https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Murska Sobota bo dobila svoj arhiv

Murska Sobota, 23.07.2016 ob 9:00  

V prostorih bivšega Murinega obrata Muralist bo v prihodnosti domovala nova arhivska enota za Pomurje.

V prostorih Muralista v centru Murske Sobote se obetajo spremembe, ki bodo še dodatno poživile center prekmurske prestolnice. Njene spremembe so oznalili župan MO Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek, minister za kulturo Anton Peršak in direktor Pokrajinskega arhiva Maribor Ivan Fras.

Župan MO Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek je  ob novi instituciji, ki jo bo gostila Murska Sobota izrazil zadovoljstvo, saj upa, da bomo s tem še dodatno poživili življenje v našem okolju. Del zemljišč je MO Murska Sobota odstopila. S tem projektom bomo pridobili nova delovna mesta, medtem ko bodo lahko ljubitelji pomurske zgodovine lažje dostopali do preteklosti, je zaključil Jevšek.

Minister za kulturo Anton Peršak je pozdravil naklonjenost in zadovoljstvo, ki ga je izrazila MO Murska Sobota. Arhivi se zaradi slabih pogojev uničujejo in izginjajo, saj arhivi predstavljajo materializirani del skupnega spomina, ki ohranjajo vire, ohranjajo spomin in zgodbe protestantizma. Zgradba ima ustrezno infrastrukturo, ki jo potrebujemo za potrebe arhiva, saj ima stavba vse klasifikacije, ki so potrebne za novo institucijo, je zaključil Peršak.Svoje je dodal še direktor Pokrajinskega arhiva Maribor Ivan Fras, ki se je zahvalil MO MS za posluh in angažiranost pri projektu. V letošnjem letu nameravajo vložiti 37 tisoč evrov sredstev, preostalo naslednje leto, ko bi naj nova institucija tudi zaživela. Nova institucija bi zagotovila tri nova delovna mesta. Med zanimovstjo je povedal, da ima Pomurje 5 kilometrov arhiva, ki popisuje našo preteklost, je povedal Fras.Sledil je še sprehod po objektu, kjer so nam akterji predstavili, kako bo bodoči arhivski inštitut izgledal, ki bo staremu Muralistu končno dal podobo, kot si ta prostor v središču Murske Sobote tudi zasluži.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.07.2016 ob 12:11 gost

      Fala Bogi.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.