https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

V Radencih so se spomnili na Kajetana Koviča

Radenci, 23.06.2016 ob 13:00  

Občina Radenci, ki vsako leto svoj občinski praznik slavi 19. junija, je lani podelila naziv častnega občana predlani umrlemu slovenskemu pesniku, pisatelju in prevajalcu Kajetanu Koviču (rojen 21.10.1931 v Mariboru, umrl 7.11.2014 v Ljubljani).


Starša, Berta in Ivan Kovič, sta bila učitelja in z njima je živel sin Kajetan pred 2. svetovno vojno v Poljčanah, med vojno pri stricu v Hrastju Moti, po vojni pa v Radencih. In letos je bila zatorej prvič organizirana akcija Zavoda za turizem in šport Radenci pod naslovom »Po mladostnih poteh Kajetana Koviča s kolesom ali peš«.

Start pohoda od Radenec do Hrastja Mote je bil v soboto, 18. junija ob 9. uri, pri glasbeni utici radenskega parka, nekaj minut za pohodniki pa so zavrteli pedale še kolesarke in kolesarji. Kolesarjenje je pripravila kolesarska sekcija pri Društvu upokojencev Radenci v sodelovanju z Zavodom za turizem in šport Radenci. Ker so kolesarke in kolesarji bili hitrejši od pohodnikov, se v Hrastju Moti niso zaustavili, pač pa so pedale vrteli do Stare Nove vasi ter se nato vrnili do hiše s številko 33 v Hrastju Moti, kjer je v času druge svetovne vojne, skupaj s svojimi starši, pri stricu mladostne dni preživel Kajetan Kovič. Za to domačijo vzorno skrbijo tri sestrične Kajetana Koviča (Pavla Stanišič iz Makarske ter Jožica Tručl in Renata Menhart iz Murske Sobote), kjer jih je pozdravila direktorica ZTŠ mag. Sonja Bily.

Domačijo so si lahko ogledali vsi pohodniki in kolesarji in bili so prepričani, da bi se lahko domačijo preuredilo v kulturni spomenik. To je še posebej naglasila Marija Slavič, ki je na lastno pobudo vsem predstavila življenjepis Kajetana Koviča ter prebrala nekaj njegovih pesmi. Njej so se z recitacijami pridružili še: stanovalka DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, Brigita Živec, Filip Matko Ficko ter hčer Kovičeve sestrične, dijakinja 2. letnika Ekonomske gimnazije v Murski Soboti, Naja Sever Tručl iz Murske Sobote.

Temu je sledilo prijetno druženje udeležencev pohoda in kolesarjenja, Zavod za turizem in šport Radenci pa je za vse pripravil pogostitev (kruh z zaseko in čebulo, pecivo ter brezalkoholne napitke), a njihov »dežurni« Andrej Horvat je zabeležil, da so kolesarke in kolesarji skupno prevozili 18,6 kilometrov, s postankom v Hrastju Moti pa so »porabili« dve uri in 10 minut. Med kolesarji je vozil tudi stanovalec DOSOR-ja Smiljan Homec.

Lipe Juhart

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.