https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Predstavitev dokumenta Od konflikta do skupnosti uvod v 500. obletnico reformacije

Murska Sobota, 11.06.2016 ob 7:00  

Murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumf in častni škof Evangeličanske cerkve na Slovenskem, mag. Geza Erniša predstavila skupni pogled na zgodovinsko obdobje reformacije, ki bo v letu 2017 slavila 500. obletnico enega najpomembnejših svetovnih zgodovinskih dogodkov.

V prihajočem letu 2017 bodo evangeličani in katoličani pri nas in po svetu obhajali 500. obletnico reformacije. Ker ima vsaka obeležitev svoj lastni kontekst, je bil v ta namen, luči predpriprav , pripravljen dokument, ki spodbuja k temu, da bi bolj iskali tisto, kar jih povezuje, kot tisto, ki jih ločuje.

V nadaljevanju sta oba škofa predstavila svoje videnje zgodovinskega dogodka, ki je drastično ločil Cerkev in sooblikoval enega najpomembnejših zgodovinskih in kulturnih dogodkov. Častni škof Evangaličanske cerkve na Slovenskem, mag. Geza Erniša je predstavil šest temeljnih poglavij, ki predstavlja sledeči dokument. Poglavja govorijo o obeležovanje reformacije v dobi ekonomizma, o preteklosti Martin Luther in njegovi vlogi v reformaciji, zgodovinski vidik reformacije, glavne teme Luthra v dialogu s evangaličanskega in katoliškega posvetovanja o Kristosovem evangeliju in še mnoge druge teme.

Svoje mnenje je dodal še murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumf, ki pozdravlja skupno pobudo o vprašanju reformacije. Ob tem dodaja, da je za obe struji zelo pomembo reševanje etničnih in teoloških vprašanj. Pozdravil je tudi nastajajoči dokument in ob tem povedal, da naslednje leto ne bo postalo leto ločitve, ampak leto združitve in prenove, ki jo Cerkev v današnjem globalnem svetu več kot potrebuje, je dodal Štumf.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.06.2016 ob 18:21 Stewen gost

      LEPO, LEPO - Luter je bil nezadovojen z RKC in je svoj gnev izrazil na plakatu, pribitem na vrata cerkve. Začela se je reformacija in nastanek reformiranih Cerkva. Gibanje ni zaobšlo tudi prekmurske Okrogline in se ohranilo v današnji čas, kar je v redu, saj je Evangeličanska Cerkev v Sloveniji ena izmed krščanskih Cerkva. Zelo lepo se mi zdi, da je v Pomurju sodelovanje med RKC, EC, BC... odlično in zato tudi dosežek, ki sta ga predstavila gospoda škofa Stumpf in Erniša. --- Lepo pa je tudi, da se družijo tudi mladi, ki si nameravajo ustvariti družino, ne glede ali so "papinci" ali "literani". Pa pozneje?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.06.2016 ob 20:08 gost

      To je dober primer kulturnega komentarja. Bravo, Stewen! DOLBI

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.06.2016 ob 8:57 gost

      Joj, le kdo je tisti, ki drži figo v žepu? Škofa nikakor ne bi smela grešiti. Žal je res, da so tudi cerkveni možje krvavi pod kožo. Če drugo ne, imajo preveč radi denar od vernikov, čeprav bi morali v skladu s Kristusovimi nauki živeti skromno. DOLBI

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.