubilej delovanja je proslavilo Tamburaško društvo »Drotmantraši« Radenci v domači Kongresni dvorani hotela Radin v Radencih v četrtek, 2. junija zvečer.

Tedaj je bilo povedano, da je idejo za ustanovitev tamburaške skupine z imenom »Drotmantraši« dal Jožef Farkaš Obilo iz Radenec, ki še danes igra v skupini. V prve začetke igranja je skupino po strokovni plati uvedel Matija Kovačič, leta 2001 pa je vajeti strokovnega in umetniškega vodenja prevzela Simona Pirc Katalinič (dandanes je vodja Območne izpostave JSKD v Gornji Radgoni). Devet let kasneje, leta 2010, pa je strokovno vodenje prevzela Eli Sarjaš, ki »Drotmantraše« vodi še sedaj. Njih zasedba trenutno šteje enajst članic in članov (Beni Pregel, Luša Maučec, Tonja Stanek - je predsednica Tamburaškega društva »Drotmantraši«, Dominika Tkalčič,  Gregor Potočnik, Dominik Kocbek, Nataša Vodan, Jožef Farkaš, Simona Gregorec, Stanko Fekonja in Eli Sarjaš - trenutno tudi strokovna vodja.

V imenu Območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti v Gornji Radgoni je »Drotmantrašem« ob jubileju čestitala Slavica Kovačič ter vodji skupine, Eli Sarjaš, predala posebno priznanje. So pa ob svojem jubilejnem koncertu »Drotmantraši« pripravili tri glasbene sklope melodij. V prvem delu so bile domače, ljudske in zabavne melodije, ko je s tamburaši pela Ingrid Müller Horvatič. V drugem sklopu so bile zajete klasične in umetne pesmi, v tretjem sklopu pa je dalmatinske in slavonske ob igranju »Drotmantrašev« pel Simon Matajič, ob pesmi Cesarica pa je na klavir igral še 13-letni Marko Matajič. Jubilejni glasbeni večer »Drotmantrašev« je povezovala Mateja Hržič, ki so ga tamburaši ob gromkem aplavzu zaključili  s pesmijo Laku noč svirači. Za »bis« je sledila je še polka.

Lipe Juhart

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.