https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na dnevu odprtih vrat KP Goričko tudi ministrica Majcen

Grad, 13.06.2016 ob 7:00  

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je minuli petek in soboto 2016 po vsej Sloveniji organizirala dogodke, dneve odprtih vrat, ki so bili namenjeni predstavitvi 20 projektov izvedenih v zadnjih letih s pomočjo sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, Evropskega socialnega sklada ali Kohezijskega sklada v Evropski uniji (EU). Predstavljeni so bili projekti izvedeni v finančni perspektivi 2007-2013, ki so bili izglasovani v kampanji med 13. aprilom in 13. majem 2016. V skupini čezmejnih projektov Slovenije z Madžarsko je največ glasov (671) pridobil projekt Visokodebelni biseri ali krajše Upkač. 

Dan odprtih vrat, ki ga je zasnoval Javni zavod Krajinski park Goričko se je pričel že ob 8.30, ko so izletniki sedli v avtobus in se popeljali na ogled dosežkov projekta po Krajinskem parku Goričko in Narodnem parku Őrség. V ti. Upkačovi deželi so si ogledali matični sadovnjak v Budincih, se zatem odpeljali čez mejo k Slovencem v Porabju in k Hiši jabolk v Gornjem Seniku, ter se vrnili nazaj na grad Grad. Ob 12:00 jih je pričakala Katarina Denac, DOPPS s strokovnim predavanjem o pticah v kulturni krajini in o problemih s katerimi se soočamo pri ohranjanju njihovega življenjskega prostora na Goričkem in o tem kaj so pokazale raziskave opravljane v projektu in življenju smrdokavre ali upkaša.

Na grajskem dvorišču so na stojnicah ponujali jedi iz jabolk goričkih kmetij in rokodelcev. Predstavila se je izletniška kmetija Kozelin iz Gerlinec, Domačija Marof iz Mačkovec, Medičarstvo Damjan Celec iz Ratkovec, Sadjarstvo Štefan Gjergjek iz Kovačevec, oljarna Valerije Štesl iz Gerlinec, Drago Škodnik iz Fikšinec, Franc Sever iz Vidonec in Anja Kozic iz Peskovec. Ponujali so "retaše", "lepinj", prekmursko gibanico, tiramisu, malo jabolčno pito, medenjake in lect, sokove, sveže in suho sadje, kis, bučno olje, gnezdilnice in krmilnice za ptice, košare iz šibja in nakit. Na grajskem dvorišču so se odvijale tudi ustvarjalne delavnice za otroke, ki so izdelovali žabice in ptičke ter pri tem spoznavali lastnosti vrste. V viteški dvorani se je vrtel film Gregorja Šubica, Upkač in vrata vseh razstavnih prostorov gradu, še posebej Upkašove sobe, so bila na stežaj odprta vsem obiskovalcem.

Osrednji dogodek dneva odprtih vrat se je pričel odvijati ob prihodu ministrice RS za okolje in prostor Irene Majcen. Po ogledu stojnic in nagovoru direktorice Javnega zavoda Krajinski park Goričko Stanke Dešnik, je ministrica nagovorila navzoče, pri čemer je poudarila pomen izvajanja projektov v delovanju Krajinskega parka. Po kulturnem programu, v katerem so nastopili člani folklorne skupine KUD Goričko, ljudski pevci in godci »Gorički lajkoši«, člani literarnega krožka OŠ Grad in pevski zbor iz Litije društva LAZ, si je ministrica z direktorico KPG, ogledala grad in prisluhnila problemom s katerimi se soočajo na Goričkem spričo opuščanja rabe travnikov, ohranjanja biotske raznovrstnosti in obnove gradu. 

Foto: KPG

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.06.2016 ob 9:00 ms gost

      Toj babi vsi rit lijžejo ne napravi pa nič

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.