https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

FOTO: Otroci plesali in spoznavali ljudska izročila na Naši Poljani

Velika Polana  

V sklopu trinajste prireditve »Naša Poljana«, ki je potekala v Veliki Polani, so potekale tudi Poljanske meglice z naslovom - Stara mati dober den. Plesna delavnica je bila namenjena za najmlajše folkloriste in njihove vodje.

 

Plesna delavnica je potekala na Osnovni šoli Miška Kranjca Velika Polana in na njej so lahko sodelovali tako otroci, ki obiskujejo vrtce, kakor tudi učenci iz osnovne šole. Na plesni delavnici so najmlajši folkloristi in njihovi vodje spoznavali plese in se igrali v izštevankah. Spoznavali so ljudske pesmi in različne kmečke običaje ter ljudsko izročilo Prekmurja, s poudarkom na izročilu iz Velike Polane z okolico.

Mentorici otroških folklornih skupin slednje vodita na način, da se skozi vključevanje igre otroci učijo ljudskih plesov in spoznavajo različne ljudske običaje ter ljudska izročila.

Tako sta mentorici plesne delavnice slednjo izpeljali tudi skozi igro, ki so jo poimenovali – Stara mati dober den. Mentorica je prinesla skriti predmet v vreči in otroci so morali ugotoviti za kateri predmet gre. Tako so stara mati prinesli pekač, po prekmursko renglo. Žal pa je slednja imela luknjo. Na srečo je mojstru uspelo luknjo zakrpati in tako so lahko stara mati v času, ko so se otroci spoznavali s plesi in jih tudi zaplesali, spekli še »pogače«, s katerimi so se na koncu potem vsi skupaj še posladkali.

Na Osnovni šoli Velika Polana delujeta dve otroški folklorni skupini in sicer otroška folklorna skupina vrtca OŠ Miška Kranjca Velika Polana pod vodstvom Valerije Žerdin in otroška folklorna skupina OŠ Velika Polana pod vodstvom Andreje Kavaš. V šolski folklorni skupini na OŠ Miška Kranjca Velika Polana je dvaintrideset učencev iz prvega do četrtega razreda, v vrteški skupini pa pleše osemnajst otrok. Otroci in učenci vadijo enkrat tedensko. Otroške folklorne skupine delujejo z namenom, da bodo spoznale, ohranjale in prenašale ljudske običaje in izročilo na prihodnje generacije.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija