https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: PGD Krašči svečano prevzeli gasilsko-reševalni čoln

Krašči, 04.07.2016 ob 8:30  

Pri Gasilsko–vaškem domu v Kraščih je minulo nedeljo potekala prireditev ob prevzemu gasilsko-reševalnega čolna. Bogat nedeljski popoldan je pripravilo PGD Krašči.

Popoldan se je pričel z zbiranjem gasilskih enot in drugih udeležencev ob Gasilsko-vaškem domu v Kraščih. Sledila je proslava z nagovori, kulturnim programom in blagoslovom gasilsko reševalnega čolna. Predsednik PGD Krašči Darijan Marič je v svojem nagovoru izpostavil, da je društvo v lanskem letu praznovalo 70 let delovanja in da je v tem obdobju bilo veliko vsega narejenega, saj so ves čas delovali zelo aktivno. Danes pa se lahko veselijo novega dosežka društva: gasilsko-reševalnega čolna. Razlog za to da čoln rabijo je ta, ker Ledavsko jezero predstavlja nevarnost, o čem pričajo nesreče, ki so se že zgodile. Do sedaj je bila najbližja ekipa za reševanje na vodi in iz vode v Murski Soboti in posledično je v primeru nesreče bil tudi odzivni čas enote dolg. S podporo občine Cankova, GZ Cankova in Zavarovalnice Triglav jim je uspelo ustanoviti enoto in sedaj nabaviti tudi čoln. Čoln je GRČ-2 (večji), za šest oseb, 107 kg težek in s 25 konjskimi močmi. Cena je bila 6.500 evrov. Z nabavo čolna so dokazali, da je PGD Krašči po velikosti majhno, a po dejanjih veliko.

PGD Krašči deluje pod okriljem GZ Cankova, zato je zbrane nagovoril tudi predsednik GZ Cankova Ivan Smodiš, ki je dejal, da se danes gasilci srečujejo s številnimi nesrečami, in ne le s požari, kot je to bilo nekoč. Zato se je potrebno dodatno izobraževati. To jim daje gotovost, da bodo dobro delali tudi v prihodnje. PGD Krašči pa je zaželel, da bi čoln bil čim manjkrat v uporabi, torej, da bi bilo čim manj nesreč na vodi. 

Svoje čestitke PGD Krašči je izrekel tudi župan občine Cankova Drago Vogrinčič in se hkrati strinjal z besedami predsednika PGD Krašči, da je s sodelovanjem z vaščani v njihovem društvu v zadnjih desetih letih bilo narejenega veliko. Je pa besede kritike namenil državi, ki je lastnica Ledavskega jezera in za katero pravi, da ne dela to, kar si sami želijo. Namreč, da bi jezero postalo tudi turistična točka in bi s tem bilo priložnost razvoja za vse občane in občanke. Ta vidik ni nepomemben, dodaja Vogrinčič, predvsem zaradi tega, ker zaradi tega, ker država ne skrbi za jezero, ostaja nevarno za ljudi.

V sklopu prireditve so podelili tudi zahvale in priznanja. Po proslavi pa je za glasbo in dobro voljo skrbel Denis Unger. Vsekakor pa ni manjkala dobra hrana in pijača. Kot zanimivost je operativna enota PGD Krašči na Ledavskem jezeru izvedla tudi vajo, s katero so prikazali pripravljenost ekipe za reševanje na vodi.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.