https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: DKZ Puconci na Vaneči obudilo spomine na bogato, a krvavo zgodovino

Vaneča, 06.07.2016 ob 11:00  

Domoljubno krajevno združenje Puconci je povabilo na društveno spominsko slovesnost in srečanje v počastitev: borčevskega praznika, krvavih dogodkov na Vaneči, v spomin na častnega člana Staneta-Bojana Červiča, na druge jubileje NOB in Osamosvojitvene vojne ter 27. akcije Sever ter izdajo knjige Domoljubje in človekoljubje za časa NOB ali Spomini na domoljubje za časa NOB v Pomurju. Srečanje je potekalo na Športnem centru na Vaneči.

Zbrane je pozdravil predsednik DKZ Puconci Jože Časar, ki je povedal, da je ta dan namenjen temu, da s spoštovanjem gledamo na vse borce in borke, prav tako na zgodovino. Pa čeprav danes živimo v čisto drugačnih časih. Dan, ki je namenjen temu, da se obudijo spomini na aktivnosti in na aktivne člane, ki so tako ali drugače sodelovali pri osamosvajanju. Zbrane je pozval k eni minuti molka za v spomin in na opomin, da se kaj tako krvavega ne bo več zgodilo. Kar se pa današnjih dni tiče, pa je pozval k večjemu spoštovanju ljudi do domovine, večjemu občutku pripadnosti državi in spoštovanju državnih simbolov. Od politikov pa zahteva, da vzpostavijo več reda v državi.

Časar je z veseljem oznanil tudi izid publikacije »Plemenita akcija za življenje ranjenega partizana Bora«, o kateri je dejal, da razkriva zamolčana in pozabljena dejanja pogumnih krajanov. Zato je namenjena predvsem naslednjim rodovom, saj predstavlja knjižni zgodovinski dokument. Hkrati se je zahvalil vsem akterjem, ki so kakorkoli pripomogli k temu, da je do izida publikacije lahko prišlo. Predvsem članici Zorici Sečko in akademiku dr. Antonu Vratuši-Vranu.

Slavnostni govornik je bil dr. Aleksander Jevšek, župan MO Murska Sobota, ki je v nagovoru spomnil na krvave dogodke na Vaneči v letu 1944, nov val NOB v Prekmurju in s tem na Staneta-Bojana Červiča, ki je uspel preživeti koncentracijsko taborišče. Jevšek je dodal, da se dandanes vsi ti dogodki odmikajo iz spomina večine, a kdor spoštuje hrabrost in tovarištvo teh pogumnih borcev, ne bo nikoli pozabil, saj sta to dve ključni vrlini, da se je slovenski narod ohranil. Žal smo pozabili, da se je slovenski narod  obdržal zaradi skupin, ki delujejo za skupen cilj. Zgodovina nas uči, da smo kot narod uspešni, če se dela za cilj, ki je dober za vse. In s sodelovanjem se to lahko doseže. Kot dokaz za to je tudi osamosvojitev leta 1991. Zavedati se moramo, da so nova delovna mesta, nove dejavnosti in nove danosti ključni razvojni kapital v prihodnje.

Srečanje je spremljal bogat društveno-kulturni program s članskimi izvajalci, tudi društven kvartet, s podelitvijo priznanj in zahval Združenja zaslužnim članom in prijateljem. Pri DKZ Puconci pa so še dodali, da bodo s svojimi aktivnostmi nadaljevali tudi v prihodnje in s tem ohranjali spomin na zgodovino.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.