https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Nino Celec: mladi Pomurec, ki osvaja kraljico med športi

26.08.2016 ob 10:00  

Nino Celec je mladi atlet od Grada na Goričkem, ki že nekaj časa vse Pomurce in Pomurke navdušuje s svojimi odličnimi rezultati. Pri svojih mladih 19. letih je dosegel že številne uspehe, ima pa še višje cilje: evropska prvenstva, svetovna prvenstva in kvalifikacijo na olimpijske igre. Tega odličnega pomurskega športnika vam danes predstavljamo v sklopu Pomurskih novic.

V mladih letih je Nino Celec imel dve veliki strasti: atletiko in nogomet. Vse skupaj se je začelo že v otroških letih, saj ni znal prenesti poraza. Zato ga je mama začela voditi na teke v sklopu Pomurskega pokala, da bi se naučil, da je lahko nekdo še boljši od njega. Prav tam pa ga je opazila trenerka iz atletske šole in mu povedala naj se preizkusi še v atletiki. Ob tem Nino pravi: »V bistvu sem se po zelo kratkem času samostojno odločil da bom treniral atletiko. Tega nikakor ne obžalujem, sem zelo vesel da sem našel šport, ki mi je pisan na kožo. Najpomembneje pa je, da uživam pri tem kar delam.«

Ker po sezoni 2013 nekako ni napredoval, se je odločil da bo zamenjal trenerja in s tem tudi klub, kajti v Slovenski Bistrici je infrastruktura dosti boljša. Imajo pravi 400m stadion, hkrati pa tudi dvorano, ki omogoča treninge pozimi. »Prestop iz Murske Sobote smo uredili sporazumno, prav tako se še vedno zelo dobro razumem s prejšnjim trenerjem,« pravi Nino.

Ninov cilj za naslednje leto je uvrstitev na evropsko prvenstvo do 23 let

V letošnjem letu je zelo napredoval in nekako nepričakovano osvojil vse tri pomembne članske tekme: državno prvenstvo na prostem in v dvorani, ter pokalno prvenstvo Slovenije v atletiki. Poleg tega je dodal še dva naslova v mladinski konkurenci. Najbolj pa je ponosen na svoji bronasti medalji iz mednarodnih iger šolarjev leta 2011 na Škotskem in 2012 v Južni Koreji. V lasti pa še ima dva državna rekorda iz kategorije pionirjev do 14 let.

Njegov prvi cilj naslednje leto je vsekakor uvrstitev na evropsko prvenstvo do 23 let. Ker je še mlad športnik in je še vedno v fazi razvoja, pričakuje da se bodo njegovi rezultati iz sezone v sezono do neke mere dvigovali. V teku na 60m ima osebni rekord 6,99 sekunde, v teku na 100m 10,82 sekunde v skoku v daljino pa osebni rekord znaša 741 cm. Trenira vsak dan v tednu, razen v nedeljo, ko ima nekaj časa za počitek. V pripravljalnem obdobju pa velikokrat trenira tudi po 2x na dan.

Nino je dijak športnega oddelka Gimnazije Murska Sobota. Pravi, da je usklajevanje med šolo, treningi in tekmovanji zelo težko, kajti 3-4x na teden se vozi na treninge v Slovensko Bistrico, domov pa se vrača v poznih urah in tako mu praktično ostane zelo malo časa za učenje. Se pa zaveda, da je izobrazba zelo pomembna, zato včasih izpusti kakšen trening.

Nino v letošnjem letu tudi Mladi up 2016 in prejemnik  plakete občine Grad

Da lahko treninge normalno izvaja, pa je do določene mere povezano tudi s finančnimi sredstvi. Večino stvari si krije iz lastnega žepa, saj tekmovanja na katerih tekmuje še ne ponujajo večjih denarnih nagrad, s katerimi bi si lahko kril stroške, ki jih porabi za treninge. »Je pa atletika šport, ki ne privablja veliko pozornosti v Pomurju, tako da je tudi denimo zelo težko priti do kakšnega sponzorstva ali česa podobnega,« še doda Nino. Je pa letošnji prejemnik sponzorskih sredstev po izboru komisije pri natečaju Mladi upi, tako, da mu bo vsaj nekaj finančnih sredstev zagotovljenih. Kolikšna je vsota, Nino pravi, da še ne ve, kajti vse skupaj je še v fazi preverjanja in podpisovanja pogodbe. Sredstva pa bo porabil izključno za šport. To pa pomeni, da si bo s tem lahko plačal priprave, opremo, športno prehrano, terapije, masaže in navsezadnje tudi gorivo, ki ga porabi za prevoz na treninge v Slovensko Bistrico. S tekmovanji je sicer letos že skoraj zaključil, tako da septembra sledijo priprave na dvoransko sezono in s tem tudi lov na nove osebne rekorde in nove dobre uvrstitve.

Tudi na lokalni ravni je prejel posebno priznanje, saj mu je občina Grad v letošnjem letu podelila plaketo Občine Grad. Plakete je bil zelo vesel in je bil hvaležen, saj je tovrstno priznanje en pokazatelj in potrdilo da dela dobro, navsezadnje pa tudi motivacija za delo v prihodnje.

Nino: »Da lahko postaneš vrhunski športnik je potrebno upoštevati veliko dejavnikov.«

»Da postaneš vrhunski športnik ni potrebno veliko odrekanja, ampak je potrebno ogromno odrekanja,« še doda. Tudi njegovi prijatelji so že navajeni, da pogosto nima časa, ker ima trening. Kljub temu pa pravi, da si vedno poizkuša čas razporediti tako, da ga nekaj vendarle ostane tudi za prijatelje, saj mu stojijo ob strani in ga vzpodbujajo na njegovi športni poti.

Poleg odrekanja pa je na poti da postaneš vrhunski športnik pomembno tudi trdo delo in disciplina. Vendar pa Nino opozarja, da sta trdo delo in disciplina le en del odličnih rezultatov: »Zelo pomembno je športnikovo razpoloženje na dan tekme, včasih tudi vremenske razmere in pa navsezadnje je za odličen rezultat potreben še kanček športne sreče, ki je za moje pojme nepogrešljiv.«

Foto: Pomurec.com in arhiv Nino Celec

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.