https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Horvat kritičen do ukrepov ministra Židana

07.07.2016 ob 14:00  

Jožef Horvat, podpredsednik NSi, je na parlamentarnem odboru za kmetijstvo, kjer so poslanci razpravljali o jesenskem poročilu o kmetijstvu za leto 2015, izrazil kar nekaj kritike do kmetijskega ministrstva in do kmetijskega ministra Dejana Židana. Očita mu predvsem, da je zadnja sprememba skupne kmetijske politike močno udarila slovensko kmetijstvo.


Cene kmetijskih proizvodov padajo in sicer za približno 4,5 odstotka v letu 2015 v primerjavi z letom 2014. Močno se znižuje izvoz živih živali, povečuje pa se njihov uvoz, kar ni dobro. Ta slab trend kaže, da je nekaj narobe v prašičereji in govedoreji, je dejal Jožef Horvat, podpredsednik NSi. Dodal je, da poročilo s statističnimi podatki mora biti podlaga za oblikovanje ukrepov kmetijske politike, ki bi vodili v izboljšanje stanja slovenskega kmetijstva. Kajti šele tako bi lahko kvalitetno preverili uspeh ministrstva oziroma vseh odgovornih za kmetijstvo v Sloveniji, je prepričan Horvat. Slovensko kmetijstvo je specifično. Slovenski kmet je skozi zgodovino prehodil strmo pot in številne udarce. Eden izmed rezultatov tega so majhne, razdrobljene kmetije oziroma posesti, ki so na ali žal pod robom rentabilnosti. Dobro je le, da je izvozna bilanca vseh kmetijskih proizvodov zaenkrat še pozitivna. Podrobna analiza posameznih področij pa bi pokazala težave, kot je na primer ogromen uvoz sadja, je obrazložil v nadaljevanju.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Horvat je opozoril tudi na žalostno sliko nekdaj največjega strnjenega nasada vinogradov pri nas, Lendavskih goric, ki danes glede na GERK-e obsegajo le še okoli 250 ha v primerjavi z nekdanjimi 700 ha. »Minister bi zadevo verjetno reševal z ustanovitvijo še kakšnega državnega podjetja, ampak to ni prava pot. Krščanski demokrati glede na svoj program predlagamo in delamo za to, da bi se okrepilo družinske kmetije. Minister bo sicer rekel, da je na voljo veliko ukrepov, mi pa ga sprašujemo, ali so ukrepi primerni in kakšna je sploh absorpcijska sposobnost slovenskega kmeta zanje«, je bil kritičen poslanec NSi in izpostavil tudi problem previsokega števila divjadi, ki kmetom dela škodo. Dodal je, da bi po njihovem mnenju stalež divjadi v slovenskih gozdovih treba nujno vrniti na raven leta 1985. In poudaril, da so krščanski demokrati tudi na to temo že sklicali nujno sejo odbora, pa bo glede na neaktivnost odgovornih potrebna še kakšna seja.

Ukinitev mlečnih kvot kmete prignala na rob obstoja – vlada še vedno brez posluha za težave

Nova Slovenija – krščanski demokrati pa ob robu posveta v Državnem svetu Mlečna kriza – kako jo rešiti? ponovno opozarjajo tudi na odgovornost ministra Židana ko gre za ukinitev mlečnih kvot. Ukinitev mlečnih kvot ni od danes, ni od včeraj, ampak se je zanjo vedelo že leta 2007! Zdaj pa je ukinitev nesrečno sovpadla še z ruskim embargom in zmanjšanjem izvoza mleka na azijske trge. Kaj je minister napravil, da bi bilo slovensko kmetijstvo na te razmere vsaj v temelju pripravljeno? Vsakič, ko so krščanski demokrati opozarjali na grožnje, so dobili odziv v smislu, da se bodo težave reševale takrat, ko bodo nastale.

Vsi vemo, da je škoda nekajkrat hujša, kadar na izredne razmere nismo pripravljeni. Najbolj pa so ogroženi tisti, ki so pred kratkim izvedli večje investicije v hleve in opremo, sedaj pa so pred grožnjo izvršb nad tem premoženjem. Kmetje, ki proizvajajo mleko pa trenutno pridelujejo predvsem izgubo. Nova Slovenija – krščanski demokrati ne želijo ostati le pri kritiki, so v sklopu vsega povedanega poudarili. Ministru so že in so mu tudi na tem mestu ponovno predlagali naj nemudoma pristopi k prestrukturiranju sektorja mleka: preusmeritev v rejo krav dojilj in ponovna uvedba podpor za rejo krav dojilj.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.07.2016 ob 16:19 ribič gost

      Jebemti, pa v našem kmetijstvu je že nekaj hudo narobe nekaj let, dragi Horvat in Židan, pa ge vidva živita, pa ja nista od danes, ali sta se pa zbudila iz nekajletnega spanca.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.07.2016 ob 17:13 ko gost

      Saj Horvat drugo ne dela telko ka kaj povej in napiše ovači pa je njegovo blebetanje tak in tak brezi veze telko ka pozornost išče nič drugo

      12 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.07.2016 ob 7:23 gost

      gost-ko nemaš pojma zakoj živeš zato zapri si te smrdeči škrbavi gobec !

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.07.2016 ob 16:11 gost

        kakšen je pa tvoj ,malo se pogledni pa boš vido katastrofo v ogledalu što baug te je za plemen pusto?

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.