https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

FOTO: Mladi iz sedmih držav v Rakičanu iskali ideje, kako s pomočjo medijev širiti strpnost do migrantov

Rakičan, 30.6.2016  

S projektom Tell Me Your Story: The Power of a Different View so mlade in širšo javnost  spodbujali k večji strpnosti in sprejemanju migrantov. Kot orodje za dosego cilja so uporabili medije in splet.


V Rakičanu in Murski Soboti se je med 17. in 26. junijem srečalo več kot 40 mladih iz sedmih držav, ki so pobližje spoznavali begunsko problematiko in iskali načine, kako s pomočjo medijev izboljšati pozitivno podobo o migrantih ter s tem širiti strpnost do migrantov v družbi.

10-dnevno srečanje se jo odvijalo v sklopu programov Erasmus Plus,ki se izvajajo pod okriljem Evropske komisije in Zavoda za razvoj mobilnost mladih Movit, kot vodilna partnerska organizacija pa je izmenjavo izvajal Zavod Roka.

Poleg slovenskega gostitelja je v projektu sodelovalo še šest partnerjev iz evropskih držav, in sicer iz Turčije, Grčije, Malte, Makedonije, Poljske in Nemčije.

»Projekt Tell me your story: power of a different view naslavlja migrantsko problematiko, predvsem njihovo sprejetost v naši družbi. Migranti postajajo prisotni v naših lokalnih okoljih, večinsko prebivalstvo pa do njih v veliki meri čuti strah, nesprejemanje in sovraštvo. Namen našega projekta je sprememba takšnega mišljenja, zato smo projekt usmerili v širjenje strpnosti preko ustvarjanja pozitivnih zgodb in vsebin o migrantih. Ker imajo veliko vlogo pri generiranju javnega mnenja prav mediji, splet in družbena omrežja, smo se osredotočili na pripravo pozitivnih vsebin in kampanj, ki bi lahko zaživele prev preko teh kanalov,« so pojasnili organizatorji.

V uvodnem delu projekta so udeleženci spoznavali, kako se z migrantsko problematiko soočajo v posameznih državah in spoznavali pozitivne in negativne zgodbe iz njihovih medijev. Višji policijski inšpektor PU Murska Sobota Milan Šandor je predstavil, kako se je Slovenska in podrobneje tudi pomurska policija soočala z migrantskim valom v Sloveniji, Marina Vrbnjak pa je predstavila svojo izkušnjo z delom v migrantskih centrih Gornja Radgona in Šentilj. Tekom projekta so udeleženci spoznali tudi osebne zgodbe dveh migrantov v Evropi, in sicer Turkinje v Nemčiji in Albanca v Grčiji.

V debatah, refleksijah in igrah vlog so udeleženci spoznavali različne vidike in problematike povezane z migranti, v drugem delu izmenjave pa so svoje aktivnosti namenili spoznavnaju delovanja medijev in družbenih omrežij, kreativnosti in pripravi vsebin s pozitivnimi sporočili o strpnosti in sprejemanju. Del aktivnosti je bil izveden tudi v Murski Soboti, kjer so udeleženci z interaktivno predstavitvijo projekta spoznavali tudi lokalno okolje.

Poleg aktivnosti, namenjenih spodbujanju promoviranja strpnosti do migrantov in spoznavanja vloge medijev v begunski krizi, so bili mladi iz sedmih držav deležni tudi medkulturnega učenja. V desetih dneh druženja v mednarodno mešanem okolju, kjer je delovni jezik bil angleščina, so izboljševali svoje jezikovne kompetence, sklepali prijateljstva iz tujine, na mednarodnih večerih pa so se učili tudi jezika udeležencev iz drugih držav, spoznavali njihove kulture, običaje in države ter okušali dobrote iz celotne Evrope.

V dokaz na izmenjavi pridobljenih kompetenc je bil udeležencem ob koncu izmenjave podeljen mednarodni certifikat Youth pass.

Projekt je financiran s strani Evropske komisije. Vsebina objave odraža izključno stališča avtorja. Nacionalna agencija ter Evropska komisija nista odgovorni za kakršno koli uporabo informacij, ki jih objava vsebuje.   

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.