https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Na Büjraških dnevih počastili büjraše in darovali mašo

Ižakovci, 16.08.2016 ob 7:10  

Zadnji dan letošnjih 25. Büjraških dnevov so posvetili dnevu duhovnosti in družabnosti. Pripravili so kulturni program in darovali mašo za vse büjraše. Popoldne je sledilo druženje ob glasbenih skupinah.


V nedeljo zjutraj so pripravili budnico s skupino Zadnji moment. V kulturnem programu sta prisotne nagovorila Aleš Poredoš predsednik Krajevne skupnosti Ižakovci in župan Občine Beltinci Milan Kerman. Slednja sta v svojih nagovorih poudarila pomen reke Mure za življenje prebivalcev ob Muri.

 

Župan je v svojem nagovoru poudaril, da se reka ne pusti ukrotiti in je lahko tudi nevarna, lahko daje pa tudi jemlje. Vsake toliko časa pa tudi pokaže svojo moč in zobe. Prav ta nevarnost je spremljala tudi delo büjrašev, ki so se srečevali z njeno nevarnostjo in gospodovalnostjo v okolju.

Büjraš je bil tisti lik, ki poskušal reko obdržati v strugi in s tem preprečiti odnašanje rodovitne zemlje. Slednje mu je omogočalo delo in prihodek, s katerim je lahko poskrbel in vzdrževal svojo družino. Delo büjrašev ni bilo lahko saj je bilo potrebno obdržati brežino, hkrati pa reki pustiti tudi svojo prosto pot. Büjraš je bil nekoč tako ekolog, kakor tudi varovanec in zaščitnik reke. V tistih časih so se dela ob reki opravljala v celoti ročno, danes pa se opravljajo v glavnem le še strojno. Župan je poudaril, da je potrebno reko in njeno naravno pot spoštovati. Saj so že pretekle generacije na lastni koži doživele in občutile, da reke ni mogoče ukrotiti po mili volji spreminjati.

 

Kulturni program Pesem in beseda je bil posvečen Tonetu Pavčku. V programu so nastopili učenci OŠ Beltinci pod mentorstvom Jasmine Štaus Žižek. Prisotne je nagovorila tudi literarna gostja pesnica in gledališka igralka Saša Pavček. Program sta moderirala Danijel Škafar in Milan Zrinski.

Po končanem kulturnem programu je murskosoboški škof msgr.dr. Peter Štumpf daroval mašo na Otoku ljubezni za vse pokojne in žive büjraše. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.08.2016 ob 14:26 domačin gost

      Pfaj vsako leto isto vse in nič več zanimivo .No eni se bar tam tiste dneve najedo .

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.08.2016 ob 21:14 domačin gost

      Vsa duhovščina z velikim na čelu , se je zbrala tukaj , kjer se slika! Ob drugih pomembnejših prireditvah ali dogodkih , pa zamujajo ali celo pozabijo !Vej pejneze pobirati NE pozabijo ! Tole so pastirji !?Izpeta pesem..samo ponavljanje , ljudi pa vsako leto manj !

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.08.2016 ob 22:44 gost

      Zodji moment??? Kaj se van je čisto pospelalo??? Ka so delali deratizacijo???

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.