https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Iskali rešitve, kako uravnovesiti različne oblike prometa v Murski Soboti

Murska Sobota, 25.08.2016 ob 13:00  

V sklopu izdelave Celostne prometne strategije za Mestno občino Murska Sobota je na včerajšnji drugi javni razpravi bilo govora o posameznih prometnih težavah, ki jih je projektna skupina identificirala na prvi javni razpravi, med ogledom terena in z izvedbo intervjujev ključnih deležnikov. Precej pozornosti je vzbudil t.i. share space ali skupni prostor, ki naj bi bil po meri vseh udeležencev v prometu, pešcev, kolesarjev, starejših ljudi in invalidov ter voznikov. Vse se z infrastrukturo ne da rešiti. Potrebno je tudi ozaveščanje vseh udeležencev v prometu o varnosti in upoštevanju prometnih pravil.

 

Ker v preteklosti ni bilo celostnega prometnega načrtovanja, se še danes soočamo s številnimi pomanjkljivostmi

Mojca Makovec Haložan iz Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota, ki je eden izmed partnerjev  projektne skupine, je v navezavi na pešpoti v občini med drugim izpostavila, da so le te na določenih mestih preozke. Opozorila je tudi na neurejeno signalizacijo za pešče ob poti, ki vodi do sodobno urejene železniške postaje v Murski Soboti, na težave zaradi previsokih robnikov, ki jih ti predstavljajo  za ranljive skupine. Kot opažajo po vaseh pešpoti ponekod niti niso urejene, na obstoječih bi bilo potrebno več klopi. V semaforiziranih križiščih opažajo, da so prekratki intervali, še posebej za tiste, ki so gibalno ovirani. Bolj bi morale biti urejene poti do šol in vrtcev ter več narediti za slepe in slabovidne.

Glede kolesarjenja je največja težava shranjevanje koles in parkiranje, saj večina parkirišč za kolesa ni primerna in so zastarela.

Pohvalila je Soboški biciklin, katerega bi bilo potrebno nadgraditi z morda več postajami.

Tudi pešci morajo biti pozorni do ostalih udeležencev v prometu

Rezultati ankete, ki so jo opravili, so pokazali, da so v povezavi s peš prometom največja težava kolesarske steze, ki si jo delijo pešči in kolesarji. Na površinah za pešče so pogosto parkirani avtomobili, težava pa so tudi nestrpnost do pešcev in slaba infrastruktura.

Med razpravo je bilo slišati tudi očitek pešcem, da se preden prečkajo cesto, pogosto ne prepričajo ali je varno in le »zaletijo« čez cesto ter da so pogosto »kralji« ceste. Ponekod so težava ponoči neosvetljeni prehodi.

Kolesarji morajo upoštevati smer vožnje in ne iskati bližnjice

V povezavi s kolesarskim prometom so težava nedokončane povezave med mestom in primestnimi naselji, slaba infrastruktura, nestrpnost voznikov in premalo površin. V razpravi so občani izpostavili neupoštevanje smeri vožnje kolesarjev ter sprehajanje pešcev po kolesarski stezi.

Sobočanec I in Sobočanec II beležita vsako leto več potnikov

Dotaknili so se tudi javnega potniškega prometa. Občani bi si želeli seveda večjo frekvenco voženj. Med težavami izpostavljajo tudi nepoznavanje nadaljnje strategije razvoja Sobočanca, mrežo linij bi bilo potrebno bolj prilagoditi povpraševanju, kot težavo so izpostavili še dostopnost postajališč, informiranost in uskaljevanje voznih redov.

Nepovezanost SOIC in avtoceste

Med težavami motoriziranega prometa pa je bilo na prvem mestu izpostavljeno pomanjkanje diretne povezave med SOIC in avtoceso, pa tudi slabo vzdrževanje cestišč, kultura vožnje, varnost in parkiranje. V razpravi so bila kritike deležna gramozna (brezplačna) parkirišča, ki jih je kot kaže v mestu preveč.  

Projektno skupino, ki pripravlja Celostno prometno strategijo Mestne občine Murska Sobota sestaljajo Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru, ZEU d.o.o., Center za zdravje in razvoj Murska Sobota ter Razvojna agencija Sinergija d.o.o.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.08.2016 ob 13:03 56zt5 gost

      Kakšen promet? Tistih par avtomobilov, kolesarjev in pešcev na dan?

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.08.2016 ob 15:10 občan gost

      Če prav ne sodi pod ta naslov bom vse eno napisal . Kak so povezani in priskledniki klepetali kaj vse do naredili v bivši Müler trgovini zdaj pa nič .To kar imajo tam na dvorišči za podmornico naj majo v Müleri ker nas moti galama tam bližnje stanovalce ,

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.08.2016 ob 21:53 gost

      V Pomurji manjka javna hiša .Že tak je vse povsedi kurvaraj ampak si glavonje ne priznajo tega .Obenem je pa zaslužek za punce in davek državi .Nemčija in Avstrija to zelo dobro imajo organizirano v Sloveniji pa nas vodijo butalci in delajo referendum če smo za javno hišo ali proti .

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.08.2016 ob 9:11 Gost1 gost

      Dajte prosim urediti semafore na Lendavski!!! Pa jaz kot mlajsa oseba ne uspem preckati ceste,ker se tako hitro iz zelene preklopi na rdeco!!! Kaj sele starejsi ljudje in starsi z otroki!?!?!!!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.08.2016 ob 13:49 mihael gost

      Gost1@@@ .Prav imaš glede semaforov .Pisal sem že v rubriko Pomoč Občanu glede teh semaforov in so gospoda odgovorili ta je tako dobro in da z tem upravlja direkcija za promet v Ljubljani in da so na MOMS ne močni ( seveda kot vedno ) samo izgovor . V Soboti je samo glavno pečenje in požrtija pri bivši podmornici ter slikanja vse povsod in povabljanje lopovih iz Ljubljane v Prekmurja

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.08.2016 ob 20:46 melita gost

      Najboljše da se Slovenska cesta zapre in da MOMS tera še naprej gostinstvo po celi ulici nej samo pred centralo .

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.