https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pet za otroke nevarnih situacij v vodi

06.08.2016 ob 7:35  

Plavanje je en od najbolj zdravih športov, vendar pa lahko postane vzrok številnih težav, če se ne upoštevajo določena pravila. To še prav posebej velja za otroke, zato nekaj napotkov, da bodo dopustniški dnevi brez zdravstvenih težav.

S plavanjem se harmonično razvijajo skoraj vse mišične skupine otrokovega telesa, pri tem pa sklepi in kosti niso obremenjeni. Plavanje tudi neverjetno dobro vpliva na razvoj dihalnih organov, tako da otrokom, ki imajo težave s pljuči (npr. astmo), plavanje »predpisujejo« kot dopolnilno terapijo. Vseeno pa obstajajo potencialne težave, ki jih lahko plavanje prinese, zato vam na kratko predstavimo te »nevarne situacije«.

Najprej se je treba naučiti plavati

Neplavalci ali slabi plavalci so že sami po sebi nevarnost. Otrok lahko pride k svojim vrstnikom, ki znajo plavati in če gre v globoko vodo, lahko hitro nastane težava. Zato naučite otroka plavati. Če pa nimate potrpljenja, ga dajte v tečaj plavanja. Če otrok nima želje, da bi se naučil plavati, ga ne silite – ima dovolj časa, da se nauči. Pustite ga, da se igra v plitki vodi.

Hitri vstop v vodo

Otrok naj ne steče v vodo v stilu Tv serij ali reklam. Čeprav je poleti morje toplo, je občutna razlika med temperaturo zraka in temperaturo morja – včasih tudi več kot 15 stopinj. Nekdo bo lahko rekel, da to ni veliko, a otrok občuti razliko že pri desetinki stopinje. Hitri vstop v vodo je lahko zelo neprijeten, včasih pa tudi nevaren. To se res redko dogaja, a prehiter vstop v vodo lahko privede do nepravilnosti srčnega utripa z zelo nevarnimi posledicami.

Foto: val202.rtvslo.si

Potapljanje

Potapljanja je zabavno poletno veselje (tu ne govorimo o pravem potapljanju, ki vključuje jeklenko s kisikom in potapljaško obleko) in večina otrok ne izvaja nepotrebnih akrobacij v vodi. Starejši otroci pa obožujejo tekmovanja – npr. kdo bo dlje časa zdržal pod vodo in kdo se bo globlje potopil. To pa zna biti težava.

Hitri spust pod vodo (v globino) lahko povzroči neprijetni pritisk v ušesih in tudi bolečine v sinusih. Otroka lahko zagrabi panika in se prehitro dvigne na gladino, kar spet povzroči hitro in bolečo spremembo pritiska. To pa vseeno ni velika težava, saj se po eni neprijetni izkušnji otrok »spametuje«.

Nevarnejše je junačenje v velikih globinah, ko otrok misli, da lahko varno pride do dna (kjer pobere dokaz v obliki školjke ali kamenčka), pri tem pa slabo oceni vrnitev na površino. Takrat se lahko zgodi, da vdahne vodo preden pride na površje in se začne dušiti. Na srečo je tak scenarij redek, vendar zelo nevaren. Če opazite, da otroka dlje časa ni iz vode, ga pokličite iz vode in se o tem pogovorite.

Skoki v vodo

Daleč največje število poškodb v morju nastane zaradi skokov na glavo v ne dovolj globoko vodo. Obstajajo zelo spretni otroci, ki se lahko varno »vržejo« na glavo tudi v manjši globini, kar zavede pogumne, a premalo spretne malčke. Takrat pride do udarcev z glavo v dno, z, na žalost, pogostimi posledicami. Odrgnine so manjša težava, veliko bolj nevarne so poškodbe vratnih vretenc, ki so lahko grozne.

Druga (redkejša) nevarnost preži na previsokih skakalnicah. Skok z velike višine lahko privede do poškodbe kože (včasih tudi vratu), če pade v vodo pod nerodnim kotom. Zato pazite, da otroci ne bodo skakali v vodo s previsokih skakalnic.

Okužbe

Morska voda vsebuje veliko soli, ki deluje antibakterijsko. To ne velja za obalna območja, kjer se izlivajo odpadne vode (kanalizacija) na nezadostni oddaljenosti od plaže. V tem primeru so fekalne bakterije prisotne v nedovoljenem številu in lahko izzovejo številne okužbe: okužbe prebavnega trakta, vnetje ušes, vnetje očesne veznice ali vnetje kože.

To je le nekaj stvari, na katere morajo starši pri svojih otrocih biti pozorni ob brezskrbnem čofotanju le teh v morju. Kajti vedno je boljša preventiva kot kurativa. Vendar pa je ob vsem tem pomembno tudi, da se otroku da njegov prostor za uživanje, zato vsak starš mora ob vsem tem tudi najti zdravo mejo med skrbjo za otroka in…..če si dovolimo zaključiti z besedami mladostnikov »teženjem«.

Foto: radio94.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.