https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V objektu propadajoče Družbene prehrane kmalu sodobni center ponovne uporabe

Murska Sobota, 07.07.2016 ob 13:00  

Na zadnji seji mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota je Franc Cipot direktor javnega podjetja CERO Puconci predstavil načrte za objekt nekdanje Družbene prehrane v Murski Soboti. V njem bo kmalu začel nastajati sodobni center ponovne uporabe.

 

Preko socialnega podjetništva

CERO Puconci je objekt bivše Družbene prehrane v centru mesta odkupil že lani poleti. Zaradi velike dotrajanosti objekta in priprav na gradnjo dodatnega nadstropnja z deli niso začeli v nekaj meseci kot je bilo takrat napovedano.

Izdelana je bila študija statike objekta in na tej osnovi idejna rešitev za rekonstrukcijo objekta oziroma njegovo nadgradnjo.

Že v jeseni je predviden začetek gradnje na tem objektu, zaključek in izvajanja dejavnosti centra ponovne uporabe pa v letu 2017. Regijskega center ponovne uporabe se bo povezoval z mrežo centrov ponovne uporabe v večjih središčih oziroma sedežih občin po Pomurju. Gre za ponovno uporabo izdelkov, ki so že dotrajani. Delovanje vidijo v povezavi s t.i. medgeneracijskim centrom, ki bo slonel na socialnem podjetništvu, za katerega so skupaj s partnerji, ki delujejo na tem področju pred nedavnim ustanovili skupno socialno podjetje Mensana d.o.o.

Raznolike vsebine: od obnove pohištva in oblačil do stanovanj

V kletnih prostorih se bodo odvijale vsebine povezane s popravljanjem in obnavljanjem pohištva in oblačil ter malih gospodinjskih aparatov. del kleti je predviden tudi za kletne prostore stanovalcev.

Pritlične prostore predvidevajo da bo delila javna pasaža.

Del pritličja bo namenjen prodajno razstavnemu prostoru za obnovljeno pohištvo, oblačila in drugo drobno opremo, ki bi jo občani želeli oddati oziroma zamenjati. Ob nedeljah želijo orrganizirati na dvorišču in pasaži bolšji sejmi, čez teden pa rokodelske delavnice za mlade in starejše.

Drugi del pritličja bo namenjen trgovinski in gostinski ponudbi v obliki kavarn ali opcijsko oddaja enemu večjemu gostinskemu ponudniku.

Prvo, drugo in tretje nadstropje bo delno namenjeno stanovalcem (mladi in starejši), ki rabijo manjša stanovanja.

V okviru socialnega podjetja, ki bo upravljalo s centrom ponovne uporabe, bo poskrbljeno tudi za starejše z dnevno pomočjo.  

V  delu drugega nadstropja je predvidena dvorana za 50 ljudi, strešni vrt in bivalna terasa.

Z deli naj bi pričeli že letos jeseni

Izgradnja naj bi se po terminskem planu začela ob koncu letošnjega leta in končala v roku enega leta.

Stanovanja, ki so sestavni del medgeneracijskega centra, naj bi se v celoti prodala. S tem bi pokrili celoten strošek njihove izgradnje in pomemben del stroška ostalih prostorov.

Vrednost celotne izgradnje je ocenjena na cca 3 milijone evrov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.07.2016 ob 13:41 - gost

      To že lajnajo nekaj časa ka vse bo in nikoli nič .Što de le küpüval obnovljeno ka do cejne verjetno vekše kak novo .Saj pa ganc novo pohištvo dobimo po ceni

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.07.2016 ob 13:57 gost

      koliko stanovanj, kvadratura, cena?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.07.2016 ob 16:02 gost

      Prvi gost, verjetno v prekmurji nišče glede na to kak zaostali pa zabiti narod tu živi. V tujini se trendi že dugo časa nagibajo v smeri recikliranja in ponovne uporabe. Takše trgovine rstejo na pune, pa narod tudi odi ta po stvari na pune. Kak po navadi pa takše čedne stvari v prekmurji itak ne gratajo. Rajši fal nouvi šrout kupujete pa ga po enon leti v smeti ličijte pa pa nouvo nabavite.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.07.2016 ob 17:16 - - gost

        - (16:02) Še stalno man telko pejnez ka mo si küjpo novo kak pa obnovljeno ka de dvakrat dražje .Vsaki dela kar hoče .Ti staro obnovljeno jaz pa še kdo pa novo .

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.07.2016 ob 13:04 gost

        B bistvi mi nešterni tou že delamo brez takšoga centra - decinske cote, kere se skoro nemrejo vničiti (cilou, če so kakše boukše firme), ker jih deca hitro prerastejo-zadeva ide brezplačno in večkrat po več izmenjav (ne vračamo prvomi, ka je dau na raspolago); zakoj je tou dobro? Zatou ka v bistvi bole zdravo živejo naša deca-samo prvi ma malo težav s kemikalijami v barvaj in vzorcaj, ostali pa dobimo že malo preprane "zdrave cote"...če bi se vö meto pa ešče, ka ne onesnažujemo s proizvodnjo nouve robe...puno ge rezerv, samo lidgej pač v materializmi (kak hrčki) na küp nosijo(-mo) pa čeglij ne nücamo...modrija pravi: "nej je srečen tista ka več ma, pač pa tisti šteri je zadovolen! s ten ka ma (tüj z menje)!"

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.07.2016 ob 19:46 Pfg gost

      Joj palik mejsanje dreka! KAK LEJKO JAVNO PODJETJE CEROP IDE V TAKSNO INVESTICIJO????????? Po drugi strani.....ahhhh.....

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.07.2016 ob 8:13 gost

      Boljše to, kot pa menza za rome, da bi lepo hodili na zastonj kosila, saj jim več niti ni trba doma kuhat.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.07.2016 ob 16:07 gost

      ciganija nema mej ,kak se špilajo z našimi pejnezi ,zato je tak dragi odvoz smeti in komunalni stroški po drugoj strani pa investicije pa provizija ka te kap

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.07.2016 ob 21:25 - gost

      Kakše menze vej pa polovico Lendavske odi gejst v Lazarov dom pa žandiji

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      10.07.2016 ob 7:42 Gost gost

      Pizda van materna ka rome noter mesate tak ste ze se pokradnoli drek gejte

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      10.07.2016 ob 9:11 TARZAN gost

      vej pa romi tak majo vse kšenki.Od elektrike do vode do komunale te še pa kšenki hodijo gejst.Banda požeruška.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      15.07.2016 ob 17:23 cigan ...branko gost

      točno mi odimo šenki gest čeke nam občina pa socialno plačivle ,mi pa si lejko lepe avte kipivlemo ,dobro se oblačimo vi pa samo fejst delajte ka od dela še konj crkno

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.