https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Lendavi proslavili dan državnosti z bogatim kulturnim programom

Lendava, 25.06.2016 ob 12:00  

Občina Lendava je v Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi pripravila svečano prireditev v počastitev 25. obletnice osamosvojitve Republike Slovenije. Ob tej priložnosti sta prisotne nagovorila direktor Knjižnice Lendava in župan Občine Lendava. V slovesnosti so sodelovali dijaki Dvojezične srednje šole Lendava. Slovesnost je potekala z bogatim kulturnim in baletnim programom.

 

Osamosvojitev Slovenije ni potekala brez težav in se je začela na najhujši možen način – z vojno, ki pa na srečo ni trajala dolgo. Na temo osamosvojitve so dijaki Dvojezične srednje šole Lendava prebrali nekaj svojih misli. Nato pa so v predvajali film z aktivnostmi, ki so jih ob 25. obletnici osamosvojitve izvajali dijaki Dvojezične srednje šole Lendava. Dijaki so spoznavali simbole naše države in bili deležni predavanja s strani vojnih veteranov za Slovenijo. V nadaljevanju so predvajali film Gospod stotnik, ki so ga dijaki DSŠ Lendava posneli po predlogi Ivana Cankarja.

Prisotne je nagovoril direktor knjižnice Lendava Albert Halas, ki je v nagovoru povedal, da takšnih dogodkov, kot so se dogajali ob osamosvojitvi ne smemo pozabiti. Slovenci so že dolgo hrepeneli po samostojni državi. Začetki ob nastajanju nove države so bili zelo težki. Kasneje pa je sledilo približevanje Evropski uniji in tako je naša država v tem času šla skozi številne preizkušnje, ter pri tem pokazala veliko mero zrelosti. Država smo ljudje in vsak lahko po svoji najboljši volji prispeva delež k njenemu uspešnemu delovanju.

Slavnostni govornik svečanosti je bil Anton Balažek župan Občine Lendava. Slednji je v svojem nagovoru poudaril, da je pomembno, da smo uresničili svoje sanje in dobili svojo državo. Pri tem je poudaril, da ne smemo zanemariti tudi pretekle zgodovine, ki smo jo pisali skupaj z drugimi narodi in državami. Ob osamosvojitvi smo imeli veliko simpatizerjev v drugih državah. Osamosvojitev po Balažkovih besedah ne bi smela biti »poligon« za prepiranje o tem kdo ima večje zasluge za osamosvojitev in za delitev ljudi. Ampak prav nasprotno bi nas mogla povezati in združevati.

Začetki ob osamosvojitvi so bili zelo težki, saj so podjetja izgubila trge in veliko jih je propadlo. Trenutno je mogoče videti tendence v smeri centralizacije. Slovenija v svoji raznolikosti najbolje funkcionira decentralizirano. S tega vidika je zastavljen tudi projekt Evropske prestolnice kulture, ki bo pokazal ali je Slovenija usmerjena v centralizacijo ali pa smo sposobni skupaj izpeljati projekt ne glede na lokacijo.

 

Po županovih besedah je potrebno poskrbeti za socialo, zdravstvo in šolstvo, ki bodo dostopni vsem ne glede na materialni statusi posameznika. Balažek meni, da smo v Sloveniji ostali brez vizije. Pomembno je, da ima država svojo vizijo, cilje in smisel le tako, lahko gre v pravo smer razvoja in uresničuje zastavljene cilje, ter gre v zastavljeno smer. V kulturnem programu je sodeloval komorni pevski zbor Vita Lendava in baletni plesalci.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.06.2016 ob 12:19 kapca gost

      Ha,ha šerif je govoril tridesetim obiskovalcem .Koga še zanima samostojnost države če se krade in se bo kradlo naprej

      13 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.06.2016 ob 12:21 Hotiza gost

      Glede na popularnost šerifa, je bilo kar precej ljudi, jaz sem pričakoval največ 10 obiskovalcev.

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.06.2016 ob 18:54 Zetor gost

      Balazek....vogren...prazen...

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.06.2016 ob 15:13 gost eden gost

      Kapca, komi ne paše lehko ide ta prek, pa te nej treba pisati bedarij.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.06.2016 ob 15:57 Stewen gost

      ŽALOSTNO - Žalosten je pogled v dvorano, kjer je bilo zelo malo ljudi. Žalostni - bedni - pa so tudi komenta(to)rji.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.06.2016 ob 16:11 gost

      ne vejn, ka še sploh v tej zarukani - ljudstvo izropani DRŽAVI SLAVIMO, koga nateguje premijer v svojem govoru, kaj ima pošten izropan državljan od teh ILUZIJ?

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.06.2016 ob 18:38 gost stano gost

      Kot že rečeno prejšnji gost, sakši lejko ide kama če, širo Dunav, ravan Srem, pa te nede trbelo šimfati, pa samo čakati ,ka de nešče neka napravo za tebe, ka de ti boukše. Rejsan je nej se kak trbej, je pa indri v soseščini še hujše, samo naokoli se je treba ozreti, ali pa iti za nekaj časa v tujino. Malo treba poslušati tiste, ka so to napravili, pa prišli nazaj, nej pa modrovati za računalnikon.Pametnjakovičov je očitno dosti, samo od njih nega haska.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      26.06.2016 ob 19:56 gost

      gostu stano, kama do šli dedeki pa mamce, ka so pošteno delali, držali gospodarstvo v malem prstu, potem pa pride politična bagra, ki v 25-ih letih z mmafijo firm,naredi narod za izropanega. Njihov doprinos za pokojnine, zdravstvo in ostale dajatve, pa ta tvoja "kao"dobra druščina podari tajkunom. In zato bi ti lahko šel na primer v p.... m...., samo še za tja nisi. Ali si pa potomec uničevalcev naroda, kak javni posranec ali pa proizvod poneumljenega deformiranega meneđerja.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      27.06.2016 ob 10:11 pamela gost

      Zadnjiva dva gosta, očitno sta vidva nej razmila, ka vama je hotel povedati stano. Čisto prav je mel, če se samo šinfa ,se pa naj ide drugam, pa nej dedeki pa babice, ampak vidva. Ka sta prispevala za to, ka de boljšepisanju, drugim bi pa pamet solila? Ruralno okolje vzgaja, proizvod pa je tu. Sicer pa škoda s takimi polemizirati ,s svojim pisanjem sta vse povedala o sebi.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      27.06.2016 ob 14:43 gost

      gostu pamela, :delala sva 33 let, pa so naju lopovske firme pahnile na cesto. Ktemu pa je pripomogla politična drhal, ki je podprla firmo, da obstane, ni pa zaprla vodstveno drhal, ki je denar pobrala, rešila svoje prejšnje dolgove, polotična banda pa ni sposobna kontrolirati teh lopovov. In na žalost, verjetno si tudi ti pamela neroden izmeček - proizvod staršev, ali pa deluješ v bandi, ki krade osnovno pravico človeka - pravico do DELA

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.