https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Mladi upi Vadarci: up za ohranitev ljudskega petja tudi med mladimi

24.06.2016 ob 7:00  

Mladi upi Vadarci so mlajši del družine Svetanič, ki ima ljudsko glasbo v zgodovini družine globoko zakoreninjeno. Pevsko in glasbeno nadarjenost prikazujejo obiskovalcem na marsikateri prireditvi. Včasih sami, včasih skupaj s starejšimi člani družine. Ko se v nastopu združijo, na oder pride kar trinajst članov družine. Danes vam jih predstavljamo v sklopu Pomurskih novic.

V vaši družini oziroma sorodstvu je ljudska glasba prav gotovo zapisana z velikimi črkami. Vam kot najmlajšim članom je tako glasba bila položena v zibelko in tako ni presenetljivo, da ste se oblikovali v skupino, ki sliši na ime Mladi upi Vadarci. Vendar pa, kdo je sploh začetnik v družini Svetanič?

Pri nas se je od nekdaj pelo. Naša prababica je rada pela, ko so še naši starši bili otroci in tako so vzljubili petje, mi mladi pa od njih.

Petje združuje ljudi, v vašem primeru lahko rečemo, da petje združuje družino. Bi dejali, da so skupni glasbeni nastopi tudi ena izmed oblik kvalitetnega preživljanja časa z družino?

Ja, se strinjamo, da so glasbeni nastopi ena izmed oblik kvalitetnega preživljanja časa z  družino, kajti tako smo več časa skupaj pa tudi pred nastopom na vajah, ko se družimo, kakšno rečemo, se poveselimo.

V skupini vas je sedem članov, ki poleg petja očarate tudi z igranjem inštrumentov: kitaro, harmoniko, violino in tolkali. Če vas malo podrobneje predstavite.

Vsi člani smo obiskovali glasbeno šolo, nekateri jo še obiskujejo, tako, da vsak od nas igra vsaj en instrument. V skupini pa igra na harmoniko Timi, kitaro Nuša, violino Zala in na tolkala Tilen. Ostali člani so še Rok, Taja in Blaž.

V bistvu ste vsi sorodstveno povezani in ste kot ena velika pevska družina. Kako dolgo ste že na samostojni poti in kako dolgo že nastopate kot družina Svetanič?

Kot družina Svetanič pojemo že dolgo, nastopamo pa tretje leto. Mladi upi pa nastopamo že šest let, kajti za nastop so se nam starejši člani družine pridružili kasneje.

Kako vaši vrstniki gledajo na vaše glasbeno ustvarjanje in na to, da spadate med redke mlajše generacije, ki želijo ljudsko glasbo in petje ohranjati tudi v prihodnje?

Ne glede na različne komentarje nam je največja spodbuda, ko na različnih praznovanjih zapojemo in zaigramo skupaj s sovrstniki in se imamo lepo.

Kje vse nastopate in kateri nastop se vam je najbolj vtisnil v spomin?

Nastopamo na domačih prireditvah, ki jih organizira KTD »Lipa« Vadarci in na raznih prireditvah, ki jih organizirajo druga kulturno turistična društva. Nastopili smo tudi na občinskem prazniku občine Puconci, na domači gasilski proslavi, na srečanjih pomurskih upokojencev, na praznovanjih Abrahamov in rojstnih dnevih, na poroki in krstu. Najbolj se nam je vtisnil v spomin nastop kot presenečenje na poroki.

Prav gotovo ni lahko združiti vsega: šola, nastopi, vsak ima tudi svoje individualne interese. Kako se pri vsem tem usklajujete?

Glede na to, da vsi člani hodimo v šolo, je uskladiti šolske obveznosti in športne aktivnosti včasih res težko, ampak z dobro voljo nekako zmoremo.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost? Glede na to, da ste še mladi in ne veste kam bo po koncu šolanja koga popeljala pot.

Nekih velikih načrtov za naprej nimamo. Zdaj nam je važno, da pojemo in igramo z veseljem in se pri tem zabavamo.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.06.2016 ob 7:41 zenkovci gost

      dikline so rejdne za gebati ! pojge pa trbej nagnati , naj se bole trudijo za petje .

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.08.2016 ob 13:38 boksar gost

      Mislim, ka si zrejli za prijavo. Kakšen nivo? Sramota ka še takšni odijo po ton svejti. Što si ti ka boš koga nagno! Što ti je dal to pravico ka komenterjaš področje za štero si še čül nej prostak!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.