https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Prleška gibanica: bo uspelo poenotiti recept?

Križevci pr Ljutomeru, 30.08.2016 ob 11:00  

Prleška gibanica, ki je za razliko od svoje sestre preko Mure manj znana in precej skromnejša, ni zaščitena in tako dopušča prirejanje recepta. Receptov, oziroma predvsem načinov priprave je več, a določene smernice so vseeno začrtane. Na včerajšnji okrogli mizi, ki je potekala v Križevcih pri Ljutomeru, so govorili predvsem o poenotenju recepta in njeni prepoznavnosti, beseda pa je nanesla tudi na njeno zaščito.  

Letošnja okrogla miza namenjena poenotenju recepta

Na lanski prvi okrogli mizi so bili sprejeti določeni neformalni sklepi, in sicer je bilo rečeno, da je najprej potrebno poskusiti poenotiti recept, istočasno pa delati na sami promociji ozioma večji prepoznavnosti. Kot je povedala Lidija Kos iz Kulturnega in izobraževalnega društva Kelih, so čez celo leto na različne načine potekale promocijske aktivnosti – promovirali so tako prleško gibanico, kot tudi samo turistično - gastronomsko prireditev poimenovano Prleška gibanica, ki bo potekala v soboto 3. septembra v vaškem jedru v Križevcih pri Ljutomeru. V enem letu so uspeli zbrati okoli 55 receptov – na terenu so jih dobili 32, iz knjig 10, preostale so našli na spletnih portalih. Uspešno so izvedli tudi kulinarične delavnice in navdušili tudi nekaj mladih, ki doslej gibanice še niso pekli. 

Elvira Štumpf in Tjaša Kos 

Ocenjevanje prleških gibanic bo v soboto, 3. septembra

"Trenutno je 22 prijav, se je pa še možno prijaviti," je povedala Lidija Kos (tel: 041 357 520, mail: prleska.gibanica1@gmail.com) in dodala, da bodo tudi letos strokovno komisijo sestavljali Frančka Lebarič, Elvira Štumpf in Branko Slavinec.

Elvira Štumpf, gostja okrogle mize in članica strokovne komisije je dodala, da so bile gibanice, ki so jih dobivali v ocenjevanje zadnji dve leti, zelo različne: različne oblike, višine, različno število plasti in tudi v sestavinah so se razlikovale. Ker poenotenega recepta ni, upoštevajo predvsem kakovost sredice in skorje in seveda okus.

Ob vsem tem so prišli do ideje, da je to idealna priložnost, da poleg preučevanja receptov iz starih knjig, tudi iz terena pridobijo informacije na kakšen način so in še pečejo prleške gospodinje, ter na tak način pridejo do poenotenja recepture.

Trenutne smernice za poenotenje recepta

Predlagane smernice za poenotenje recepta, ki jih je po rezultatih njihove raziskave zapisala Tjaša Kos, se glasijo: priporoča se okrogla oblika, a dovoljuje se tudi pravokotna (predvsem zaradi tržne naravnanosti). Višina naj bo od 1.5 – 2.5 cm. Vlečeno testo je zgneteno iz moke, soli, vode, belega olja, enega jajca in kisa. Nadev pa mešanica skute, kisle smetane, sladkorja, jajca in soli. Rabi se tudi maslo ali belo olje.  

Ob tem se je med udeleženci tokratne okrogle mize vnela razprava, v kateri je beseda nanesla na že samo obliko – ali je prava le tista, ki je pečena v okrogli (lončeni) posodi, ali je lahko tudi v pravokotni obliki. Štiri ljubiteljice prleške gibanice - Majda Vrbnjak, Sara Zamuda, Lea Hofman in Branka Zorko - so predstavile svoj način priprave te prleške dobrote. Izkazalo se je, da tudi med njihovimi recepti obstajajo manjše razlike v sestavinah ali načinu priprave, prav tako jo nekatere pečejo le v okrogli obliki, druge pa raje v pravokotni. 

Po izsledkih raziskave gospodinje pripravljajo prleško gibanico iz petih, pa tudi iz devetih plasti. Prav tako se zatakne pri surovinah – katero moko uporabiti, je potrebno dodati v vlečeno testo tudi jajce in kis? Tudi postopek polaganja nadeva je različen – skuta in smetana se pomešata skupaj, ali pa nadevata posebej. Nekateri celo dodajo vanilijev sladkor ali limono.

Vsekakor je še veliko dela, preden bo prišlo do poenotenja recepta. Naslednji korak je, po besedah Tjaše Kos, analiza in pridobitev podatkov glede količine sestavin. Šele potem bodo lahko govorili tudi o zaščiti te prleške dobrote.

 

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.08.2016 ob 11:10 gost

      Bo, bo -:)

      10 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.08.2016 ob 11:33 krog gost

      Gibanica je samo ena in edina pod imenom PREKMURSKA GIBANICA druge ni

      21 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.08.2016 ob 12:38 gost

      Se strinjam, v Prlekiji je to vedno bila pogača.

      19 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.08.2016 ob 12:41 Verženec gost

      A ste pozabili vključiti mojstrico Alojzijo Klemenčič iz Bunčan? Z vsem spoštovanjem do vseh, ki se trudite, ampak nihče ji ne seže niti do gležnjev.

      19 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.08.2016 ob 18:32 Prlek gost

      Če ne bo poenotenja glede plasti, ne bo nič s prepoznavnostjo prleške gibanice. Težko je namreč gostu iz one strani Trojan ponuditi prleško gibanico najprej s štirimi, nato z devetimi in na koncu s sedmimi plastmi. Nikoli ne bo vedel, katera je prava.

      11 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.08.2016 ob 19:23 zdajšnji domačin gost

      Štajerska gibanica je dobila ime zaradi skromnosti nadeva !!!! Štajerci , celo prleki , ste izredno škrt ljudje in taki ste bili tudi do svojih (dobrot ), niti svojim ustam niste dovolili ,da bi se na široko odpirala in dobrote spravila v želodec ! TAKO JE BILO IN TAKO JE !!! Še danes velja pravilo , da se v prlekiji samo enkrat vabi k mizi !!!!!

      15 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.08.2016 ob 10:24 Prlek=Štajerc De Luxe gost

        Škrti nismo, varčni pa zagotovo. To je pa velika razlika pamenjakovič. Lepo vzojeni pa smo res in nikoli na široko ne odpiramo ust in goltamo hrane. Kar se pa tiče vabljenja k mizi pa drži. Če nisi toliko olikan, da prineseš rit k mizi, ko te nekdo povabi za njo, tam nimaš kaj iskati.

        17 6 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      02.09.2016 ob 11:23 bakovci gost

      Prlek= Štajerc-------- To pa res da ste varčni ker celo toaletni papir sušite tako kot Gorenjci ,

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.09.2016 ob 12:21 gost

        Pa glih bakovčan se oglasi. Jojojoj... Pa v Bakovcih uporabljate toaletni papir ali pa še vedno časopis nastavite na WC?

        11 3 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      02.09.2016 ob 14:14 on gost

      Hondi jo flegeričko prtisjeno

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      02.09.2016 ob 14:17 Marč gost

      Naj vam lotmerška županja pove recept, ona je vsevedna! Pa se skromna je in velkosrna :)

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      02.09.2016 ob 14:21 Valeri gost

      Velkosrcna mislis? Tou kozo vi samo mejte. Mi mamo zadosti lepega in pametnega zupana. Vasa lotmerska brezsrcnica tak zno samo zapirati javne zavode in odpuscati lidi, da si lahko svoje na obcini nastavi. Tou kozo mejte lotmerzanari prtisjeni, ka pa ste jo volili. Za pa mote ka ste prosili

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      02.09.2016 ob 14:40 prekmurec---prlek gost

      Prlek= Štajerc De Luxe , ti zej nikaj ne olepšavaj besed--kajti pri vas prlekih tak je in tak bo in zato te zdaj boli , ko sem ti resnico poveda !!! Mi prekmurci vabimo do zadnjega , dočim vi olikanci, samo enkrat . Škrt ste , to se vidi in taki boste ostali in zato je toti podplat pri vas štaJERSKA gibanica..

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.