https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Na Büjraških dnevih pekli ribe na »indašnji« način

Ižakovci, 16.08.2016 ob 12:00  

V sklopu letošnjih 25. Büjraških dnevov je potekalo tudi tekmovanje v pečenju rib na »indašnji« način. Ekipe so prejele po tri postrvi, ki so jih mogle pripraviti in začiniti po starih in tradicionalnih recepturah. V Mürski iži je potekal prikaz priprave lanu in izdelava izdelkov. Na stojnicah so se predstavili ponudniki domače obrti ter ustvarjalci unikatnih izdelkov.

 

Tekmovanje v pečenju rib je letos potekalo že drugič in sicer v organizaciji Krajevne skupnosti Ižakovci. Lansko leto je sodelovalo pet domačih ekip, letos pa devet izmed katerih so tudi ekipe iz druge strani Mure. S tem so uresničili željo in ponovno obudili nekdanjo tradicijo priprave rib na büjraški način.

Vsaka ekipa je dekorirala svojo mizo in okrasila delovni prostor. Kot nam je povedal vodja ocenjevalne komisije in vodja tekmovanja Beno Bernjak član Ribiške družine Murska Sobota in domačin, je vsaka ekipa prejela po tri postrvi, ki jih je mogla pripraviti in začiniti ter speči po starih in tradicionalnih receptih ter postopkih. Recept in priprava sta skrivni sestavini vsake tekmovalne ekipe.

Kot posebnost so tudi letos pripravili pečenje krapa na »garaj«, ki so ga lani prvič pripravili na predlog Ribiške družine Murska Sobota. Ker je bilo to dobro sprejeto in je bilo veliko zanimanja s strani obiskovalcev, bodo naslednje leto pripravili še več rib na tovrstni način.

Najboljše ribe po oceni ocenjevalne komisije je pripravila ekipna NK Ižakovci, sledila jim je ekipa Gasilska ulica Ižakovci in tretje mesto je zasedla ekipa Berta bar.

Članice turističnega društva Ižakovci – Buraš so pripravile prikaz tradicionalne in nekdanje priprave lanu in izdelave izdelkov iz lanu. Številni ustvarjalci in ponudniki domače obrti so se predstavili na stojnicah, kjer so predstavili in ponudili svoje izdelke. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.08.2016 ob 14:02 dokležovje gost

      # INDAŠNJI # način ?Ka pa motate ka motate kakši način .Nemate pojma od pojmov .Tej 35 lejt stari znajo kak je inda kaj bilo dajte prosim vas sarošje

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.08.2016 ob 14:16 gost

      Gost Dokležovje, če bi bil tiho, bi bilo dosti bolje zate in tvojo okolico.

      4 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.08.2016 ob 15:52 rakičan gost

      Takše ribe kot so to bile nebi pes đo nej več ges.Zaprite že ednouk te somarije.Drugo nega sami pijančeki.

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.08.2016 ob 16:39 Domacin gost

      1. Mesto gasilska ulica 2.mesto nk izakovci narobe vrstni red je napisan.

      0 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.08.2016 ob 19:28 gost

      Jebali vas bujraši, še dva čika si v pape zamotaj!

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.08.2016 ob 19:41 gost

      Te ribe in hotiške je en velki šajze nič drüjgo

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.08.2016 ob 20:04 Prekmurec gost

      0 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.08.2016 ob 11:01 julka gost

      melinčki sosed = krofaš

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      17.08.2016 ob 12:10 bakovčar gost

      melinčki sosed @@@ Lahko se pohvalite z tradicijo metanja kamnov za ljudmi in medsebojnih porok to je zaščitni znak Melinčarov ha,ha haaaaaaaaaaaaaaaaaa

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      19.08.2016 ob 20:23 Stewen gost

      MEDSEBOJNE POROKE - Zgornja obtožba nekega Bakovčarja na račun Melinčanov, ki da se "medseboj" poročajo, je huda. Sam to razumen, da se medseboj poročanjo predvsem sami Melinčani in Melinčanke in tako ne pride do "mešanja" krvi od zunaj, recimo z Bakovčani. Če to drži, ni dobro ne za telesno in ne za umsko zdravje ljudi. Tudi bratranec in sestrična se menda lahko poročita le izjemoma (nosečnost, rojstvo....) Je pa tudi res, da fantje nekega kraja najboj poznajo domače dekline in obratno: dekleta določene vasi najbolj poznajo domače dečke. - Pričakujem komentarje! Tu naj le še dodam, da se mladi skorajda ne poročajo več in množično živijo v zunajzakonski skupnosti, ki je formalno izenačena z zakonom. To pa povzroča bolečino zlasti vernim staršem. Poročiti pa se splača, ko pa poročenca dobita tolikooooo daril, ponavadi pa denar: vsak, kdor je povabljen na gostuvanje, da v kuverto 100 evrov, botra in kuma pa nekajkrat več.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.