https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Na Cankovi so dan namenili tamburašem in tamburaški glasbi

29.06.2016 ob 7:45  

Na lepo poletno zadnjo nedeljo v mesecu juniju je bilo v Občini Cankova prav veselo in kulturno obarvano z nežnimi zvoki iz tamburic ob tradicionalnem srečanju tamburaških skupin.

Srečanje je bilo v prvi vrsti namenjeno predvsem druženju ter lepim melodijam iz zakladnice ljudskega muziciranja pomurskih tamburaških skupin in ljudem, ki tvorijo ter ohranjajo bogato zgodovino tamburaške glasbe na Slovenskem. Zbrane je pozdravil župan Občine Cankova Drago Vogrinčič. Iz njegovih je besed je bilo za razbrati, da je treba delati s srcem in odgovornostjo, ter s spoštovanjem do lastne identitete slovenskega naroda. Treba je ohranjati in ceniti svojo kulturo, preteklost in ponos. In prav tamburaši danes so nosilci ljudskih vrednot zgodovine slovenskega naroda, ki s svojo odgovornostjo in vztrajnostjo prenašajo bogastvo kulturne dediščine naroda  na bodoči rod. Predsednica Turističnega društva Hilda Vogrinčič je ob tej priliki vse goste popeljala po Občini Cankova, kjer so si, ob pozdravu domačega župnika Ivana Kranjca, ogledali župnijsko cerkev sv. Jožefa, mestni park, ter galerijo slik.

Na povabilo Kulturnega društva Avgust Pavel – Cankova so se na tokratno tradicionalno srečanje tamburaških skupin odzvale  štiri skupine iz Pomurja, skupaj 35 tamburašev in tamburašic. Domačini in gostitelji iz Cankove Tamburaška skupina Odpisani, Tamburaši Kluba prleških babic Ljutomer, Tamburaška skupina Peter Dajnko Črešnjevci, Tamburaška skupina Bisernica DU Ljutomer in kot popestritev v samem kulturnem programu so s svojim nastopom doprinesli tudi plesalci iz Folklorne skupine Podkolonca iz Cankove.

Bogat program vseh nastopajočih skupin je tudi tokrat tvoril pozitivno vzdušje v dvorani Vaško gasilskega doma na Cankovi in vse poslušalce popeljal skozi glasbene valove nežnosti  tamburaškega ljudskega muziciranja v Pomurju.

Foto in tekst: Marjan Slavič

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.