https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Murska Sobota odkrila spominsko ploščo za romske žrtve holokavstva

Murska Sobota, 03.08.2016 ob 12:00  

Murska Sobota se je tudi simbolno priklonila romskim žrtvam holokavstva.

V Murski Soboti je včeraj potekala slavnostna slovenstnost, kjer so se udeleženci spomnili enega najhujših in temačnih madežev, ki jih je doživela romska populacija. Na dan 2.8.1944 so nacisti v koncentracijskem taborišču Auschwitz - Birkenau, ko je umrlo 3000 Romov in Sinthov.

Prav na ta dogodek so spomnili tudi govorniki prireditve. Prvi med njimi je spregovorili Jožek Horvat Muc, ki je spomnil na temačni del romske zgodovine, ki je bil veliko let skrit pred javnostjo. Spomnil je, da je evropski parlament komaj v lanskem letu v resoluciji priznal zločin, ki se je zgodil med Romi.

Župan MO Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek je med drugim povedal, da je Murska Sobota edina v Sloveniji, da se je spomnila obeležiti spomin s spominsko ploščo na tragičen zgodovinski dogodek. Med drugim je še dejal, da bodo prostori bivše Ekonomske šole dobili novo podobo, saj bi v njem našel svoj prostor Muzej romske, judovske in evangeličanske kulture, trije kulturni stebri, ki so bogato povezani z zgodovino Murske Sobote. Državna sekretarka ministrstva za kulturo Damjana Pečnik je povedala, da nam tragičen dogodek mora biti opomin in svarilo za prihodnost ter da se tragedija, ki so jo doživeli Romi, nikoli več ne zgodi.

Sledil je še kulturni program, kjer so se nastopajoči predstavili s svojimi glasbenimi točkami.

Več fotografij v spodnji galeriji...