https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Kaj prebrati? To so predlogi knjižnice

19.08.2016 ob 10:35  

V okviru projekta Pomurske novice v sodelovanju s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota v branje priporočamo nekaj knjig, ki jih lahko preberete.


Meta OSREDKAR – UMOR V ŠMIHELSKI VASI

Umor v Šmihelski vasi je duhovito napisan kriminalni roman, ki z bizarnimi podrobnostmi o smrti mladega župnika (s tremi audiji v garaži in solarijem v spalnici) bega tako bralca kot inšpektorja Kosa. Kriminalka, ki nasmeji, je nenavadna, na trenutke neverjetno bizarna, ki jo lahko bralec prebere na mah in se ob tem še dodobra nasmeji.

 

Tone PARTLJIČ – NEBESA POD POHORJEM

Avtor nam razgrinja skorajda naivno poštenega Mariborčana – obrtnika, ki ima svoj s.p.  Ko poseže finančna kriza, pride čas za spremembe;  človek z logiko poštenega dela pa se znajde v vrtincu »tajkunstva«.  A že kmalu najde rešitev in  svoja nebesa pod Pohorjem. Glavni junak, je primer človeka, ki vselej vidi svojo svetlo zvezdo in se slej ko prej izvije iz vsake, še tako brezizhodne situacije.

 

Desa MUCK – ODRED ALI KAKO OSREČITI DRUGE PROTI NJIHOVI VOLJI

Na odprtem oddelku psihiatrične klinike se na skupinski psihoterapiji sreča druščina: ostarela igralka, propadli podjetnik, lezbijka, bosanska pribežnica, alkoholik in goreča nestrpnica. V želji, da obračunajo z nastalimi krivicami na oddelku, združijo svoje moči  v  t. i. Ljubezenskem odredu. Reševanje razmer se lotijo na svojstven način. Po prvem uspehu jim zrastejo krila in z njimi tudi ambicije po nadaljnjih akcijah izven bolnice. Bolniki brez pravega občutka za realnost se vse bolj zapletajo v svoje namišljene predstave in pridejo celo v navzkriž z organi pravice. Druščini z ustanovitvijo Stranke preprosto poštenih na svojo stran uspe pridobiti množico podpornikov. Knjiga na humoren, zabaven način zrcali resnico naše realnosti in bralca postavlja pred vprašanje: Kdo je v resnici nor?

 

DI MORRISSEY – OPALNA PUŠČAVA

Zgodba o treh generacijah žensk. Kerrie je pred kratkim izgubila moža. Shirley se bliža osemdesetim in ji je pred desetletji življenje preokrenila jugoslovanska zgodba nestrpnosti med narodi. Dvajsetletna Anna pa ima obetavno atletsko kariero, vendar je razpeta med predanostjo športu in drugimi življenjskimi izzivi. Spoznajo se v nenavadno lepi, toda samotni avstralski pokrajini prelivajočih se opalov, med njimi pa vzcveti prijateljstvo, ki jim pomaga narediti nov korak v življenju.

 

Daniel GLATTAUER – ZA VEDNO TVOJ

Roman je ljubezenski triler, avtorjev tretji roman v slovenskem jeziku. Judith je osamljena prodajalka svetil, on pa arhitekt. Ko se njune poti prvič križajo, vse kaže na to, da sta se našli dve sorodni duši. Po nekaj tednih romance se znajdemo v srhljivem zapletu, ki nas ne bo spustil do velikega razkritja.

 

Jo NESBO – POLICIJA

Po oselskih ulicah se klati morilec. Pobija policiste na prizoriščih zločinov, ki so jih nekoč preiskovali, pa jim jih ni uspelo razrešiti ... Umori so brutalni, odziv medijev histeričen. Harryjeva zavezanost poklicu in njegovi sijajni uvidi so rešili življenja nešteto ljudem. Toda zdaj, tistih, ki jih ima rad, in so v najhujši nevarnosti, Harry ne more zaščititi.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.