https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Zgodba čokoladnice Passero: »Jasmina je mislila, da jo bom zaprosil, a podariti sem ji želel zgolj nekaj posebnega«

Tešanovci, 15.06.2016 ob 13:40  

V okviru projekta Pomurske novice smo bili na obisku pri Passerojevih v Tešanovcih. Gre za zanimivo podeželsko podjetniško zgodbo, prepleteno z ljubeznijo, ki daje navdih.


Sprejel nas je mladi gospodar Tomaž Sotošek ...

 

Prva ideja o turizmu pri Passerojevih se je začela leta 1997 z vinotočem, ko sta lastnika domačije ostala brez službe. Začela sta razmišljati, kako bi lahko izkoristila potenciale, ki so jih imeli. Osredotočila sta se na vinograde in prašičererjo. Poudarek so dali suhomesnatim izdelkom, vinu in raznim lokalnim prekmurskim jedem. Čez čas se je pojavilo večje povpraševanje. Gostje so želeli njihove izdelke odnesti domov, tako so leta 2007 odprli trgovino in se približali željam kupcev.

Ko iz darila nastane poslovna ideja

Nato je v podjetniško zgodbo Passerojevih na zanimiv način vstopil zet Tomaž Sotošek. Svoji današnji soprogi Jasmini Passero Sotošek je želel za novoletno darilo ob vstopu v leto 2009 podariti nekaj osebnega in posebnega. Lotil se je  samostojne izdelave čokolade in takrat se je začelo. Jasmina je bila nad čokolado navdušena.

Sprva je sicer pomislila, da jo želi Tomaž, v tistem času »zgolj« še njen fant, z darilom zaprositi za roko, a to se ni zgodilo. »Takrat sem ji želel zgolj podariti nekaj drugačnega, posebnega,« pravi Sotošek.

Za roko jo je nato zaprosil čez dve leti. In rekla je »da«. Danes tako kot zakonca skupaj vodita zanimivo podeželsko podjetniško zgodbo.

Prevladujejo lokalni okusi

Osredotočajo se na več vrst ponudbe, od suhomesnatih izdelkov, bučnega olja, vinogradništva do čokoladnih izdelkov. Na domačiji v Tešanovcih ponujajo tudi namestitvene kapacitete, kjer oddajo en del poslopja hiše z osmimi ležišči. Njihova podjetniška zgodba sicer sloni na družinskih temeljih, a ker se pojavljajo potrebe po dodatni pomoči oz. delu, načrtujejo, da bodo kmalu zaposlili še koga. 

Navdih pri podjetništvu črpajo iz lokalnega okolja, katerega okuse želijo zapakirati v svoje izdelke. Prav tako se poskušajo pojavljati na različnih kulinaričnih prireditvah po celotni Sloveniji, nove kupce iščejo tudi v povezovanju z bližnjimi Termami 3000 na način degustacij in prikaza izdelave čokolad. Njihove stranke večinoma prihajajo iz celotne Slovenije, največ iz območja Ljubljane do Prekmurja, iz tujine jih največ pride iz Avstrije. Najbolj »oddaljeni« so bili turisti iz Kalifornije. 

Verjemite vase

Vsem tistim, ki stopajo na podjetniško pot, Sotošek svetuje: »Verjemite vase, naj vas ni strah, delajte kvalitetno. To na dolgi rok edino šteje. Ko pride do padcev, se poskušajte iz tega nekaj naučiti in potem v prihodnosti ne ponavljajte istih napak.« 

Načrti mladih zakoncev za prihodnost slonijo predvsem na čokoladnici. »Ljudem želimo ponuditi možnost, da od blizu vidijo, kako nastaja čokolada,« pravi Sotošek. Njihovi gostje imajo različne okuse glede čokolade, najbolj jih mikajo tiste z bučnim oljem, jurko, tramincem, bezgom in prekmursko gibanico.

»Milka ne bo nikoli podobna naši«

Vsaka njihova čokolada je na nek način unikat, saj je izdelana ročno. In kaj jo denimo loči od najbolj priljubljene Milke? »To sta dva različna svetova. Naša čokolada vsebuje pristnost prekmurskih okusov, ki jih drugje ne boste našli. Mislim, da takih okusov nikoli ne bo v Milki. Tisto, kar na domačiji pridelamo, namreč poskušamo kombinirati s čokolado,« nam ob skorajšnjem slovesu pove Sotošek.

Ob koncu obiska nam seveda ponudi še sladko degustacijo.

Vse ostale besede nato (p)ostanejo odveč ... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.06.2016 ob 21:13 jk gost

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.06.2016 ob 12:57 Stewen gost

      ČOKOLADNICA - Nenavadna dejavnost za Pomurje, kar pa ne pomeni, da ne bi smela (za)živeti. In kot beremo: zadeva se je prijela, še posebej,ker je izdelek obogaten z dodatki - tradicionalnimi pridelki iz naše pokrajine. Lepo se mi zdi, da je tudi med mladimi Pomurci kar nekaj "pravih idej", torej novatorjev. V zgorjem primeru celo sladkih.

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.