https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Gasilci iz Orehovcev počastili 20 let prijateljstva s kolegi iz Nemčije

Orehovci, 27.07.2016 ob 10:45  

V Prostovoljnem gasilskem društvu Orehovci letos beležijo dvajsetletno prijateljevanje s prijatelji gasilci iz FF Grenzach-Wyhlena iz Nemčije.


Prostovoljno gasilsko društvo Orehovci sodi pod okrilje Gasilske zveze Gornja Radgona in je eno izmed najstarejših prostovoljnih gasilskih društev v občini Gornja Radgona, saj le njihovi začetki  delovanje segajo v davno leto 1882. Skozi čas zgodovine so v Orehovcih bili gasilci vedno dejavni, predvsem od leta 1976, ko so pričeli z izgradnjo gasilskega doma. Po izgradnji gasilskega doma pa so svoje aktivnosti in sredstva namenili za nabavo opreme, brizgalne, ter pridobitev gasilskega vozila. Vse skozi pa so gasilci v vasi in  širše bili nekako gonilna sila  najrazličnejših dogodkov in vez med krajani. Svoja prijateljstva pa so z leti širili tudi širše, tako z prijateljskim Prostovoljnim gasilskim društvom Črneče iz občine Dravograd, s katerim ohranjajo stike že več kot deset let, letos pa beležijo dvajset let sodelovanja z prijatelji gasilci  iz Grenzach-Wyhlena –Nemčija.

Tokrat je bilo v petek 22. julija še posebej slovesno v Orehovcih. Na povabilo gasilcev iz Orehovcev so s svojo navzočnostjo počastili slovesni dogodek in praznovanje 20. letnice prijateljskih odnosov in sodelovanja z gasilci iz Grenzach-Wyhlena, gasilci iz Grenzach-Wyhlena z njihovim komandantom Klausom Wernerjem, iz Gasilske zveze Gornja Radgona Peter Cvetkovič, ter domači gasilci iz Orehovcev ter drugi. Ob kulturnem vložku, ki so ga pripravili folkloristi iz Folklornega društva Gornja Radgona, je v pozdravnem nagovoru pozdravil vse prisotne predsednik PGD Orehovci Marjan Edšid, ki je slikovito orisal dvajsetletno povezovanje in delovanje med obema gasilskima društvoma. Med nagovorom še se je posebej  zahvalil rojaku Mirku Rožmanu, ki živi v Nemčiji in je v vseh teh letih trdna vez med gasilci, ter Feliksu Petku članu PGD Orehovci, njima zahvala  so se vzpostavili stiki že konec leta 1995 in v začetku 1996.

Še v istem letu so gasilci iz Grenzach-Wyhlena skupaj z občino podarili gasilskemu društvu iz Orehovcev rabljeno gasilsko orodno vozilo znamke Deutz Magirus, katerega so slovesno prevzeli junija 1996. V vseh teh letih so se prijateljski odnosi, ter obiski med društvoma in gasilci vedno bolj krepili. Plod trdnih prijateljski vezi pa je tudi tabor gasilske mladine, katerega so prvega gostili v Orehovcih leta 2005, že naslednje leto pa so ga pripravili v Nemčiji , katerega so se udeležili mladi gasilci iz Orehovcev. V vseh teh letih pa se je tabor še odvijal v letu 2011 in 2015 obakrat v Orehovcih. Gasilci iz Grenzach-Wyhlena so leta 2007 podarili še eno gasilsko  orodno vozilo znamke Mercedes, katerega še danes aktivno gasilci iz Orehovce uporabljajo. Slovesen prevzem je bi leta 2008 ob prisotnosti županov obeh občin Jorga Lutza in Antona Kampuša.

Na sami slovesnosti so se izmenjala med obema gasilskima društvoma priložnostna spominska darila v znak prijateljstva,  spodbude  in krepitev odnosov, ter nadaljnjo trdno  sodelovanje. Obenem pa so gasilci iz Orehovcev ob tej priložnosti, povabili svoje prijatelje na enodnevno druženje na Gorenjsko,ki je bilo naslednji dan v soboto, da si ogledajo Slovenski naravni biser Bled, domačijo Avsenik v Begunjah, ter Nordijski športni center v Planici. 

Ob koncu slovesnost so se podelile posebne zahvalne listine, ki so jih  prejemniki prejeli v zahvalo in pomoč v vseh teh dvajsetih letih. Med njimi so bili FF Grenzach-Wyhlen, komandant Klaus Werner, občina Grenzach-Wyhlen, Mirko Rožman, Feliks Petek in občina Gornja Radgona.  Predsednik Edšid je na koncu še se zahvalil tudi funkcionarjema iz domačega društva Marjanu Ščančarju in Francu Domajnku, ki sta v teh 20. letih spodbujala in ohranjala sodelovanje in prijateljske odnose, ob koncu pa še dodal: "Gasilci iz Orehovcev smo ponosni na naše prijatelje gasilce iz Grenzach-Wyhlena. Hvaležni smo za podarjeno opremo, še bolj pa za njihov odnos do nas, ki temelji na tovarištvu, poštenosti in razumevanju drugačnosti. Od njih se lahko še mi kaj naučimo, predvsem spoštovanja gasilstva, pripadnosti lokalni skupnosti in nesebične pomoči vsem, ki so le te potrebni. Biti gasilec jim pomeni čast in privilegija, nam pa je žal večkrat breme."

Foto in tekst: Marjan Slavič

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.