https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija obeležila 20. obletnico delovanja

Murska Sobota, 06.07.2016 ob 10:00  

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija je danes skozi bogati kulturni program obeležila 20. obletnico delovanja.

V prostorih baročnega salona Pokrajinskega muzeja v Murski Soboti je potekala slavnostna seja ob 20. obletnici Ustanove dr. Šiftarjeve fundacije. Zbrali so se vsi najbolj zaslužni posamezniki, ki so v 20. letih soustavarili eno najbolj pomembnih družbeno znanstvenih ustanov v Sloveniji in skozi celotno obdobje ohranjali sporočila in vrednote, ki jih je širil v svojem bogatem življenskem opusu dr. Vanek Šiftar.

Govorniki so se spomnili svojih začetkov in vsi so se drug za drugim spomnili, da je UŠF postala ena izmed najbolj pomembnih znanstvenih ustanov v Sloveniji v svoji dosedanji 20.letni zgodovini. Goste je prvo pozdravil predsednik UŠF Ernest Ebenšpanger. V svojem nagovoru je povedal, da so se zopet zbrali tukaj, kjer so pričeli pisati uspešno zgodbo, ki se še vedno nadaljuje. Ob tem se je zahvalil vsem posameznikom, občinam MO Murska Sobota in Tišina ter vsem donatorjem, ki so prepoznali svojo priložnost v širjenju znanstvene, drušboslovne, naravoslovne, kulturnih tem, s katerimi je nastopila Fundacija v svojem bogatem 20.letnem delovanju.

Ob visokem jubileju sta Ustanovi dr. Šiftarjeva fundacija čestitala župana občine Tišina Franc Horvat in MO MS dr. Aleksander Jevšek. Ob tem je murskosoboški župan dr. Aleksander Jevšek podaril predsedniku UŠF Ernestu Ebenšpangerju spominsko plaketo na vse dosežke, ki jih je UŠF doživela v svojem dve desetletji bogatem delovanju. Franc Horvat pa je v svojem govoru poudaril na odlično sodelovanje, ki ga občina Tišina in Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija obeležijo skozi majsko prireditvijo Jambori spomina in človeštva. Ob tem je dodal, da je glavna povezovalna točka bogati park dreves Spomina in tovarištva, kjer se lahko obiskovalci sprehodijo zanimiv drevesni park. Ob tem je zaključil tišinski župan z mislijo, da je življenje kot drevo, ki je edinstveno, lepo in močno.

Ponosen na delo Fundacije se je spomnil takratni župan MO MS Andrej Gerenčer, ki se je spomnil na zanimiva srečanja med njim in dr. Vanekom Šifterjem, ki mu je takrat pomagal nasveti glede lokalne samouprave in predvsem romske problematike. Prav na njegovo pobudo je MO Murska Sobota takrat postala prva občina v Sloveniji, ki je uvedla, da so predstavniki romske skupnosti dobili možnost soodločanja v mestnem svetu. Andrej Gerenčer je poudaril, da je bil ponosen, da je bil med soustanovitelji ene najbolj pomembnih znanstvenih ustanov v Sloveniji.

Svoje spomine na tisto obdobje so spregovorili še Darja Šenčur Peček, Ludvik Tot, Evgen Emri, Rudi Cipot in Franc Kuzmič, ki so se spomnili na trenutke izpred dvajsetih let, kjer so vsi omenili, da je bila odločitev pravilna, saj so v UŠF povezali različna družbena gibanja, ki so v tej znanstveni ustanovi našli stičišče ustvarjanja, povezovanja in znanstvenega udejstovanja.

Slavnostno sejo sta zaključila Marjan Šiftar, sin Vaneka Šiftarja, ki nadaljuje bogato družinsko tradicijo in eden največjih slovenskih akademikov, dr. Anton Vratuša. Marjan Šiftar je omenil, da je vesel vsakega doživljaja, ki ga doživlja v tej organizaciji. Spomnil se je svojega očeta, s katerim sta prehodila 50 letno pot ustvarjanja in skupne poti, ki sta doživljala dan za dnem. Njun cilj je bil, da ustvarita okolje, kjer se bodo ljudje radi zbirali, medtem ko bo vrt Spomina in tovarištva predstavljal simbolno točko, ki bo povezal miselnost tega prostora.

Sledil je še poslednji govorec na slavnostni seji, prekmurski akademik dr. Anton Vratuša. Spomnil se je na bogat dialog, ki sta ga gojila z dr. Vanekom Šiftarjem. Spomnil se je vojne situacije v 2.svetovni vojni, ki je predstavjlala njavečjo grozoto, ki se je zgodila v svetu. Prav v ta namen je dr. Vanek Šiftar pričel ustvarjati bogati park, ki je še danes opomin na vse vojne grozote, ki so se zgodile v svetu. Z ustanovo, kjer je Vratuša bil idejni vodja mnogih projektov, se je znameniti prekurski akademik spomnil, da je mnogo dejavnikov vplivalo na ustanovitev fundacije. Ena izmed njih je bilo dopisovanje še z enim velikim Prekmurcem, Miškom Kranjcem, kjer se je ideja o prekmurski znanstveni ustanovi tudi rodila.

Slavnostni program se je zaključil v grajski dvorani, kjer so ob kulturnem programu se spomnili na vse pomembne trenutke, ki jih je doživel dr. Vanek Šiftar v svojem življenskem opusu. Pevski zbor Slave Klavora iz Maribora je zapel himno, ki je povzeta po Kajuhovi pesmi. V kulturnem programu, ki ga je povezovala Irma Benko, so še nastopili Evgen Car in Rajko Stupar, pevski zbor iz Gornjega Senika in romska skupina Halgato bend.

Slavnostno prireditev je zaključil predsednik Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija Ernest Ebenšpanger, ki je podaril vrbo Marjanu Šifartju za nov ustvarjalni zagon, ki ga bo fundacija ustvarjala še naslednjih dvajset let.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.