https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pokemon GO: igra, ki je obnorela svet in tudi Slovenijo

22.07.2016 ob 8:15  

Pokemon GO je v zadnjih dnevih doživel izjemno veliko pozornosti in postal ena bolj priljubljenih iger med različnimi generacijami, a hkrati s povečanjem priljubljenosti igre, raste tudi povečanje za opozorilo. K previdnosti svetujeta tudi Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje Safe.si in Zveza potrošnikov Slovenije.


Zdaj ste verjetno že prav vsi slišali za mobilno igro Pokemon GO, ki je obnorela uporabnike pametnih telefonov. Potem ko je postala dostopna tudi v Sloveniji, je pokemanija zajela tudi Slovenijo. Pokemon GO temelji na obogateni resničnosti (prek mobilnega telefona v realnosti lovite navidezne Pokemon pošasti). Za igranje potrebujete internetno povezavo in vključeno opcijo GPS, hkrati pa je igro možno igrati le, če se dejansko premikate tudi sami. Common sense media je aplikaciji zaradi varnostih vprašanj določila omejitev 13 let (po ameriškem zakonu o zaščiti otrok).

Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje Safe.si in Zveza potrošnikov Slovenije pa kljub temu opozarjata na previdnost in staršem in odraslim svetujeta:

Varnost:

Igra vsebuje mnoge varnostne težave. Kar se tiče zasebnosti, aplikacija zbira vse vaše podatke, vendar pa zaradi očitkov Politiko zasebnosti neprestano spreminjajo, zato je priporočljivo, da aplikacijo posodobljate na najnovejšo verzijo, ker se pričakujejo izboljšave varovanja zasebnosti. Med druga možna tveganja spadajo fizične poškodbe – ob igranju igrice je namreč potrebno premikanje s telefonom v roki, kar nas naredi manj dovzetne za okolico. Priporočljivo je, da se ob igranju izogibate nevarnih mest, zasebnih površin in drugih mest, ki bi lahko bila potencialno nevarna – denimo za napad ali rop, kar se je igralcem po svetu že dogajalo.

Otroku svetujte o varnosti:

Priporočljivo je, da se starši z otroki pogovorite o vprašanjih zasebnosti, ter da otroku svetujete, naj otrok za igrico uporablja ločen e-poštni naslov, ime, ter ga opozorite, da lokacijsko storitev, ko ne igra, onemogoči. Prav tako mu odsvetujte prijavo prek družbenih omrežij. Skupaj preverite nastavitve zasebnosti v aplikaciji. Priporočljivo je tudi, da otroka opozorite na možnost fizičnih poškodb ter mu svetujete pri iskanju ravnotežja med rekreacijo prek moderne tehnologije in brez nje.

Odpoved pravicam do tožbe:

Zveza potrošnikov Slovenije opozarja, da so založniki mobilne igre v pogoje uporabe (ki jih večina uporabnikov odkljuka ne da bi jih prebrala) skrili določilo, ki potrošniku odvzema vse pravice do tožbe proti podjetju, vključno s sodelovanjem v morebitni skupinski tožbi. Vse nevšečnosti, ki bi se lahko pojavile med uporabo storitve, je po splošnih pogojih uporabe mogoče reševati le z zasebno arbitražo izven sodnih dvoran.

V splošnih pogojih uporabe pa je tudi možnost, da to določilo prekličete (opt-out). Odzvati se morate najkasneje v 30 dneh potem, ko ste naložili igrico, kar pomeni, da je tudi za prve uporabnike še nekaj časa, da to storijo. Čimprej (vsekakor pa znotraj 30 dni od nalaganja in aktivacije) pošljite e-poštno sporočilo na termsofservice@nianticlabs.com z besedami »Arbitration Opt-out Notice« v predmetu in jasnim sporočilom, da odstopate od določila o arbitraži, ki je zapisano v splošnih pogojih uporabe storitve Pokemon Go, še piše ZPS.

Foto: EPA

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.