https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Naj bo ob današnjem dnevu državnosti beseda dneva »prijateljstvo«

25.06.2016 ob 7:35  

Že smo zakorakali v prazničen vikend. Lahko rečemo, da je za vse tiste, ki imate šolarje, današnja sobota dvojni praznik, saj poleg obeležitve dneva državnosti in 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije, tudi šolarji uradno obeležujejo začetek poletnih počitnic.

Vsi smo nekoč žulili šolske klopi. Medtem ko so šolarji včeraj lahko odložili šolske torbe v kot, se spet drugi (kot vsako leto v tem času) z nostalgijo in z veseljem spominjamo časov, ko smo se sami veselili, da je pred nami več kot dva meseca prostega časa. Časa, ko lahko delaš kar se ti ljubi, ko te budilka zjutraj ne opominja, da je čas, da odpreš oči, pozajtrkuješ in se s strumnim korakom podaš proti šoli.

Pa s tem ne želim povedati, da biti v šoli ni lepo, prav nasprotno, v šoli se oblikuješ v človeka, kakršen v odraslih letih postaneš. Naučiš se kako se učiti, kako delovati v družbi, kako se veseliti in tudi kako pomagati sošolcem in sošolkam. Predvsem pa se naučiš, da v še tako slabi situaciji nisi sam, ampak ti prijatelji v razredu stojijo ob strani in ti (če ne drugo) nudijo uho, da se lahko potožiš. Seveda pa se naučiš tudi, da smo vsi ljudje različni, zato je nemogoče, da bi lahko vsem učencem in učenkam, ki skupaj s tabo tvorijo razred, iskreno rekel »prijatelj«. Prijatelji v razredu ti postane le peščica ljudi.

Foto: siol.net

In zakaj? Zato ker spoznaš, da vsaka oseba drugače razmišlja, da vsaka oseba ima svoj pogled na svet, da se vsaka oseba v vsaki situaciji, ki se v razredu zgodi, drugače obnaša. Privlačijo te osebe, ki v določenih situacijah reagirajo podobno kot ti. Podobno razmišljanje pomeni, da je ta oseba tvoj somišljenik in s tem kaj kmalu postane tvoj prijatelj. Včasih se ti zgodi, da te kdo ne mara. In tudi to je prav, saj je vse to del življenja, del odraščanja, del tega, da se tekom življenja naučiš tudi to, kako ustvariti odnos z ljudmi, ki tako rekoč niso na tvoji valovni dolžini. Sicer pa kaj kmalu ugotoviš, da tudi tebi niso čisto vsi ljudje pri srcu…

In vse to lahko navežemo tudi na dan državnosti, ki ga danes praznujemo. Na ta državni praznik in dela prost dan se spominjamo 25. junija 1991, ko je slovenska skupščina sprejela Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, temeljni osamosvojitveni pravni akt. Je praznik vseh, ki v srcu nosijo ljubezen do domovine in prijateljstvo do sodržavljanov in sodržavljank. Da smo v tistih dneh državljani delovali kot somišljeniki, da smo podobno razmišljali, da smo si želeli enakih stvari-lastno državo. In čeprav dogodke iz leta 1991 počasi prekriva prah pozabe, nikoli ne bo zbledel spomin na pogum in veliko enotnost Slovencev in Slovenk v dneh, ko smo se združili okrog novih simbolov slovenske države in je ponosno zaplapolala slovenska zastava z državnim grbom.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Tudi če mogoče danes nismo zadovoljni z vsemi stvarmi, ki se v državi dogajajo, ne pozabimo na vztrajnost, pogum in močno voljo, ki je ljudi povezovala ob osamosvajanju in ki nas lahko povezuje spet danes in jutri. Morda je, bolj kot kdajkoli prej, pomembno, da se spet ozremo vase in spet skupaj kot narod v sebi najdemo moč, zaupanje in vero v prihodnost.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.