https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Tudi v Murski Soboti posvetili dan dojenju

Murska Sobota, 03.08.2016 ob 7:00  

Letos je potekal že tretji festival Dojiva.se, ki je potekal v številnih mestih po Sloveniji tudi v mestnem parku v Murski Soboti. Tema letošnjega festivala – Zaupam si. Dojiva se – opogumlja ženske, da ponovno odkrijejo in prisluhnejo svoji intuiciji. Namen festivala je podpora dojenju, svetovanje in predavanja o dojenju ter drugih izzivih nosečnosti in starševstva.

 

Festival je namenjen pomoči in informiranju nosečnic o pomenu dojenja in premagovanju težav z dojenjem, pa tudi drugih izzivih nosečnosti in starševstva. Festival je letos potekal v Mariboru, Ljubljani, Celju, Murski Soboti, Kranju, Krškem, Škofji Loki, Tržiču, Izoli, Ajdovščini in na Ptuju.

Tema letošnjega festivala je “Zaupam si. Dojiva se.”, namenjena opogumljanju žensk, da ponovno odkrijejo in prisluhnejo svoji intuiciji. V poplavi informacij in dobronamernih nasvetov je pomembno, da se ženska zanese na svojo presojo in svoj občutek. Ob nosilni temi pa je tudi letošnji festival z vsebinami in pogovori namenjen sodelovanju med doječkami in nosečkami, da bodo lahko bodoče mamice že v času nosečnosti pripravljene na izzive, s katerimi se srečajo v minutah, urah, dnevih in tednih po porodu. Tudi v mestnem parku v Murski Soboti je potekal festival Dojiva.se, kjer so se zbrale mamice z otroki in nosečnice ter si izmenjale svoje izkušnje in se družile v prijetnem ambientu mestnega parka. Organizatorji so pripravili zanimiv in pester program.

Mamica dveh čudovitih deklic - Lili je predstavila svojo življenjsko pot, od spočetja do rojstva. Udeleženkam je predstavila povezanost z naravo, ki je bilo njeno vodilo že ob pripravi na zanositev. Delila je svoje izkušnje skozi obdobje nosečnosti, skrbi za ustrezno prehrano, nego, počutje in priprave na porod. Zaupala je tudi svoje izkušnje z rojstvom v porodnišnici in doma. Po njenih izkušnjah sta zdrava nosečnost in porod glavna dejavnika, ki vplivata na uspešnost dojenja.

Alje Petric, arhitektka, glasbenica in ustvarjalka z zvokom je popeljala udeleženke v globine njih samih. Slednja pravi, da ji je v življenju vedno bil najpomembnejši stik z lastno kreativnostjo, katero je izražala preko svoje umetnosti. Velik poudarek bivanju na Zemlji deje stiku z naravo, tako pri raziskovanju arhitekture kot tudi glasbe. V zvočnih tretmajih predvaja zvok preko petja, himalajskih posodic, planetarnega gonga (Mars), vetrnega gonga, različnih flavtic, zvončkov, kalimb, oceanskega bobna, dežne palice in šamanskega bobna.

Udeleženke so spregovorile tudi o nosilkah, zakaj jih priporočajo, katere so primerne za dojenčke in že za večje otročke. Se pogovorile o koristi nošenja za mamico in dojenčka. Za sprostitev in dobro počutje udeleženk, predvsem pa nosečnic so poskrbeli še z - Jogo in Zavedanje.  Nosečnost je obdobje, ko gre ženska skozi mnoge spremembe tako na telesni kot tudi duhovni ravni. Na delavnici so se udeleženke naučile telesnih vaj za prožnost in vitalnost med nosečnostjo, pravilne sprostitve in meditacije povezovanja z otročkom. Dogodka so se udeležile tudi Fridine kuharice, ki so pripravile nekaj dobrot.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija