https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Se moramo sprijazniti s tem, da je terorizem postal del našega vsakdanjega življenja?

23.07.2016 ob 12:30  

Junij, julij in avgust so poletni meseci, meseci dopustov. So meseci, ko se večina ljudi poda na različne destinacije po svetu, da bi se naužili sonca, lepe okolice, dopustniškega vzdušja in se oddahnili od vsakodnevnega delavnika. A žal tudi v teh mesecih teroristi ne počivajo, saj je poročanje o napadih na različnih koncih sveta postalo del vsakodnevnih novic.

Ob tem ne moreta izostati dve vprašanji: ali so teroristi  tako pogosto na delu prav zaradi tega, ker je čas dopustov? In: ali se bodo tako številni napadi tudi po zaključku dopustniških mesecev nadaljevali in se bo potrebno sprijazniti s tem, da je terorizem postal del našega življenja?

Iz strani številnih medijev, tako domačih kot tujih, se je že pred začetkom turistične sezone opozarjalo na to, da bi pripadniki Islamske države naj za letošnjo poletno turistično sezono načrtovali številne napade širom Evrope. Poročali so, da italijanska obveščevalna služba opozarja, da Islamska država v španska, francoska in italijanska letovišča pošilja džihadiste. In žal so se ta opozorila izkazala za resnična. Vendar pa kljub vsem tragičnim dogodkom, ki so se to poletje že zgodili, smo si prebivalci Evropske unije enotni, da to ne pomeni vsakodnevne bojazni, kje bi se lahko zgodil naslednji teroristični napad, ampak je življenje potrebno živeti kot smo ga živeli do sedaj. Le morda z enim očesom bolj odprtim za dogajanje in posameznike, ki so v naši okolici.

Foto: slovenskenovice.si

Opozorilo potnikom tudi iz strani Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije

Tudi Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije je na svoji spletni strani objavilo splošno opozorilo o nevarnosti terorizma, v katerem navajajo, da opozarjajo popotnike na povečano nevarnosti terorističnih napadov po vsem svetu. Slovenskim popotnikom svetujejo, da se izogibajo lokacij visokega tveganja, spremljajo poročila medijev in informacije iz drugih virov ter upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov. Kar pomeni, da si pred in med potovanjem v tujino naj pridobijo informacije o razmerah na cilju potovanja iz vseh dostopnih virov, da spremljajo tudi  informacije v tamkajšnjih medijih, in da o opaženih sumljivih pojavih (npr. o nenadzorovani prtljagi na letališčih ali železniških postajah, sumljivem obnašanju, ipd.) obvestijo policijo ali varnostne organe.

Dodajajo, da je tveganje, da postanete žrtev terorističnega napada, sicer bistveno manjše v primerjavi z drugimi tveganji pri potovanju v tujino (kot so nesreče, bolezni ali kriminalna dejanja), vendar Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije kljub temu vedno in vsem priporoča previdnost, odgovorno vedenje in upoštevanje teh opozoril pri potovanju v tujini.

Vsi strokovnjaki dandanes se strinjajo v eni točki, namreč, da sto odstotne varnosti dandanes ni več mogoče zagotoviti. Dejstvo namreč je, da imamo trenutno opravka z novo obliko terorizma, katere cilj je povzročiti čim večje število žrtev, ki naj (če je le mogoče) prihajajo iz čim več različnih držav. Ali se bodo napadi razširili v druge države, pa je odvisno od več dejavnikov, predvsem pa od priložnosti, ki se bodo teroristom morebiti ponudile in infrastrukture, ki stoji za teroristi.

Foto: svet24.si

Kako lahko Evropa premaga terorizem?

Za to, da bi Evropa lahko premagala terorizem, bo potrebna kombinacija ukrepov na varnostnem, na socialnem in integracijskem področju, poudarjajo strokovnjaki. K boju proti terorizmu bi pa morale pomembno vlogo odigrati skupnosti, iz katerih teroristi izvirajo. Najučinkovitejši boj proti terorizmu je socialni nadzor, saj če imamo skupnost, lahko ta skupnost marsikaj prepreči, ker zazna spremembe pri posamezniku v skupini.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.07.2016 ob 15:26 gost

      Veljaki so ponudili GOLAZNI dobrodošlico ostali pa se naj s tem sprijaznimo. Naj spizdijo tja od kod so prišli pa so naj tam MOČNI z šeriatskim pravom,ne pa da tu vsiljujejo TO SRANJE.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.07.2016 ob 19:38 gost

      Ta človek se je rodil v Nemčiji in je odraščal tam in šel čez vse izobraževalne procese v Nemčiji zato tako na pamet ni dobro zaklujčevati o golazni itd .Malo se zamislite nad ljudmi ki ne po svoji krivdi ostanejo na robu preživetja in se mu ponujajo neke socialne pomoči ,ki so brez dostojanstva zaničevani in ogroženi , ko pride pred zid mu ostane tudi taki izhod vsi ki mislite ta se to pri nas ne bo dogajalo ,če bo politika in ljudstvo nadaljevalo s lopovskim in tajkunskim načinom upravljanja se motite pride čas za obračun socialne pomoči

      2 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.07.2016 ob 21:29 gostja gost

        boj med vrstami , močnejši in iznajdljiv preživi ostali propadejo , stoletja smo tja izvažali kulturo itd. sedaj se nam pa vrača , naše nevladne organizacije bodo vedele to že poriktati !

        1 3 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.07.2016 ob 21:33 gost

      Tile mehki evropski voditelji so krivi, da moramo živeti z islamom in posledično terorizmom.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.07.2016 ob 12:04 gost

      Naj jim pomaga njihov vsemogočni Alah..Zakaj hodijo sem k nam po njihovem k NEVERNIKOM.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.07.2016 ob 12:09 gost

      ko bo in ŽE tisti, ki je delal 38, 40. . ali komaj začne delati, ali že dela pri opovsli firmi, da poliže zadnjico nadrejenemu, da nima nikakršnega dosojanstva, da dela krepko po delovnem času(23 ur/dan) in prejme manj, kot tak, ki vara državo, ta mu pa ustreže, ker je malo bolj črn, bo tudi pri nas 1x počilo. Kaj smo res Slovenci v tako super mirni - brezbrižni državi, če pa že mediji pročajo, da se tudi z našega konca jurijo ljudje za masakra!, To je začetek začetek konca življenja, ki smo ga bili Evropejci navajeni. A res moram biti bed 8, 25, 80. tistimi, med katerimi sem se znašel nepravega časa na nepravem mestu in izgibil življenje ali ostal nepokreten invalid? TO JE VPRAŠANJE ZA VODILNO POLITIČNO GOLAZEN DOMA, V EVROPI, V SVETU. NA ŽALOST TI ZARUKANCI SO VARSTVENO ZAŠČITENI.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.07.2016 ob 14:35 gost

      Vsi tisti ki so jih vabili v Eu med njimi tudi naša levica , kdaj bojo TI ODGOVARJALI za svoja nespametna in neodgovorna RAVNANJA. MUSLIM GO HOME

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.