https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Bo v murskosoboškem dijaškem domu zaživel Center šolskih in obšolskih dejavnosti?

Murska Sobota, 17.06.2016 ob 13:00  

Nekatere pomurske srednje šole se soočajo s težavo zmanjšanega vpisa dijakov v njihove programe. Delno gre krivdo pripisati tudi šolanju mladih v Mariboru, vse več pa se jih odloča za nadaljevanje šolanja celo v Avstriji. Z težavami nezasedeneosti se že nekaj časa sooča tudi murskosoboški dijaški dom. Rešitev vidijo v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti. O tem in sofinanciranju bodo pomurski župani razpravljali na seji sveta regije v ponedeljek.

 

Srednješolci tudi po znanje v Avstrijo

Župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek se je na to temo udeležil sestanka na ministrstvu za izobraževanje. Če srednja šola nima ustreznega števila vpisanih, se programi ukinjajo. »V izogib temu je bil sklican sestanek na ministrstvu. Za letonje šolsko leto so sicer kljub zmanjšanemu vpisu sredstva zagotovili«, pravi Jevšek. Vendar pa župani skupaj z ravnatelji šol in ministrstvom skušajo iskati možnosti tudi za naprej. Kot ugotavljajo, se nekateri osnovnošolci iz naše regije vpisujejo v srednje šole v Mariboru, v zadnjem času pa tudi v Avstrijo.

Dijaški dom Murska Sobota – Center šolskih in obšolskih dejavnosti

Posledično je zmanjšan tudi vpis v murskosoboški dijaški dom, kjer prav tako iščejo rešitve kako naprej. »Na Mestni občini Murska Sobota smo zainteresirani, da dijaški dom ostane in poskušamo najti nove vsebine. Ena izmed možnosti, ki se kaže kot zelo verjetna je, da bi skupaj z ministrstvom za izobraževanje vzpostavili Center šolskih in obšolskih dejavnosti. Tega Pomurje in širša regija še nima. Ima pa več pozitivnih sinergijskih učinkov«, pravi Jevšek. Gre za vrsto izobraževalnih dejavnosti. Z večdnevnimi programi bi lahko zapolnili kapacitete. »Občine bi bile sofinancer tega projekta po ključu števila prebivalcev«, še dodaja. O tej tematiki bodo že v ponedeljek razpravljali pomurski župani na seji sveta regije. »Občine bi morale prispevati 130 tisoč evrov. Ponudba je korektna in ne  bo globoko zarezala v proračune občin«, še dodaja Jevšek.  

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.06.2016 ob 14:36 kmečka pamet gost

      Tau je brezveze, metanje denarja skozi okno. Naj raje otroci gredo nekam v naravo, ne pa na sredo spalnega naselja v Murski Soboti. Če ni potreb po dijaškem domu se naj zgradba proda ne pa da se spet meče stran denar...

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.