https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Lendava vabi na 2. Festival Vinarium z bogatim in pestrim programom

Lendava, 19.08.2016 ob 11:05  

V Lendavi bo med 26. avgustom in 4. septembrom 2016 potekal 2. Festival Vinarium Lendava. Festival, ki povezuje turistično-kulturne dogodke v Lendavi, se bo uradno začel 26. avgusta z Mednarodno strokovno konferenco z naslovom »Evropska prestolnica kulture – Priložnost za mlade«. Isti dan bodo uprizorili muzikal »Goslač na strehi«. 27. avgusta sledi tradicionalni Bogračfest 2016, Lendavska trgatev bo potekala 3. septembra, dan kasneje, 4. septembra, pa bodo praznovali prvi rojstni dan stolpa Vinarium Lendava. V Lendavi bo pestro že 25. in 26. avgusta s predfestivalskim dogajanjem na Mlinski ulici, med 25. avgustom in 4. septembrom pa bodo na vinsko – turistični cesti potekali Dnevi odprtih vinotočev.

 

Za uvod v Festival Vinarium se bodo 25. in 26. avgusta na uličnemu prireditvenem prostoru zaslišale melodije, obogatene z zabavno-kulturnim programom domačih in tujih kulturnih društev. Manjkalo ne bo niti lokalnih kulinaričnih dobrot in domačega lendavskega vina.

Vse do 30. septembra 2016 bo v Galeriji Muzeju Lendava na Lendavskem gradu na ogled razstava grafik španskega slikarja in grafika Joana Mirója. Od 25. avgusta do 4. septembra 2016 bodo na vinsko – turistični cesti potekali Dnevi odprtih vinotočev. V teh dneh bodo svoja vrata odprli vinotoči in vsak dan med 11. in 22. uro obiskovalcem ponujali domača vina in lokalne kulinarične dobrote. Sodelujejo: Turistična kmetija - vinotoč Ilona Huzimec - Végh, Hiša vina Cuk, Vinski hram Rožman, Vinska klet Kelenc in Okrepčevalnica - Pizzerija Hugi.

Festival Vinarium se bo uradno začel z Mednarodno strokovno konferenco Evropska prestolnica kulture – Priložnost za mlade« ter zaključil s praznovanjem prvega rojstnega dne razglednega stolpa Vinarium Lendava.

Mednarodna strokovna konferenca z naslovom »Evropska prestolnica kulture – Priložnost za mlade«, petek, 26. avgust 2016, med 10. in 17. uro, Mestna hiša Lendava

Tradicionalna mednarodna konferenca, ki vsako leto odpira nove zanimive in aktualne teme, bo letos potekala pod naslovom »Evropska prestolnica kulture – Priložnost za mlade«. Konferenca se bo odvijala v Mestni hiši ter bo namenjena predvsem strokovni javnosti in medijem. S to mednarodno konferenco vstopa Lendava v obdobje zahtevnih priprav na kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture 2025 in se hkrati povezuje z drugimi mesti, nosilci tega prestižnega naziva. Gre za prvo strokovno konferenco o pomenu in učinkih EPK pred ponovnimi kandidaturami slovenskih mest, ki se zaključujejo leta 2019.

Po uvodnem nagovoru župana Lendave mag. Antona Balažeka ob 10.00 bodo svoje poglede na kulturne, družbene in ekonomske prakse Evropskih prestolnic kulture ter njihov potencial za mlade predstavili Mitja Čander, programski direktor EPK Maribor 2012, Slovenija, Ivan Šarar, Mestna uprava za kulturo, Reka, Hrvaška, dr. Péter János Merza, Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt., Pécs, Madžarska in Walerich Berger, Jugend am Werk Steiermark GmbH, Gradec, Avstrija.

V programskem sklopu Mediji, kultura in mladi, ki bo sledil ob 12.15, bodo svoje izkušnje in poglede predstavili dr. Karmen Erjavec, Fakulteta za poslovne in upravne vede Novo mesto, Maja Malus Azhdari, Mladinski kulturni center Maribor in Matej Praprotnik, Radiotelevizija Slovenija. Po odmoru ob 15.00 bomo povezali zgodovino in prihodnost ter se posvetili temi Evropska prestolnica na temeljih izkušenj zgodovine in projektov prihodnosti mladih. V tem tematskem sklopu bosta svoje poglede predstavila zgodovinar in specialist za judovsko tematiko Dejan Süč ter slikar in kustos Galerije – Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner. Preden bomo ob 16.00 podali zaključne misli konference, se nam bodo predstavili še dijaki in mentorji Dvojezične srednje šole Lendava, državni prvaki v robotiki in udeleženci letošnjega RoboCopJunior2016 na Japonskem.

Po mednarodni strokovni konferenci bo v Gledališki in koncertni dvorani Lendava uprizoritev muzikala Goslač na strehi v izvedbi Pannon Várszínháza iz Veszpréma in Klezmer Banda iz Budimpešte.

Bogračfest 2016 - sobota, 27. avgust, od 8. ure naprej, staro mestno jedro

Bogračfest je največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji, od leta 2011 je Lendava tudi svetovna prestolnica bograča. Lani se je na tradicionalni, etno-kulinarični prireditvi zbralo rekordno število obiskovalcev, kar 12 tisoč jih je uživalo v pokušanju bograča. Leta 2015 je 108 tekmovalnih ekip iz Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije je v starem mestnem jedru Lendave, med zgodovinskimi kulisami meščanskih hiš in ob vznožju slikovitih lendavskih vinogradov, skuhalo kar 4500 litrov bograča. Ob odlični kulinarični ponudbi lahko obiskovalci okušajo tudi lendavska vina iz okoliških goric.

Tudi letos organizatorji pripravljajo bogat spremljevalni program, vse od animacije otrok v mestnem parku do zabavnega programa na odru ter animacije z uličnimi glasbeniki. Podelili bodo priznanja trem najlepše urejenim tekmovališčem, vrhunec pa bo ob 20. uri, ko bodo razglasili Mojstra bograča. Zvečer bo zaživelo prizorišče pri hotelu Elizabeta, kjer bo potekala zabava z glasbeno skupino Blue Planet. Ob bograču bodo obiskovalcem na voljo tudi bogata ponudba lokalnih kulinaričnih dobrot.

37. Lendavska trgatev 2016 - sobota, 3. september, od 9. ure naprej, staro mestno jedro

Lendavska trgatev je tradicionalna etnološko - kulinarična prireditev, ki se odvija na različnih lokacijah v mestu. Lendavska trgatev, letos že 37., je praznik vinogradnikov, ki prepriča s pestrim celodnevnim programom in bogato kulinarično ponudbo začinjeno z odličnimi lendavskimi vini.

Na prizorišču v mestnem parku Roža Lendava in na Mlinski ulici v starem mestnem jedru, bodo od 9. ure naprej ponujali domača vina in kulinarične dobrote. Med 11. in 13. uro bo skozi staro mestno jedro potekala tradicionalna povorka, zatem se bo od 14. do 16. ure na letnem odru Gledališke in koncertne dvorane Lendava odvijal folklorni festival Kulturna dediščina v pesmi in plesu.

Poskrbljeno bo tudi za otroke. Med 11. in 15. uro bodo na dvorišču Knjižnice Lendava lahko prisluhnili otroškemu glasbenemu koncertu, sodelovali v lutkovnem gledališču in se preizkusili v rokodelskih delavnicah. Lendavska trgatev se bo zaključila s koncertom skupine Pop Design in Danijelom Popovićem. Zabavni program se bo odvijal pri hotelu Elizabeta, od 18. ure naprej.

Prvi rojstni dan stolpa Vinarium Lendava - nedelja, 4. september, med 15. in 23. uro, razgledni stolp Vinarium Lendava

Razgledni stolp Vinarium v prvem letu obratovanja upravičuje izjemno pridobitev na področju turistične infrastrukture, ki jo je doslej obiskalo že več kot 80.000 obiskovalcev. Program praznovanja se bo pričel ob 15. uri, ko bo pred stolpom potekala slovesnost ob prvi obletnici otvoritve razglednega stolpa, sledila bo zabava s skupino Kontrabant. Od 19. pa do 23. ure bodo lahko obiskovalci opazovali sonce, planete in s teleskopi občudovali nočno nebo ter pri tem poslušali mitološke zgodbe in nočne pogovore ob zvezdah. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Fotogalerija

Komentarji

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.