https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

Zaključena mladinska izmenjava Mind My Business

Rakičan, 29.8.2016  

V soboto se je zaključila mednarodna mladinska izmenjava »Mind My Business«, ki jo je med 12. In 20. avgustom gostilo Društvo kreativne mladine. Dvorec Rakičan je za dober teden naselilo 31 mladih iz Estonije, Hrvaške, Litve, Poljske, Slovaške in Slovenije, ki so prišli po znanje, pa tudi po izkušnje, navdih in nova prijateljstva.

Udeleženci izmenjave, stari večinoma od 17 do 22 let, so iz Narve, Talina, Čakovca, Varaždina, Kaunasa, Vilne, Krakova, Varšave, Bratislave, Sereda in Murske Sobote v Rakičan prispeli, da bi spoznali podjetništvo, raziskovali in oblikovali osebnostne lastnosti, vrednote ter mehke veščine, ki jih podjetnik potrebuje za uspešno pot, razvijali lastne ideje in »stopali« prve korake do uresničitve.

Uvodni sklop je bil posvečen oblikovanju skupine in učenju učenja. Erasmus+ namreč spodbuja učno mobilnost mladih, ki v neformalnem okolju gradijo in utrjujejo življenjske kompetence, pridobivajo praktične izkušnje in se učijo, kar se niso naučili v sklopu formalnega izobraževanja. Mobilnostne izkušnje kot je ta, ne vplivajo le na osebnostni in profesionalni razvoj, pač pa tudi krepijo samozavest in motivacijo, spodbujajo medkulturni dialog in odkrivajo obzorja mladim, ki vstopajo na trg dela. Visok nivo motivacije ugodno vpliva na razvoj podjetniških idej, širše pa še na razvoj družbe, v kateri živimo. Zato je program izmenjave oblikovan tako, da udeležence vodi skozi proces učenja in jih spodbuja k samostojnemu učenju preko refleksije, raziskovanju in radovednosti.

Foto Društvo kreativne mladine

V nadaljevanju tedna so udeleženci pristopili k podjetništvu. V sklopu aktivnosti »Entrprise LIVE« (neke vrste hackaton) so štiri delovne skupine razvijale lastne podjetniške ideje, ki so nastale tekom projekta. V treh dneh so se skupine predstavile pred mentorji, spoznale osnove marketinga, obiskale Pomurski tehnološki park in Aurora Coworking v Murski Soboti, navdušeno poslušale lokalnega podjetnika iz Peruja, Joseja Antonia Moralesa, in svoj projekt postavile na simulirani trg, da bi preverile vrednost.

Med predstavljenimi projekti so bili trije na področju prostočasnih aktivnosti v Pomurju, ki bi jih lahko vključili v domačo turistično ponudbo, ki izhaja iz tradicionalne obrti, pa tudi izjemno izstopajoča mobilna aplikacija za podporo izvajanja Erasmus+ projektov, na eni strani logistična podpora za organizatorja, na drugi učinkovito orodje za komunikacijo z udeleženci projekta.
Izmenjava se je zaključila s predstavitvijo programa in novih projektnih predlogov za izpopolnjevanje podjetniških kompetenc. Prvi vtisi mladinskih delavcev in udeležencev kažejo, da je mladinska izmenjava svoj cilj »Spodbujati podjetništvo kot metodo boja proti brezposelnosti med mladimi z zagotavljanjem učnih priložnosti za mlade v EU,« dosegla. Za večino mladih je bila to prva »erazmus« izkušnja in bo verjetno vplivala na njihovo nadaljnjo pot, morda celo zaznamovala kariero. Mladinsko izmenjavo »Mind My Business« je financiral Zavod Movit, ki v Sloveniji izvaja program Evropske komisije Erasmus+ Mladi v akciji.

Izmenjavo je gostilo Društvo kreativne mladine s partnerji Mittetulundusühing VitaTiim iz Estonije, Centar za razvoj, turizam i marketing Sjever iz Hrvaške, Inceptus iz Litve, Stowarzyszenie Moje Marzenia Spelniaja Sie iz Poljske in Mlada Sered iz Slovaške. Projekt so podprli tudi lokalni partnerji: RIS Dvorec Rakičan, Pomurski tehnološki park, Aurora Coworking in Mestna

občina Murska Sobota in Zavod za zaposlovanje. Partnerjem projekta se zahvaljujemo za podporo in odlično sodelovanje.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.