https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Društvo Hospic organiziralo predavanje o otrokovi žalosti

Murska Sobota, 04.07.2016 ob 7:30  

Društvo Hospic je organiziralo predavanje o žalosti in izgubi bližnjega, ki ga doživi otrok v zgodnji fazi svojega življenja.

Društvo Hospic je v prostorih murskosoboške knjižnice organiziralo predavanje kako otroci čutijo smrt bližnjega. Tematiko je občinstvo predstavila psihologinja Damjana Dodič, ki je avtorica knjige Bom babico še kdaj videl, sedaj ko je umrla?

V svojem predavanju je omenila več faz, v kateri se lahko znajde otrok, ko se v družini pojavi smrt ali pa se smrt približuje. V prvem sklopu je gostja govorila o bolezni, ki prizadene naše  sorodnike in videnje otrokove resnice. Omenila je, da otroka moremo sprejeti. Moramo mu pustiti, da sprašuje in dobi odgovore, ki si jih želi dobiti. Kljub temu, da ga določena stvar zanima in nas vpraša večkrat, ne smemo biti jezni na njega, saj otroku dokler sprašuje, vse ni kristalno jasno.Drugi sklop predavanja se je nanašal na smrt, ki ga doživi otrok v svoji družini. Gostja je povedala, da otrokom ne smemo tajiti smrti in se z njimi moremo pogovarjati o smrti. Ne smemo ga izolirati, saj mu moramo pustiti svobodo raziskovanja, ki ga otrok čuti ob izgubi svojega bližnjega.

Dojemanje smrt se dogaja po različnih starostnih intervalih. Otroku ne smemo pustiti, da bi sam sebe doživel kot krivdo za smrt svoje ljubljene osebe. Ne smemo jim govoriti nekaj, kar se ni zgodilo. Zelo pomembna je tudi faza žalovanja žalujoče osebe. Faze, ki jih posamezna oseba doživi pri svojem tragičnem dogodku so šok, zanikanje, jeza, pogovarjanja, žalost in sprejemanje.Dodičeva se je dotaknila otrokovo obanšanje na pogrebu. Mlajše zanima več, so radovedni, zato tudi ne mirujejo v fazi pogreba. Ob tem je povedala še dve fazi, ki sta zelo pomembni. To sta pogovori in spomini, kjer ostane spomin na umrlo osebo in rutina, ki jo ne smemo spreminjati, saj moremo vedeti, da je smrt sestavni del življenja. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.