https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Na letošnjem Bogračfestu najbolje kuhali poklicni gasilci iz Lendave

Lendava, 30.08.2016 ob 12:00  

Ta vikend se je v Lendavi odvilo največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji. Tradicionalni Bogračfest, na katerem je 88 tekmovalnih ekip iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške skuhalo več kot 2000 litrov tekmovalnega bograča, kar je zadoščalo za dobrih 4000 porcij te slastne jedi na žlico. Ocenjevalna komisija je podelila naziv »Mojstri bograča« ekipi Poklicne gasilske enote Lendava, ki je skuhala zmagovalni bograč. Letos je naziv za »Najlepše urejeno tekmovališče« prejela ekipa Viharsarki betyarok gyula. Letošnjo etno-kulinarično prireditev v najvzhodnejšem slovenskem mestu je obiskalo  okoli 10 tisoč obiskovalcev, ki so uživali v pokušanju bograča.


V čudovitem poletnem vremenu je v slikovitem starem mestnem jedru Lendave okoli 10 tisoč obiskovalcev na 1400 metrov dolgem prizorišču lahko okušalo 88 tekmovalnih bogračev. Organizatorji so tekmovalnim ekipam razdelili 400 kilogramov mesa, 300 kilogramov čebule, 400 kilogramov krompirja, 150 kilogramov česna, 40 kilogramov zelene paprike, 150 kilogramov kruha in okoli 150 litrov olja. Letos je t.i. degustacijske bograče nadomestila pestrejša in znatnejša ponudba bogračev in drugih kulinaričnih dobrot ter odličnega vina na številčnejših kulinaričnih otokih, ki so jih namestili na razvejanem prizorišču v starem mestnem jedru Lendave.

6-članska ocenjevalna komisija je imela tudi tokrat težko delo pri izbiri najboljših bogračev. Letošnji zmagovalni bograč v svetovni prestolnici bograča je po oceni komisije skuhala ekipa Poklicne gasilske enote Lendava. Drugo mesto je zasedla ekipa Virs, tretje pa ekipa Reflex servis d.o.o. Naziv zmagovalca v kategoriji »Najlepše urejeno tekmovališče« je prejela ekipa Viharsarki betyarok gyula, drugo mesto je osvojila ekipa NLB, tretje mesto pa je pripadlo Turistični zajednici občine Sveti Martin na Muri.

Mag. Anton Balažek, župan Občine Lendava je ob robu letošnjega Bogračfesta izpostavil, da je prireditev postala lendavska klasika: »Dogodek vključujemo kot turistično blagovno znamko Festival Vinarium Lendava. Želimo si, da Bogračfest ne bo zgolj festivalski dogodek, ampak služi kot promocija turizma. Predstavlja tudi kot močno podporo pri kandidaturi Lendave za Evropsko prestolnico kulture (EPK).« Lendava je namreč napovedala kandidaturo za EPK 2025. Prizadevanja Lendave, da postane Evropska prestolnica kulture, sta pozdravila in podprla tudi župan hrvaške Međimurske županije Matija Posavec in župan Čakovca Stjepan Kovač, ki sta obiskala Bogračfest. Prireditev namreč vsako leto obiščejo tudi številni gospodarstveniki in predstavniki političnega življenja iz Slovenije in iz tujine. Župan Balažek je med drugim gostil še župana Murske Sobote dr. Aleksandra Jevška, nadžupana Budimpešte Istvána Tarlósa, župana madžarskega Kőszega Huberja Gabora ter predstavnike Pécsa in Kotoribe.

S prireditvijo, ki je tudi letos postregla z bogatim spremljevalnim programom, je prav tako zadovoljen Igor Kolenko, direktor Bogračfesta: »Bogračfest je razdeljen na tekmovalni del in kulinarični del, namenjen obiskovalcem. Letos smo za obiskovalce uredili kar celo ulico, ki smo jo poimenovali kulinarična ulica. Tukaj kulturna in turistična društva ponujajo domače dobrote. Na voljo je več kulinaričnih otokov, ki obiskovalcem ponujajo kulinarične dobrote. Menim, da bi Bogračfest moral prerasti v večdnevni, morebiti tudi v večtedenski dogodek.«

V sklopu Festivala Vinarium bo v Lendavi spet živahno naslednji vikend. V soboto bo potekala tradicionalna etnološko-kulinarična prireditev Lendavska trgatev. V nedeljo pa bodo s slovesnostjo obeležili prvo obletnico otvoritve Vinariuma, najvišjega razglednega stolpa v Sloveniji, katerega obisk je v prvem letu presegel vsa pričakovanja, saj si ga je do sedaj ogledalo že preko 86 tisoč obiskovalcev. Stolp si je zgolj včeraj ogledalo skoraj tisoč ljudi, veliko od njih se je s prizorišča Bogračfesta do stolpa popeljalo z brezplačnim avtobusom.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.08.2016 ob 12:02 hotiza gost

      Balažek in njegova rodbina so se dobro najedli in pili ?

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.08.2016 ob 12:15 korni gost

      Pa slik, kak, da bi šlo za EU prvenstvo, nej pa za nekšo samooklicano prestolnico. Te slike spadajo na interni kanal, ka so zanimive samo za njih, ka se med seboj poznajo. Pustimio, ka gučijo župan pa ovi, to je njihov posel. Vse je pa nej bilou tak, kak se piše in ven davle. Tudi propaganda ma meje.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.08.2016 ob 13:48 čobi gost

      Po slikah sodeč , je razvidno , da ste kuhali KROMPIR, nej bograč ! Enim vogrijcam so se reedno pizde vidle--nabrekle ! Drugič pa glejte tudi malo bolj na higijeno in nenazadnje na kulturo obnašanja ¨!

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.08.2016 ob 15:42 ištvan momčilović gost

      pijdzu maternu 180x san gor pa dol šou, dabi b>u0 na ednuj sliki! Sramota za fotografe!

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.08.2016 ob 15:50 gost

      edne su ridnu našpanane, ti razčesne lače, majko moja mila, uf hudo, pa tak tudi mora biti

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.08.2016 ob 16:38 Stewen gost

      RAZLITI KOTLIČEK BOGRAČA - Ker ne vem, ali je res, ali pa gre za kaj drugega, prosim bralce oz. obiskovalce, da pod nujno sporočijo, ali je res, da se je prevrnil kotliček bograča TD Hotiza. Kdo je kriv? - Spomnim naj, da je bil nekoč bograč Hotižanov najboljše ocenjen - prvi!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      30.08.2016 ob 17:19 vanč gost

      JEBO vas je bograč takši ko ste ježe notri kujali pa vij ste nej normalni na.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      30.08.2016 ob 20:01 Stewen gost

      ZAKAJ JE PRIŠLO DO DOMNEVNEGA RAZLITAJA HOTIŠKEGA BOGRAČA? JE BIL KOMU KONKURENCA?

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      30.08.2016 ob 20:35 gost

      Bimbo, izklopi Caps Lock!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      30.08.2016 ob 20:55 franca gost

      Pa so resan ježevo meso not meli jaj majka moja mila to sem jaz jedla.A ma kdo resno informacijo o tem.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      31.08.2016 ob 8:15 udeleženec gost

      slika 38 --dobrivi jebačici ! izgleda dober bograč sta mele !

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.