https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Dan odprtih vrat na Koreniki še dodatno obogatil nastop Petra Podlunška

Šalovci, 12.06.2016 ob 7:00  

V soboto je na Koreniki v Šalovcih bilo pestro in zabavno. Pripravili so bogat program predstavitve njihovih dejavnosti, ki je potekal v okviru kampanje EU projekt, moj projekt 2016. Dogodek so zastavili kot dan odprtih vrat.

Na dnevu odprtih vrat na Koreniki v Šalovcih so predstavili široko paleto razvojnih učinkov, ki so jih v preteklih letih dosegli s podporo sredstev iz skladov EU. Vključili so dosežke številnih izvedenih projektov in s tem prikazali dobro prakso uspešnega usmerjanja evropskih virov, ki prinaša tudi številne pozitivne zunanje učinke v okolju, kjer delujejo.

Eko-socialna kmetija Korenika je podjetje posebne vrste. V njenem okviru se, v različnih oblikah podpornega in zaščitnega zaposlovanja ter rehabilitacije, socialno vključujejo, usposabljajo in zaposlujejo osebe iz ranljivih družbenih skupin. Tokrat pa je Korenika postala gostujoči prostor v funkciji predstavitve naravne in kulturne dediščine kot lokalnega razvojnega potenciala.

V vsakem kotičku razprostrane kmetije Korenika, se je odvijalo interaktivno dogajanje: predstavljale so se tradicionalne obrti, rokodelstva, izdelovali so se izdelki umetniških oz. praktičnih vrednosti, ki so ne le vabili k ogledu nastajanja izdelkov (demonstracija v živo), temveč tudi k praktičnim preizkusom izdelave izdelkov in pogovoru z mojstri in njihovimi učenci. Na enem mestu so prikazali izdelavo lončenih izdelkov oz. oblikovanje na vretenu, spet na drugem se je bilo možno preizkusiti v pletenju in izdelovanju izdelkov iz naravnih materialov: koruznega ličja, slame in šibja.

V učni kuhinji na Koreniki so potekale različne kulinarične delavnice, kjer je bilo možno praktično sodelovati in dobiti recepte za predstavljene jedi. Na Korenkinem zeliščnem vrtu je potekal vodeni ogled oz. sprehod z zeliščarjem z namenom spoznati zdravilna zelišča, si pridobiti znanje o urejanju zeliščnega vrta in namenih ter načinih pravilne uporabe oz. predelave zelišč. V vrtu so se obiskovalci srečali z zaposlenimi na Koreniki, ki se s pridelavo, predelavo in prodajo zelišč profesionalno ukvarjajo. Na zgornjem koncu Korenike, kjer se nahajajo živali, je bilo posebej zanimivo za mlade obiskovalce. Srečali so se bodo s konji, ogledali so si lahko tudi zajce, ovčke, koze, prašičke, ter opazovali veselo družinsko življenje račk »indijskih tekačic«, ki so v njihovih krajih priljubljena in pogosta vrsta rac. Na osrednjem dvorišču so se vrstili nastopi okoliških kulturnih društev, folklorne skupine, ljudski pevski zbori in godci. Med kulturnimi točkami je moderator predstavljal posamezne rokodelce, njihova dela in se z njimi na kratko pogovoril. Pogovor je med drugim bil usmerjen na sodelovanje rokodelcev, kulturnih društev in drugih sodelujočih v projektu, na učinke v projektnem sodelovanju. Po vsej Koreniki so bile postavljene tudi stojnice, na katerih je bilo možno kupiti izdelke, katerih izdelovanje je bilo prikazano. Prav tako pa so bile postavljene lične okrogle mizice, na katerih so si obiskovalci lahko postregli s tradicionalnimi prekmurskimi jedmi (rogljiči iz pire, prekmurska gibanica, kruhki z zeliščnimi namazi in še kaj) ter ekološkimi sokovi Korenike.

Poskrbeli so tudi za dodatno popestritev, zaradi katerega je bil dogodek še bolj viden oziroma doživet: na nebu nad Koreniko se je v svojem letalu zavrtel rojak in vrhunski športnik, akrobatski pilot Peter Podlunšek, ki je vsem za srečo na nebu narisal srce. Popoldan so zaokrožili z nastopom etno glasbene skupine Gorički Lajkoši, večer pa so zaokrožili z umetniškim presežkom: s koncertom vedno bolj uveljavljene in prepoznavne skupine Ethnotrip.

Dogodek je prvenstveno bil namenjen ljudem, ki bodo z vtisom doživetja in pristne interakcije, informirani o dogajanju projektnega in post-projektnega obdobja, ki je namenjeno njim in zagotavljanju pogojev za kakovostno življenje na podeželju.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.06.2016 ob 10:29 udeleženec gost

      Škoda , da sta na isti dan , dve prireditvi v enem kraju , pa nikjer nobenega , oziroma komaj kaj obiska . Tukaj neki ograček--siromaštvo , tako tudi v kul. dvorani peščica ljudi . Krajani tega zaselka in okoliških krajev , zaslužili ste si VELIK MINUS !!!!

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.06.2016 ob 9:37 nekši gost

        ne ven s kec ti ta informacija ka je nej bilo obiskano, sem bil tan pa je bilo vse puno. Bilo je zelo dobro pripravljeno in sakša jin čast ka to tirajo, obenem pa dajo smisel življenja marsikeromi, keri je že misli, ka je propadno do kraja.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.06.2016 ob 13:07 Stewen gost

      NORO - Sam nisem bil v Koreniki, zato se zanašam na zgornjega gosta Udeleženca. Obisk klavrn? Le kdo bi pa šel gledat ogračeke, ko pa je nad njimi (in ljudmi) švigalo letalo in ni bilo nobenega jamstva, da se ne bi zrušilo in pobilo vse živo? Če že mora biti "zračni magnet", ki bi privabil ljudi, potem bi bili bolj "ekološki" balonarji. Raja pa tudi pride, ko je napovedano, da prireditelj "časti".

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.06.2016 ob 9:42 nekši gost

        Obisk je bil fejst dober, Peco je pa leto zadosta kraj ka če bi tudi strmoglavo, bi spadno na prazno območje, zato ne bluzi, če nemaš pojma o osnovah varnoga letenja nad publiko. In prireditelj je razen malih kruhkov in pogačic nej nika často, cene so pa bile primerne. Namesto ka štenkaš brez veze boj tiho, če si nej bil tan

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.06.2016 ob 13:53 gost

      Stewen, tebi vse v glavi štima? Vej si pa nej normalen kakše pijšeš. Ekološki balon pa ti nemre na glavo spadnoti ali ka? Boug te nema rad, vej pa brodi prlej kak kaj napišeš.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.06.2016 ob 14:10 gost gost

      Opet je bil Ethnotrip, ne ven zakoj se more pisati s h, brez tudi ide, pa še bole domače je.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.06.2016 ob 20:41 gost

      Pa dobro za tebe je lejko brez h :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      13.06.2016 ob 20:56 gost

      @Stewen Jaz ti pa priporočam da greš pogledat kaj se tam dogaja ali pa obiščeš njihovo spletno stran, saj so vsakega obiskovalca veseli. Ni res, da raja pride samo takrat ko je vse zastonj, baje imajo to vsako leto. In samo za informacijo; glede socialnega podjetništva v Lendavi jim niti do kolen ne sežejo.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.