https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Prostovoljno gasilsko društvo Tešanovci slavi svoj 120. rojstni dan

Tešanovci, 24.06.2016 ob 7:05  

Prostovoljno gasilsko društvo Tešanovci slavi 120. obletnico delovanja. Velika proslava bo v soboto, 25.6.2016 za Gasilskim domom v Tešanovcih. Na prireditvi bo kot slavnostni govorec nastopila ministrica za obrambo Andreja Katič. Za zabavo in sproščeno vzdušje bodo poskrbeli Gadi in Zlata žila.

Prostovoljno gasilsko društvo Tešanovci v teh dneh obeležuje 120. obletnico delovanja. Svojo veliko prireditev bodo priredili v soboto, 25.6.2016, kjer bodo v večernih urah poskrbeli za zabavo Gadi in domača prekmurska skupina Zlata žila. Vendar je gasilstvo v Tešanovcih ima bogato zgodovino, na kar so sami zelo ponosni.

Foto: Facebook PGD Tešanovci 120 let

Zgodovina gasilstva v Tešanovcih

Dolga, bogata in spoštovanja vredna je prehojena pot gasilstva v Tešanovcih. Pred 120 leti (06. marca 1896) je 23 napredno mislečih vaščanov ustanovilo takratno Požarno društvo Tešanovci in poleg skrbi za požarno varnost so od takrat gasilci tudi v tem kraju nosilci razvoja in družabnega življenja. Dobro organizirani so kljub materialnim težavam dosegli marsikateri zavidanja vreden uspeh. Začel se je z nakupom večje ročne dvokolne brizgalne leta 1905, ki je zamenjala brizgalno, ki je bila v vasi že pred uradnim začetkom gasilstva, od leta 1884 in jo ponosno naši gasilci hranijo še danes. Prvi društveni prapor je na svečanosti ob 40. obletnici društva leta 1936 daroval v Tešanovcih rojeni prvi prekmurski industrialec Josip Benko, leta 2005 posthumno imenovan za častnega občana občine Moravske Toplice. V znak spoštovanja do Benka je občina v spodnjem delu vasi uredila spominski park in vanj postavila njegov doprsni kip. Med drugo svetovno vojno je bilo tudi v Tešanovcih delovanje gasilcev moteno, saj je bilo veliko članov mobiliziranih v različne vojske.

Na proslavi 50. obletnice, 1946. leta, se je prvič predstavila tudi ženska desetina. V začetku 60. let je bil dokončan vaško-gasilski dom, kmalu zatem pa so kupili električno sireno in prvo motorno brizgalno znamke Magirus (1961). Leta 1966 je bilo v novem vaško-gasilskem domu dograjeno tudi orodišče, ki je zamenjalo tesen prostor v starem gasilskem domu pri kapelici. Drugi društveni prapor so naši predhodniki razvili leta 1968, leto pred tem pa je bila kupljena motorna brizgalna znamke Rosenbauer, ki brezhibno deluje še danes. 

Prvo gasilsko vozilo so v tešanovski gasilci, ki so v 120 letih delovanja sodelovali pri nekaj več kot 90 požarih v domači vasi ter na več kot stotih v bližnji okolici, v našo garažo zapeljali leta 1983; devet dni pred osamosvojitvijo Slovenije, torej junija 1991, pa je bila predana v uporabo še avtocisterna. Sicer pa so bila 80. in 90. leta prejšnjega stoletja našemu gasilstvu zelo naklonjena, saj se društvu ponaša z vrsto organizacijskimi in tekmovalnimi uspehi na državnem nivoju, zlasti v mlajših kategorijah. Ne smemo pa pozabiti na več kot desetletno nepretrgano prevlado članske vrste v sektorju Martjanci v 60. in 70. letih.

vir: Foto Jan Vitez

Velik razmah na organizacijskem in tehničnem področju je društvo doživelo v času predsedovanja Franca Küčana (1980-2002), saj je tedaj društvu kupilo sploh svojo prvo gasilsko vozilo, orodno TAM 2000 (1983), zatem pa še dve: rabljeno avtocisterno TAM 5000 (1991) in za prevoz moštva, Ford (1996). Društvo se je v tistem času zelo okrepilo tudi na operativnem in tekmovalnem področju, saj je sredi 90. let imelo kar šest tekmovalnih enot; enoti pionirjev (1987) in članic (1996) pa ste se udeležili tudi državnih tekmovanj.
Po veličastni 100. obletnici – 1996, je v naslednjih letih (prvo 1997 in zadnje leta 2002.) sledil ciklus šestih društvenih tekmovanj v spomin na rojaka Josipa Benka. Leta 1995 pa je bilo društvo gostitelj velikega medobčinskega gasilskega tekmovanja z udeležbo več kot 40 tekmovalnih enot iz vsega Pomurja. Do praznovanja 110. obletnice so člani društva vse sile in sredstva usmerili v posodobitev vaško-gasilskega doma.

Po letu 2006 oziroma v zadnjih desetih letih, ko društvo operativno in organizacijsko vodi sedanje vodstvo, pa tešanovski gasilci nizajo uspeh za uspehom. Praktično ni leta, ko se v društvu ne bi lahko pohvalili s kakšno novo pridobitvijo. V tem času so obnovili orodno vozilo, z nakupom v Zg. Brniku zamenjali avtocisterno, razvili so že tretji društveni prapor, zamenjali garažna vrata, enako zamenjali električno sireno z daljinsko vodeno elektronsko, kupili novo gasilsko vozilo za prevoz moštva (GVM-1) s priklopnikom za prevoz opreme, uredili orodišče,…

Veliko pa se je v tem času zgodilo tudi na operativnem področju, saj so se začela načrtna izobraževanja in usposabljanja operativnih članov, vedoč, da nam sodobna oprema ne pomeni nič, če z njo ne vemo tudi strokovno rokovati. Tako poveljstvo društva vsako leto na izobraževanje na nivoju občinske gasilske zveze, regije ali v republiški center za izobraževanje na Ig oz. Pekre pošlje kakega člana, včasih tudi več. Pred leti je bilo društvo na nivoju občinske gasilske zveze tudi gostitelj zaščitno-reševalne vaje, zadnjih nekaj let pa se je število tekmovalnih enot z dveh povečalo na štiri, od letos pa po skoraj 20 letih ponovno deluje tudi enota članic. V društvu z več kot 80 aktivnimi člani – v računalniški program Vulkan jih je vpisanih 110, premorejo člansko A in B desetino, članice, mladince in pionirje.

Gasilcem so v finančnem pogledu v vseh takšnih in podobnih akcijah v veliko pomoč krajani – v smislu zadnje pridobitve – novega vozila, pa tudi občani vseh 11 vasi sektorja Martjanci, kjer so naši gasilci opravili tudi nabiralno akcijo, vaški odbor oziroma krajevna skupnost, Gasilska zveza Moravske Toplice, občina Moravske Toplice ter številne gospodarske družbe. 

Tudi leto pred jubilejnim, 120. letom in letos smo ob rednem operativnem delu veliko naporov in denarja namenili posodobitvi opreme in ureditvi prostorov gasilskega društva, vključno z orodiščem.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.