https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

SVIZ Makovec Brenčičevi v pismu o nujnosti reševanja problematike pomočnic vzgojiteljic

16.06.2016 ob 14:00  

Po srečanju o problematiki pomočnic vzgojiteljic, ki se ga je pretekli teden na sedežu Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) udeležilo več kot sto pomočnic in pomočnikov vzgojiteljic iz vrtcev iz vse Slovenije, je SVIZ skladno s sklepom sestanka na pristojno ministrico naslovil pismo z opozorili o skrajno nezavidljivem plačnem položaju omenjene skupine zaposlenih, njihovimi zahtevami po takojšnjem začetku reševanja le-tega, obvestilom o možni izvedbi protestnega shoda, če se ministrstvo ne bo odzvalo in aktivno lotilo urejanja pereče problematike, in predlogom za čim prejšnje srečanje.

SVIZ je ministrico za izobraževanje dr. Majo Makovec Brenčič, v vednost pa tudi ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, te dni spomnil na dejstvo, da je delovno mesto pomočnik vzgojitelja uvrščeno v V. tarifni razred ter 19. izhodiščni plačni razred z možnostjo napredovanja do največ 29. plačnega razreda. Pomočnice so s tem skrajno in upravičeno nezadovoljne; ob zahtevnem delovniku, številnih obveznostih in veliki odgovornosti pomočnice in pomočniki vzgojiteljic z desetletno delovno dobo namreč prejemajo zgolj približno 600 evrov plače. Opisani nezavidljivi položaj se vleče že od vzpostavitve plačnega sistema leta 2008 in pomočnice vzgojiteljic ministrici za izobraževanje in celotni Vladi RS sporočajo, da je skrajni čas, da se ta težava končno pošteno uredi.

Foto: žurnal24.si

Sindikat sicer že več let opozarja na problematičnost položaja pomočnic vzgojiteljic in meni, da je delovno mesto pomočnice vzgojiteljice prenizko ovrednoteno, tako zaradi same vsebine kot zahtevnosti nalog, ki jih zaposleni na tem delovnem mestu opravljajo in so jih dolžni opravljati v skladu s predpisi. Vrednotenje delovnega mesta pomočnic vzgojiteljic je bilo sicer že leta 2009 ter kasneje še večkrat prepoznano kot anomalija v plačnem sistemu, a navkljub večkratnim zavezam Vlade po njeni odpravi vse do danes ni prišlo do nikakršnega izboljšanja položaja pomočnic.

V čustveno zelo razgreti razpravi pomočnic in pomočnikov pretekli teden na sedežu sindikata so bile izrečene številne ostre kritike, naslovljene na šolsko ministrstvo, še zlasti očitek o pasivnosti in neizvajanju kakršnih koli aktivnosti, ki bi pripomogle k izboljšanju položaja zaposlenih. Udeleženci so se (so)glasno odločili za organizacijo protestnega shoda pred MIZŠ, če jim ministrstvo ne bo želelo prisluhniti in ne bo izkazalo pripravljenosti za takojšen aktivni začetek reševanja problematike.

Foto: siol.net

V zaključku pisma, ki ga je SVIZ naslovil na ministrico Brenčičevo, je tako zapisano pričakovanje pomočnic vzgojiteljic, da bo ministrica čim prej sklicala skupno srečanje s predstavniki sindikata in pomočnic, na katerem bi pomočnicam vzgojiteljic lahko osebno predstavila prizadevanja ministrstva za izboljšanje njihovega položaja, hkrati pa bi pomočnice dobile priložnost, da ministrico podrobneje seznanijo z zahtevnimi nalogami, ki jih morajo opraviti za plačilo, ki je blizu minimalni plači.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.06.2016 ob 14:49 košavebrane gost

      ne *erte......leta 2008 ste se brigali samo za vzgojitelce, na pomočnice pa pozabili....ka zdaj, vzgojitelce majo mogoče preveč, če ste takrat pristali na takšno razliko....osen let pa tou nej bil problem....šmarn se tome pravi!!! Kakšno izobrazbo pa te pomočnica nuca, nej zadosta srednja šola kak policaj pa vojak?

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.06.2016 ob 15:16 gost itak gost

      Marsikje na področju šolstva bi bilo treba korenite spremembe, samo se nišče toga ne loti, ka mamo do sedaj same nesposobne ministre, ki gledajo samo za svojo rit. Ta zadnja je pa tak katastrofa. Samo poglente šole, ravnatelčki pa ravnatelčke se vedejo, kak da so šole njihove privatne ustanove. Že vnapre je dogovorijo za zapsolitev, razpisi so samo formalni. Maršišteri bi mogo leteti, če bi bil nekši red na ton področji. Pa maršišto bi tudi že mogo v penzijo, pa noče. Inšpekcije ne pridejo v šole, ka je telko nepravilnosti, ka bi jih moglo pol leteti. Pa ka, če bi leteli, naj pridejo mladi, ki imajo dandanes večjo izobrazbo od ravnatelčkov. Zato se pa le ti bojijo za svoje zeloo dobro plačane stolčke. En sposoben minister bi že napravo red, očitno pa mo ga še nekaj časa čakali.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.06.2016 ob 15:22 narobe gost

        pa po občinaj je isto....tričetrt županov bi pod nujno trbelo zamenjati, ker so si ustvarili iz občin svoje "firme"! Ne raznem mladih, ka nejdejo na ulice....mama hoteli so jih razvadili, te pa naj idejo v Avstrijo namesto protestejrat!

        9 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.06.2016 ob 8:27 ovčicam gost

      Na področju šolstva so potrebne, celo nujne številne spremembe, predmetnik, izbirni predmeti, ocenjevanje in napredovanje.... Ob običajno nesposobnih ministrih pa je prav SVIZ s Štrukljem na čelu, največja zavora prepotrebnim spremembam.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.06.2016 ob 9:01 gost

      Štrukelj ma vas rad, znate kakšno plačo pa ma on, pomočnice drage.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.06.2016 ob 16:48 pomočnik gost

      Škoda besed, itak bo tako, kot bo želela ravnateljica in župan. Zaposlitve vnaprej dogovorjene za sorodniki in prijatelje. Med pom. vzgojiteljic je veliko dipl. vzgojiteljic in delajo za 600 eur!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.06.2016 ob 13:32 SVIZ gost

      Glavno, da je ministrica Brenčičeva plačana za pripravljenost. Ona za ta denar še proti ministrstvu ne bi pogledala. Da je danes situacija taka je problem tudi v tem, da se je z leti spremenila izobrazbena struktura vzgojitljic in pomočnic. Nekoč je imela vzgojiteljica srednjo šolo. Varuška, kot so nekoč rekli pomočnici pa je bila marsikje tudi ženska brez izobrazbe, ampak so bile z velikim čutom za otroke in so jih otroci imeli zelo radi. Bile so jim druga mama, ko so mame šle že 5.30 za stroje v tovarno. Potem je prišlo do tega, kot je sedaj, da so vzgojiteljice šle študirat. Starejše generacije učiteljic in vaušk so praktično že v pokoju. Tako imamo sedaj situacijo, da sta tako vzgojiteljica in njena pomočnica obe diplomirani in obe opravljata enako delo z otroki. Pošteno bi tako bilo, da obe prejmeta enako plačilo!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.