https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Lek tudi v svojem jubilejnem letu v Lendavi gradi nove prostore

07.07.2016 ob 12:00  

Že v lanskem letu so se pri Leku, članu skupine Sandoz, odločili za posodobitev procesa proizvodnje farmacevtske učinkovine kalijev klavulanat v Lendavi, zato zdaj poteka gradnja dveh prizidkov. En izmed namenov gradnje je zagotoviti popolno zaščito substanc pred zunanjimi vplivi.

Leto 2016 je za Lek d.d.  jubilejno leto. Praznujejo 20 let Novartisa in častitljivih 70 let Leka, člana skupine Sandoz. To pomembno leto plemenitijo z različnimi projekti in aktivnostmi za razvoj znanja in inovacij, z novimi naložbami v širitev razvojnih in proizvodnih zmogljivosti ter okoljske tehnologije, s spodbujanjem zdravega načina življenja ter krepitvijo njihove družbene odgovornosti. Tako še z večjim ponosom živijo in udejanjajo njihove vrednote ter praznujejo skupne uspehe.

Dosedanji objekt procesa proizvodnje farmacevtske učinkovine kalijev klavulanat v Lendavi je skupaj s tehnološko opremo star že več kot 25 let. Z naložbo v nove prostore ter opremo pa bodo dosegli dvig tehnološke ravni procesa, tako glede kakovosti proizvoda kot tudi varovanja okolja in zaposlenih. Konkretno to pomeni, da bodo zdajšnjo proizvodnjo z ene lokacije preselil na drugo, s tem da bo postopek v novih prostorih potekal z veliko boljšo tehnološko opremo, je pojasnila Gizela Štampar, direktorica Proizvodnje antiinfektivov Lendava. S tem bo zagotovljena popolna zaščita ljudi in okolja, kar je tudi splošna usmeritev Novartisa za vse naložbe v nove proizvodne linije.

Foto: siol.net

Naložba bo predvidoma dokončana  konec leta. Na tak način pa želijo tudi ohraniti konkurenčnost, ki je v farmacevtski industriji zelo pomembna in obvladovati razmere v proizvodnji, s katerimi se zagotavlja vrhunska kakovost. Štamparjeva dodaja, da naložba ni posledica povečanega obsega proizvodnje, ampak je namenjena tehnološkemu posodabljanju. S tem pa se ne bo ne povečalo in ne zmanjšalo število zaposlenih, katerih je v Lekovem proizvodnem obratu antiinfektivov trenutno 165.

V okviru skupine Sandoz pomen proizvodnje v Lendavi nenehno raste, kar terja stalno vlaganje v proizvodnjo in izboljševanje sistemov za varovanje okolja. Tako se bodo še letos lotili dodatnega zmanjševanja izpustov v zrak, kar bodo izvedli s toplotno oksidacijo hlapnih organskih spojin. Trenutno večino topil regenerirajo oziroma jih s postopkom kondenzacije hlapov vrnejo v proces, del pa jih še vedno uhaja v zrak. Zato bodo, predvidoma do konca leta, vzpostavili nov sistem regenerativne termooksidacije, ki temelji na predgretju izpušnih plinov, ki se potem pretvorijo v CO2 in vodo.

Zdravje, varnost in okolje so temeljni postulati proizvodnje, pri katerih Novartis postavlja zelo visoke standarde in nikjer, kjer ima proizvodne obrate, ne dopušča kršitev. Tudi po oceni Štamparjeve je pri njih za varovanje okolja zelo dobro poskrbljeno. In vse razvojne in proizvodne lokacije Sandoza v Sloveniji so, zaradi izvajanja ukrepov varovanja okolja, že nekaj let vključene v sistem EMAS in smejo na podlagi odločitve Agencije RS za okolje uporabljati ta certifikat. 

Foto: lek.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.