https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Minister za kulturo: »Izzivalna in drzna ideja. Lendava bi kulturo decentralizirala«

Lendava, 01.09.2016 ob 12:22  

Lendava se začenja aktivno potegovati za Evropsko prestolnico kulture leta 2025. V pripravah na kandidaturo se bo med drugim povezala z mesti iz Avstrije, Madžarske in Hrvaške.


Na nedavni javni razpravi je prizadevanja občine podprl tudi minister za kulturo Anton Peršak. »Zamisel, da bi pri tem vključili širše večnacionalno okolje, je po eni strani izjemno drzna, po drugi pa zelo izzivalna za Slovenijo in tudi za EU. Ker bi to prineslo neko novo dimenzijo v koncept Evropskih prestolnic kulture in ponudilo neke možnosti, kako vključiti ne samo velike centre, ampak kako kulturo decentralizirati,« je med drugim dejal Peršak.

Foto: Občina Lendava

Že priprava na kandidaturo je priložnost

Lendavski župan Anton Balažek sicer vidi potencial predvsem v mladih. Po njegovem prepričanju so zaradi demografskih težav občine in naraščajoče brezposelnosti ključna ciljna skupina tega projekta. Na lendavski občini že v samem procesu kandidature vidijo možne pozitivne učinke na okolje, predvsem v mobilizaciji lokalnega prebivalstva, krepitvi mednarodnih vezi, prijateljstev, nadgradnje likovnih dejavnosti, obujanja meščanske ter judovske tradicije ter poudarjanja bogastva mnogih jezikov tega okolja.

Razstava kot uvod

Prvi jasni pokazatelji, da Lendava misli resno s kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture, so se pokazali letos aprila, ko so na lendavskem gradu odprli razstavo razstavo grafik enega največjih umetnikov, špansko-katalonskega grafika, slikarja in kiparja Joana Mirója.

Bo Lendava šla po poteh ostalih?

Spomnimo, da je naziv Evropske prestolnice kulture leta 2012 nosil Maribor. Evropske prestolnice kulture so eden najbolj znanih projektov Evropske skupnosti. Projekt se je pričel leta 1985 na pobudo grške ministrice za kulturo Meline Mercouri. Zamisel tega panevropskega kulturnega projekta temelji na izhodišču, da je potrebno v središče kulturnega življenja Evrope postaviti mesta.

Vsak evro javnih sredstev, investiran leta 2004 v mestu Lille (Francija), je za lokalno gospodarstvo generiral 8 evrov. Leta 2013 je Marseille-Provence pritegnil rekordno število 11 milijonov individualnih obiskovalcev. Leta 2010 je madžarski Pecs beležil 27 odstotno povečanje prenočitev, ki se je povzpelo na 124.000 nočitev. Tudi Maribor in partnerska mesta so zaradi EPK zabeležila več turistov – v letu 2012 se je število nočitev povečalo za petino, kar pa seveda ni edino merilo (ne)uspeha.

    Komentarji

    1. gost
      01.09.2016 ob 17:41 gost jene gost

      Ve se, da je kandidatura nerealna, v tem vidijo le priložnost za promocijo in posledično denar, ki ga imajo vedno premalo zaradi nekaterih nepotrebnih investicij. Kandidatura lahko , če pa si zasluži in je upravičena? Najbrž ne.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.09.2016 ob 8:57 gost

      Kak je Peršak poleg je EPK Lendava veliki nevarnosti.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.09.2016 ob 15:05 kodila gost

      Je še več botrov. Ne boj se.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.09.2016 ob 22:11 gost

      Kulturo bi se šli? Mene to ne moti. Imam pa vprašanje, kako boste mladino naučili kulture, ko vsak teden razbijajo pivske steklenice na cesti v znak njihove moči? Po domače povedano mi je dopiz.ilo to pometati in upam, da bo jutri za lendavsko trgatev kar se da veliko število voznikov ostalo praznih gum.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.09.2016 ob 9:15 kodila gost

      Bog ne daj ka bi komentejrali.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.09.2016 ob 9:31 gost

      koji kurac meče narod flaše na ceste, takim takoj nekaj v čelo

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.