https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Žitkovcih pripravili dobrote Hetesa

Žitkovci, 28.06.2016 ob 13:25  

V okviru Dnevov turizma občine Dobrovnik so v nedeljo v Žitkovcih pripravili dobrote in predstavili kulinariko pokrajine Hetes. V pokrajino Hetes spada šest slovenskih krajev in štirje kraji iz Madžarske. Prireditev je potekala v organizaciji kulturnega društva Solzice Žitkovci in Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Dobrovnik.


 

Pokrajina Hetes, ki zajema območje desetih krajev, šest slovenskih in štirje madžarski, je bila že z mejo po prvi svetovni vojni razdeljena v dve državi. Po drugi svetovni vojni so v obdobju hladne vojne bile vezi med ljudmi popolnoma pretrgane. Po letu 1989 je srečevanje ljudi iz Heresa bolj intenzivno. Promoviranje regije Hetes poteka ob pomoči različnih projektov in za te zasluge je Svet Evrope regiji Hetes podelil tudi posebno nagrado.

V pokrajino Hetés v Prekmurju spadajo kraji dobrovniške župnije in tisti, katerih ime se končuje na -háza. Oblačilne pokrajinske posebnosti Hetesa so se najizraziteje ohranjale v načinih nošenja in zavezovanja ženskih oglavij in ogrinjal.

Letos poteka prireditev že drugič. Prireditev pa je nastala na podlagi knjige, ki je bila izdana o pokrajini Hetes. Iz tega je potem nastala ideja, da bi predstavili tudi živo kuhinjo oziroma kuhinjo v živo. Na prireditvi je predstavljena tradicionalna kulinarika na način in po receptih, kakor so napisani v knjigi. Določene jedi in pecivo so pripravili že doma, nekatere stvari pa se pripravijo in skuhajo v živo v času prireditve.

Prireditve se je udeležil tudi visoki predstavnik madžarskega parlamenta. Prisotne je nagovoril predsednik kulturnega društva Solzice Žitkovci in obenem tudi predsednik KS Žitkovci Ladislav Bači in predsednica Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Dobrovnik Ana Car. Prisotne je v imenu Občine Dobrovnik pozdravila predsednica KS Dobrovnik Simona Glavač. Prisotne so nagovorili tudi visoki predstavniki iz Madžarske. Na koncu so podelili še priznanja in nagrade. V kratkem kulturnem programu so nastopile še tradicionalne plesalke Nefelejcs (kar v slovenščini pomeni »spominčice«) in nastopile pevke.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.06.2016 ob 14:21 pancho villa gost

      Dragi moji pojma nejsan meu o toj prireditvi. Po slikaj bi pa pravo, ka se tiče ponudbe gestija se lejko kaj navčimo tudi v Soboti. Bravo samo več promocije pa drznosti, glede oglaševanja bi bilo potrebno.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.06.2016 ob 20:31 mica gost

        Po slikah odlično, krasno, okusno, veselo, obiskano... vse super. Škoda, da me ni bilo med njimi.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.06.2016 ob 17:43 ocverek gost

      pancho villa@@ Jebemti kak ti je žmetno da nejsi zvedo da je vse kšenki jesti.Bar bi se pa redno znajo kšenki ha jajaj mogli do pošilati rekvizite po kučaj pa bo uspeh pri jestiji ha panco villa

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.06.2016 ob 17:52 lačen si ful drugačen gost

      prekesno smo izvedeli za ta dogodek, sline se mi cedijo do kolen, ka si nouri -ka so mize nudile: čeber,bograč, palačinke, ritaši perec,itd. Če pa pomisliš, da je to madžarska kuhinja, pa nimaš kaj dodati, je itak ena od najboljših kuhinj. Samo, ka zaj to meni vala - želodec joče in bo jokal, dokler vidi te slike

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.06.2016 ob 21:50 MAJČI KAJČI FAJČI gost

      Ha ha seveda se ti sline cedijo ce si kšenki đo zdaj pa tega ni he he.Je trba delat če si hočeš kaj v usta dat....lačen si ful drugačen ..Celo kda te drugi nakrmijo kšenki..Ej lakotnjaki edni.Samo čakate kje je kaka prireditev da se nažrete in napunite svoje vampe..SRAMOTA VAS JE LEHKO..

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.06.2016 ob 10:15 pancho villa gost

      Ne nucan nika kšenki. V Soboti se na Sočni vilici vse plača. Je pa zanimiva ponudba. Negativci ne mečte vse v isti koš.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.06.2016 ob 11:11 lačen si ful drugačen gost

      majči,kajči,fajči, pa ti znaš, ka tisto, ka je zašenki je 5x boljše od ostalega. Ka pa, naj še ti napunijo cekre za domov. Narod pride se poveseli, napolni trebuhe, a ni to boljše kot, če treba plačat, pa ni naroda, gostinci pa hrano fuknejo vstran ali pa vse sami požderejo. In drugo leto se ta isti narod vrne. Pa tej stroški se pozabijo, ne pozabi se pa prijateljstvo. Nisi pa pomislil: kaj pa če se tu naredi kak dober biznis, posel, ki lahko posameznikom prinese kaj več kot samo zašenki jesti. Najprej moraš nekaj ponudit in nato , če seveda uspeš, začneš probano prodajati, a ni to osnova biznisa?

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.